Odżywianie

Dieta alkaiczna – kiedy ją stosować?

Data publikacji: 4 czerwca 2022 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 8 minut

dieta_alkaiczna

Twórcą diety alkalicznej, zwanej też dietą zasadową, jest Amerykanin Robert O. Young. Zarówno wokół samego autora, jak i promowanego przez niego sposobu żywienia pojawiło się sporo kontrowersji. Na czym polega dieta zasadowa i kiedy warto ją stosować? Zachęcamy do lektury kolejnego artykułu na blogu Maczfit!

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Zanim szczegółowo omówimy dietę zasadową, warto zapoznać się z pojęciem zakwaszenia organizmu. O zakwaszeniu organizmu mówimy, gdy w organizmie zostaje zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa. Oznacza to, że organizm jest nadmiernie obciążony substancjami o charakterze kwasowym, co skutkuje między innymi pogorszeniem ogólnego samopoczucia i osłabieniem.

Zakwaszenie organizmu jest określeniem potocznym, często mylonym z kwasicą metaboliczną. Kwasica metaboliczna wynika z silnych zaburzeń cukrzycowych, niewydolności nerek czy zatruć. Nieleczona kwasica metaboliczna zagraża zdrowiu, a nawet życiu.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Do nadmiernego obciążenia organizmu kwasami przyczyniają się między innymi:

  • nieprawidłowa dieta, obejmująca głównie żywność wysoko przetworzoną, uboga w warzywa i owoce,
  • źle zbilansowana dieta odchudzająca, stosowanie długotrwałych głodówek i monodiet,
  • brak aktywności fizycznej,
  • przewlekły stres,
  • stosowanie używek.

Objawy zakwaszenia organizmu

Jak rozpoznać, że organizm jest obciążony kwasami? Pierwszymi objawami zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej są problemy zdrowotne, takie jak przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Poniżej znajdziesz listę objawów, które najczęściej towarzyszą zakwaszeniu organizmu.

  • uczucie ciągłego zmęczenia,
  • nerwowość,
  • biegunki,
  • zajady w kącikach ust,
  • skurcze łydek,
  • cienkie, łamliwe paznokcie,
  • wypadanie włosów,
  • ciągły katar,
  • zapalenie dziąseł,
  • pogorszenie ogólnego samopoczucia, depresja.

Cel diety alkalicznej

Głównym celem diety alkalicznej, jak przekonują jej zwolennicy, jest przywrócenie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej. Poprawa stanu zdrowia ma nastąpić dzięki zwiększeniu w jadłospisie produktów zasadotwórczych.

Według twórców tego sposobu odżywiania dieta zasadowa wskazana jest przede wszystkim u osób osłabionych, z częstymi wahaniami nastroju o charakterze depresyjnym. Wprowadzenie zmian w diecie należy poprzedzić badaniami i wizytą u lekarza.

Produkty zasadowe

W diecie alkalicznej najważniejszą rolę odgrywają produkty alkalizujące, czyli takie, które mają odczyn zasadowy. Osobom, które prowadzą „alkaliczny styl życia”, dobrze znany jest współczynnik PRAL.

PRAL (skrót z angielskiego Potential Renal Acid Load) mówi o tym, w jakim stopniu dany produkt spożywczy potencjalnie obciąża nerki kwasami. PRAL podaje się w przeliczeniu na 100 gram produktu. Wartości ujemne wskazują na odczyn alkaliczny (pożądany w diecie zasadowej), a wartości dodatnie mają produkty kwasotwórcze (czyli te, których w diecie alkalicznej należy unikać).

Dieta zasadowa oparta jest głównie na warzywach i owocach, czyli produktach o ujemnych wartościach PRAL. Poniżej znajdziesz listę przykładowych produktów zasadotwórczych wraz z ich współczynnikiem PRAL.

Działanie zasadotwórcze wykazują między innymi:

  • sok jabłkowy niesłodzony (-2,2),
  • grejpfrut (-3,5),
  • groszek (-3,1),
  • seler (-5,2),
  • jarmuż (-7,8),
  • szpinak (-14,0),
  • morele suszone (-30,54),
  • banany suszone (-30,23),
  • figi suszone (-18,09),
  • awokado (-11,26),
  • soja nasiona (-9,21),
  • melon (-7,72),
  • szczaw (-7,14),
  • burak (-6,77),
  • brukselka (-6,50),
  • bakłażan (-5,30),
  • pomidor (-5,03).

Produkty o dużym potencjale zakwaszającym

Jak odkwasić organizm? Przede wszystkim należy ograniczać produkty o wysokim potencjale zakwaszającym. Zmniejszenie ilości poniższych artykułów spożywczych w codziennym jadłospisie pozwoli na utrzymanie pH na odpowiednim poziomie.

Produkty kwasowe – przykłady:

  • ryż biały (4,6),
  • biała mąka (6,9),
  • otręby pszenne (17,22),
  • serek wiejski (8,7),
  • jajko kurze (8,2),
  • żelatyna (40,37),
  • ser gouda (19,72),
  • ser twarogowy (15,08),
  • dorsz wędzony (13,57),
  • tuńczyk w oleju (17,94),
  • makrela wędzona (12,40),
  • łosoś wędzony (11,88),
  • mintaj świeży (10,33),
  • mięso z piersi kurczaka (10,41),
  • kabanosy (13,10).

Dieta alkaliczna – główne założenia

Stosując dietę alkaliczną, należy kierować się kilkoma zasadami. Poniżej znajdziesz najważniejsze z nich.

  • Dieta alkaliczna obejmuje głównie produkty zasadotwórcze pełne składników mineralnych, takich jak: sód, magnez, potas i wapń.
  • W jadłospisie diety alkalicznej główną rolę odgrywają warzywa i owoce. Warzywa warto jeść na surowo, zaleca się przygotowywanie sałatek z sezonowych warzyw i surówek.
  • Dieta alkaliczna oparta jest na produktach pochodzenia roślinnego.
  • Jedzenie alkaliczne wyklucza wszystkie produkty, po których spożyciu stężenie kwasów w organizmie wzrasta.
  • Dieta alkaliczna wyklucza żywność wysoko przetworzoną, fast-food, tłuste potrawy oraz artykuły spożywcze o wysokiej zawartości siarki, fosforu i chloru.
  • Komponując jadłospis diety alkalicznej, należy pamiętać o zasadach zdrowego, racjonalnego żywienia.
  • Najlepiej jeść pięć mniejszych objętościowo posiłków, niż najadać się na zapas.
  • Do diety zasadowej należy włączyć świeże, nieprzetworzone soki z warzyw i owoców.
  • Należy również pamiętać o regularnym piciu wody (najlepiej zmineralizowanej). Średnia ilość wypijanej wody to minimum 2 litry w ciągu doby.
  • Aby alkaliczny sposób odżywiania przyniósł efekty, trzeba znacznie ograniczyć (lub najlepiej całkowicie wyeliminować) używki, takie jak alkohol i papierosy. Najlepiej zrezygnować też z mocnej herbaty i kawy.
  • W zachowaniu zdrowia kluczowe są także zwiększenie aktywności fizycznej i unikanie długotrwałego stresu.

Dieta alkaliczna – co można jeść?

  • warzywa – przede wszystkim: dynia, czosnek, cebula, seler naciowy, szparagi, szpinak, kalafior, kapusta, brokuł, burak, rzodkiewka, bataty i ziemniaki,
  • owoce – takie jak: jabłka, brzoskwinie, kiwi, gruszki, mango, ananas, agrest, cytrusy,
  • migdały, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, pestki dyni,
  • kiełki roślinne,
  • mleko krowie,
  • kasza jaglana,
  • oleje tłoczone na zimno, oliwa z oliwek,
  • zioła: szczypiorek, koperek, tymianek, majeranek, kminek, oregano,
  • świeże soki z warzyw i owoców,
  • zielona herbata,
  • niegazowana woda mineralna.

Dieta alkaliczna – czego należy unikać?

  • żywność wysoko przetworzoną, dania typu instant, fast food,
  • słodkie i słone przekąski,
  • mięso, ryby, owoce morza w dużych ilościach,
  • produkty zbożowe w dużej ilości (kasze, ryże, makarony, pieczywo żytnie),
  • rośliny strączkowe,
  • jajka, nabiał,
  • słodzone napoje i izotoniki,
  • mocna kawa, czarna herbata.

Dieta zasadowa – kontrowersje

Czy dieta alkaliczna przynosi efekty, czy to tylko kolejny chwyt marketingowy? Czytając podobne artykuły o diecie zasadowej, nie sposób przejść obojętnie wokół kontrowersji, które jej towarzyszą.

Jedna z popularnych tez, pojawiająca się w reklamach, głosi, że dieta zasadowa pomaga odkwasić i oczyścić organizm z toksyn. Przeciwnicy tego sposobu odżywiania wskazują jednak, że nie ma jednoznacznych, rzetelnych badań na temat tego, że stosowanie diety zasadowej przyczynia się do zachowania równowagi pH w organizmie. Uważają, że diety odkwaszające są tylko kolejnym chwytem marketingowym.

Z drugiej strony nawet osoby nastawione sceptycznie do tej diety, muszą przyznać, że większość jej założeń pokrywa się z zasadami zdrowego odżywiania. Niewątpliwą zaletą diety jest duży udział warzyw i owoców w codziennym jadłospisie oraz eliminacja wysoko przetworzonych produktów. Plusem jest również uwzględnienie w diecie odpowiedniej podaży wody oraz świeżych soków owocowo-warzywnych. Ograniczenie mięsa i tłustych potraw zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia (takie jak nadciśnienie tętnicze).

Odpowiednio zbilansowana dieta alkaliczna – przykładowy jadłospis jednodniowy

Aby organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Należą do nich: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Dieta alkaliczna znacznie ogranicza mięso, ryby i niektóre produkty zbożowe. Zakłada również dość niską podaż nabiału.

W związku z tym może pojawić się problem za niskiej podaży węglowodanów, białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Jadłospis diety zasadowej warto skonsultować z dietetykiem. Odpowiednio ułożona dieta zasadowa pozytywnie wpływa na organizm, poniekąd pokrywając się z założeniami diety wegetariańskiej.

Poniżej znajdziesz przykładowy jednodniowy jadłospis diety zasadowej.

Śniadanie

Kasza jaglana na mleku krowim z dodatkiem jabłka i cynamonu.

Drugie śniadanie

Pieczywo pełnoziarniste, sałatka z sezonowych warzyw z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek.

Obiad

Dorsz gotowany na parze, można dodać komosę ryżową lub kaszę gryczaną (ewentualnie ziemniaki gotowane w wodzie), do tego sałatka z pieczonych buraków.

Podwieczorek

Koktajl owocowo-warzywny z pomarańczy, banana, jarmużu z dodatkiem migdałów, pestek dyni lub posiekanych orzechów włoskich.

Kolacja

Pieczony bakłażan posmarowany oliwą z oliwek i doprawiony czosnkiem.

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobywała w warszawskich żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także prowadząc warsztaty edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W Maczfit odpowiada za prace działu Dietetyki i spójność wszystkich diet z oferty. Prywatnie miłośniczka śródziemnomorskich smaków.

Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: