Data publikacji: 13 czerwca 2024 Data aktualizacji: 1 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Warzywa i owoce są podstawą każdej zdrowej diety. Należy uwzględniać je we wszystkich posiłkach spożywanych w ciągu dnia. Koktajle warzywne to świetne uzupełnienie codziennego jadłospisu. Stanowią zdrową przekąskę, która nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto pić koktajle, a następnie poznaj 10 przepisów na pyszne domowe napoje warzywno-owocowe.
W zdrowej diecie jest miejsce na 4-5 posiłków dziennie. Śniadanie, obiad i kolacja to dania o większej kaloryczności, a drugie śniadanie i podwieczorek – o niższej. Dokładna wartość energetyczna posiłków zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie.
Koktajle warzywne świetnie wpisują się w założenia zdrowej, pożywnej przekąski. Dostarczają energii między głównymi posiłkami, szybko eliminują uczucie głodu i doskonale sycą. Są również bardzo zdrowe – w końcu ich główny składnik to owoce i warzywa.
Znajdziemy w nich nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także węglowodany i błonnik pokarmowy. Domowy sok dostarcza organizmowi również cennych związków antyoksydacyjnych, które chronią komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Niektórzy twórcy i miłośnicy popularnych diet na szybką redukcję masy ciała przekonują, że koktajle warzywne mają działanie odchudzające. Ewentualna redukcja tkanki tłuszczowej jest jednak efektem zastosowania znacznych restrykcji kalorycznych.
Nieodpowiednio zbilansowane dieta warzywna czy dieta koktajlowa mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Zbyt niska podaż kalorii skutkuje ciągłym zmęczeniem, sennością i osłabieniem. Równie niebezpieczny jest zachwiany bilans składników odżywczych. Tego typu diety są z reguły niedoborowe – organizm nie otrzymuje białka i tłuszczu w odpowiednich ilościach.
Spore kontrowersje budzi również dieta koktajlowa stosowana w celu detoksykacji organizmu. Owszem – picie koktajli owocowo-warzywnych wspiera przemianę materii, a więc również wydalanie toksyn. Trzeba jednak pamiętać, że zdrowy organizm dobrze sobie radzi z usuwaniem niechcianych substancji – trzeba mu tylko na to pozwolić i ewentualnie wspomóc go w tym procesie.
Po pierwsze – aby oczyścić organizm z toksyn, trzeba usunąć z diety produkty, które uznaje się za niezdrowe. Po drugie – do diety należy włączyć jak najwięcej produktów, które wspierają metabolizm oraz pracę wątroby, nerek i jelit – bo to właśnie te organy są odpowiedzialne za detoksykację organizmu. Takie podejście jest na pewno lepsze niż głodówki, monodiety czy preparaty na odtruwanie organizmu.
Podsumowując, koktajle warzywne są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety. Wspomagają proces odchudzania i oczyszczanie organizmu, ale nigdy nie zastąpią pełnowartościowych posiłków, dostarczających również odpowiedniej ilości białek i tłuszczów.
Wśród inspiracji na domowe napoje znajdziesz przepisy na soki, koktajle i smoothie.
Zgodnie z definicją smoothie to zmiksowany napój na bazie warzyw i owoców, najczęściej o gęstej i jednolitej konsystencji. Smoothie powstaje przy pomocy blendera. Do miksera wrzuca się całe, obrane owoce i warzywa. Dzięki temu uzyskujemy koktajl pełen witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Domowy świeży sok owocowy możesz zrobić za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Wyciskarka wydobywa płyn z części stałej rośliny.
Na potrzeby tego tekstu określenia „koktajl” i „smoothie” używamy zamiennie.
Najprostszy koktajl warzywny wykonasz, miksując ze sobą dwa lub trzy gatunki. Jeśli napój jest zbyt gęsty, wystarczy dodać wodę. Koktajle warto urozmaicać różnymi dodatkami – według potrzeb i gustów.
Dobrym dodatkiem do smoothie są produkty mleczne: jogurt naturalny, mleko krowie, napoje roślinne, maślanka lub kefir – w ten sposób powstają pyszne napoje, które są nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych, ale również białka.
Świetny pomysł na urozmaicenie koktajlu to dodatki, takie jak: świeże zioła, nasiona chia, siemię lniane, a także drobno posiekane orzechy czy płatki migdałowe.
W upalny dzień koktajl można urozmaicić kostkami lodu. Do dekoracji świetnie nadają się liście mięty.
Poniżej 10 przepisów na koktajle warzywne oraz owocowo-warzywne, których składniki mają wyjątkowe zdrowotne właściwości.
Składniki:
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy napój można doprawić łyżeczką oliwy z oliwek.
Składniki:
Warzywa myjemy, osuszamy. Pomidora i łodygi selera kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli napój jest zbyt gęsty, dodajemy wodę lub kostki lodu.
Składniki:
Ogórka myjemy, drobno kroimy i umieszczamy w blenderze (tak jak pozostałe składniki). Dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ewentualny dodatek selera naciowego sprawi, że koktajl będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.
Składniki:
Marchewki i pietruszkę obieramy i drobno kroimy. Podobnie postępujemy z łodygami selera naciowego. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera, następnie miksujemy na gładką masę. Do smaku można dodać ulubione zioła.
Składniki:
Buraki miksujemy z jogurtem naturalnym, maślanką lub kefirem. Tak uzyskany koktajl doprawiamy ziołami i przelewamy do wysokiej szklanki.
Składniki:
Warzywa i owoce myjemy i osuszamy. Gruszkę obieramy ze skórki i usuwamy z niej gniazda nasienne. Wkładamy do blendera i miksujemy, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Do gotowego koktajlu można dodać kostki lodu.
Składniki:
Awokado obieramy ze skórki. Do blendera warto je wrzucić razem z pestką – podobnie jak miąższ, ma ona wiele cennych wartości odżywczych. Myjemy szpinak lub jarmuż. Miksujemy z mleczną bazą, dodajemy sok z cytryny lub limonki i przyprawy. Im więcej dodatków, tym koktajl będzie bardziej sycący.
Składniki:
Banany obieramy ze skórki, szpinak myjemy i wkładamy wszystko do blendera. Składniki miksujemy na gładką masę i uzyskujemy pożywny koktajl.
Składniki:
Składniki myjemy, następnie umieszczamy je we wnętrzu blendera. Miksujemy na gładką masę. W efekcie otrzymujemy pyszny i zdrowy koktajl w obłędnym różowym kolorze, który świetnie sprawdzi się w okresie wiosennego przesilenia.
Składniki:
Łodygi selera naciowego, jabłko i ewentualnie pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w blenderze, dodajemy pietruszkę i sok z cytryny. Miksujemy i uzyskujemy zdrowe szklanki soku na dobrą odporność i samopoczucie!
Pyszny, zdrowy, kolorowy, a do tego łatwy w przygotowaniu. Domowy koktajl warzywny to świetna przekąska, dostarczająca cennych związków bioaktywnych. Warto improwizować z przepisami i stawiać na to, co najbardziej Ci smakuje. Wśród zaskakujących składników domowych koktajli znajdują się na przykład: czerwona kapusta, winogrona czy kawa rozpuszczalna.
Sprawdź nasz poprzedni wpis „Zdrowe przepisy na smoothie„, w którym skupiamy się głównie na propozycjach owocowych.