Data publikacji: 17 marca 2025 Czas czytania: 10 minut
Spis treści
Zastanawiasz się czym zastępować mięso w codziennej diecie? Poznaj sprawdzone zamienniki i dowiedz się, co do ziemniaków, zamiast mięsa przygotować na obiad. Zebraliśmy najlepsze przepisy i porady ekspertów, które pomogą Ci wprowadzić zdrowe zmiany w jadłospisie. Sprawdź już teraz!
Zastanawiasz się, czym zastępować mięso i co można jeść zamiast innych produktów odzwierzęcych? W Internecie znajdziesz mnóstwo smacznych przepisów wyłącznie na bazie produktów roślinnych. Mnogość propozycji to najlepszy dowód na to, że niedzielny obiad wcale nie musi składać się z dużej porcji kotleta w panierce z mąki pszennej. Sprawdź, czym zastępować mięso, aby codziennie przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki.
W diecie wegetariańskiej i wegańskiej nie może zabraknąć strączków. Rośliny strączkowe (a w szczególności ich nasiona) to najlepsze źródła białka pochodzenia roślinnego. Poza tym nasiona roślin strączkowych zawierają cenne składniki mineralne. Zatem czym zastępować mięso? Jako substytut mięsa idealnie sprawdzą się m.in.:
Z soczewicy można zrobić zdrowe kotleciki (w tym wegańskie burgery) lub dodać ją do zupy, sałatki czy wegetariańskiego gulaszu. Soczewica występuje w kilku odmianach (czarna, brązowa, czerwona, zielona), dzięki czemu stworzysz z niej kolorowe i pożywne danie. Czerwona i zielona soczewica dostarcza witamin oraz zawiera sporo białka, błonnika, żelaza i potasu.
Z kolei ciecierzyca to nie tylko dodatek do dania, ale również pomysł na pyszną przekąskę. Wystarczy doprawić ją papryką i upiec, aby stworzyć pyszne roślinne danie. Z ciecierzycy robi się także popularny hummus. Można go jeść jako dodatek na kanapkę lub dip do pokrojonych warzyw. Kilka odmian ma również fasola. Wyróżniamy między innymi fasolę białą, czerwoną i mung. Fasola doskonale smakuje w połączeniu z ryżem. Można ją jeść jako przystawkę lub pełnowartościowe danie roślinne (najlepiej w towarzystwie innych warzyw, nasion i produktów zbożowych).
Z soi uzyskuje się różne produkty. W sklepach znajdziesz nie tylko mleko i jogurty sojowe, ale również sojowe substytuty mięsa, takie jak tofu, tempeh i edamame.
Tofu zamiast kurczaka? Oczywiście! Tofu to jeden z najpopularniejszych zamienników mięsa, uwielbiany zarówno przez wegetarian, jak i wegan. Naturalne tofu właściwie nie ma smaku, ale w sklepach masz do wyboru inne warianty – między innymi tofu marynowane i wędzone. Tofu swoją strukturą przypomina ser twarogowy i jest doskonałą alternatywą nie tylko dla mięsa, ale również dla nabiału. Tofu zawiera spore ilości białka i wapnia. Możesz zjeść je na kanapce lub dodawać do dań. Co więcej, tofu doskonale sprawdza się jako zamiennik jaj – zamiast jajecznicy przygotujesz z niego tzw. tofucznicę.
Tempeh, czyli fermentowany skarb kuchni azjatyckiej to kolejna fascynująca propozycja dla poszukiwaczy roślinnych alternatyw. Jego włóknista struktura i mięsista konsystencja sprawiają, że z powodzeniem zastąpi mięso w Twoich ulubionych daniach. Dostępny w wariantach naturalnym, wędzonym i smażonym, nie tylko wzbogaci smak potraw, ale jako naturalny probiotyk wesprze również Twoją florę jelitową.
Prawdziwym odkryciem w świecie roślinnych protein jest edamame – młode strąki sojowe, które podbijają serca świadomych żywieniowo konsumentów. Ten japoński przysmak to prawdziwa bomba odżywcza: bogactwo białka, niezbędnych kwasów omega-3 oraz kompleks witamin i minerałów. To dowód, że natura stworzyła doskonałe zamienniki mięsa.
Podstawą każdej zdrowej diety są warzywa. Na diecie roślinnej najlepiej sięgać po te gatunki, które zawierają dużo białka. Poza nasionami roślin strączkowych są to: brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka i kukurydza. Bardzo zdrowe są również ziemniaki i buraki. Ziemniaki mają w swoim składzie potas i witaminę C. Z kolei buraki to przede wszystkim żelazo i magnez. Poza tym burak zawiera wapń i potas, co czyni go doskonałym uzupełnieniem diety bezmięsnej. Pamiętaj, że obróbka termiczna znacznie obniża cenne właściwości warzyw. Dania warzywne najlepiej przygotowywać na parze.
Grzyby jako alternatywa dla mięsa? Czemu nie! Grzyby są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale również mają mało kalorii (w 80-90% składają się z wody). Do swojego roślinnego menu warto wprowadzić przede wszystkim pieczarki, borowiki i purchawki. To właśnie te gatunki grzybów mają najwięcej błonnika i soli mineralnych. Należy jednak pamiętać, że grzyby nie są dobrym źródłem białka, jedynie korzystnie wpływają na aromat i smak wegańskich potraw. W grzybach wyczuwalny jest smak „umami”, przypominający glutaminian sodu, który z kolei można wyczuć w potrawach mięsnych. Jeśli natomiast nie lubisz grzybów i zastanawiasz się czym zastąpić pieczarki czy boczniaki, warto zapoznać się z seitanem!
Seitan nazywany jest „chińskim mięsem”, gdyż to doskonały substytut mięsa. To produkt zrobiony z glutenu pszennego. Składa się niemal wyłącznie z białka, nie zawiera szkodliwych tłuszczów ani nadmiernych ilości sodu i soli. Jest odżywczy, a dzięki konsystencji przypominającej mięso świetnie nadaje się do gulaszu, roladek, kotletów i zrazów. Można z niego przyrządzać na przykład pyszne burgery.
Z uwagi na wysoką zawartość glutenu, seitan nie może być włączony do diety osób chorujących celiakię i nietolerujących glutenu. W tym przypadku lepszą opcją są produkty zbożowe zwane „pseudozbożami”, takie jak komosa ryżowa, amarantus i gryka. Komosa ryżowa (quinoa) zawiera białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, potas, magnez, mangan i antyoksydanty.
Zastanawiasz się czym zastąpić mięso i pochodzące z niego żelazo? Cenne właściwości amarantusa znane są od lat. Oprócz białka amarantus ma sporo żelaza, dlatego często polecany jest osobom z anemią. Nasiona amarantusa zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na obniżenie cholesterolu. Podobne właściwości wykazuje gryka. Wszystkie powyższe zboża bezglutenowe w połączeniu z różnorodnymi warzywami to świetna opcja na bezmięsny, smaczny i pożywny posiłek.
Swoją dietę bezmięsną warto urozmaicać także innymi produktami roślinnymi, między innymi orzechami, pestkami i nasionami chia. Świetnie sprawdzą się migdały – zawierają nie tylko białko, ale również witaminę E, która wspomaga kondycję skóry i korzystnie wpływa na wzrok. Orzechy to nie tylko cenne minerały, ale również dobre tłuszcze i białko. Kanapki z masłem orzechowym są świetnym pomysłem na szybki i wartościowy posiłek dla wegan i wegetarian. Z kolei nasiona chia możesz dodawać do deserów, sałatek, koktajli, jogurtów, owsianek i budyniu.
Co ciekawe, popularne w dietach bezmięsnych orzechy arachidowe tak naprawdę są rośliną strączkową (należą do rodziny bobowatych). Zawierają między innymi witaminy z grupy B i magnez, więc świetnie wpływają na pamięć i koncentrację.
Spirulina to zielone lub niebieskie algi morskie pełne białka, żelaza i witamin z grupy B. W Internecie znajdziesz spirulinę w różnych wariantach – zarówno jako proszek, jak i w formie suplementów. Sproszkowaną spirulinę warto dodawać do koktajli, soków, wody, sałatek i przekąsek. Pamiętaj, że suplementy diety zawsze warto przyjmować pod kontrolą lekarza lub dietetyka.
Wraz z modą na ograniczanie produktów odzwierzęcych w codziennym jadłospisie, w sklepach pojawiło się mnóstwo gotowych substytutów mięsa. Wiele z nich może stanowić bogate źródło białka. Zanim jednak sięgniesz po taki produkt, uważnie przeczytaj etykietę. Nie zawsze to, co na opakowaniu jest roślinne i eko, rzeczywiście ma dobry skład.
Czym zastępować mięso w diecie dziecka? Najzdrowszą alternatywą są jajka, które dostarczają pełnowartościowego białka i żelaza. Świetnie sprawdzą się również warzywa strączkowe – szczególnie czerwona soczewica, która jest najłatwiej strawna dla małych brzuszków. Doskonałym wyborem będą też produkty mleczne, zwłaszcza twarożek i jogurt naturalny, które są bogate w wapń i witaminę B12. Nie wiesz czym zastąpić ryby w diecie dziecka? Jeśli Twoje dziecko nie przepada za rybami, można je zastąpić nasionami chia, siemieniem lnianym czy orzechami włoskimi – to naturalne źródła kwasów omega-3. Warto też wprowadzić do diety malucha komosę ryżową i amarantus, które są bogate w białko i minerały
Coraz więcej osób poszukuje zdrowego substytutu mięsa, co wynika z rosnącej świadomości na temat szkodliwości jego nadmiernego spożycia. Czerwone mięso, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i nowotworów. Masowa produkcja mięsa niesie ze sobą również poważne konsekwencje ekologiczne – zużywa ogromne ilości wody i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Nie bez znaczenia pozostają także względy etyczne związane z warunkami hodowli zwierząt. Dobrze zbilansowana dieta roślinna może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie będąc zdrowszą i bardziej przyjazną dla środowiska alternatywą.
Rezygnacja z mięsa jest kwestią indywidualną. Pamiętaj, że nie ma nic złego w tym, że lubisz kurczaka, lub raz w miesiącu masz ochotę na stek. Jeśli mięso Ci smakuje, nie musisz od razu pozbywać się z lodówki wszystkich produktów odzwierzęcych. W końcu chodzi o Twoje zdrowie, a wszystkie nagłe zmiany w diecie mogą szkodzić.
Na początku warto stopniowo ograniczać spożywanie produktów odzwierzęcych i krok po kroku wprowadzać do diety zdrowe zamienniki mięsa. Taki sposób żywienia nazywany jest fleksitarianizmem. Fleksitarianizm to rodzaj diety roślinnej, która dopuszcza okazjonalne jedzenie mięsa (głównie drobiu), nabiału i ryb. Wiele osób zaczyna od fleksitarianizmu, aby z czasem przejść na wegetarianizm. Dieta wegetariańska całkowicie eliminuje z codziennego menu mięso, ryby i owoce morza. Jedną z najbardziej konserwatywnych, ale równie popularnych form diety wegetariańskiej jest weganizm. W diecie wegańskiej z jadłospisu wyklucza się nie tylko mięso, ryby i owoce morza, ale również wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego (jajka, nabiał, miód). Dieta wegańska może być jednak równie zdrowa i różnorodna jak typowe diety mięsne.
Chcesz ograniczyć jedzenie mięsa, ale nie lubisz gotować? A może stopniowo eliminujesz z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem nabiału, ryb i owoców morza? Zdrowym rozwiązaniem są nasze diety pudełkowe, szczególnie programy VEGE i WEGAN. Do dyspozycji naszych klientów są także dietetycy Maczfit, którzy na początku drogi ku lepszemu odżywianiu odpowiedzą na nurtujące pytania i rozwieją wszelkie wątpliwości.
Poznaj naszą ofertę
20 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów