Odżywianie

Tłuszcze roślinne w diecie

Data publikacji: 21 marca 2024 Data aktualizacji: 26 sierpnia 2024 Czas czytania: 10 minut

tłuszcze roślinne

Smalec i awokado, olej lniany i rzepakowy, tran i orzechy włoskie zaliczamy do źródeł tłuszczów w diecie. W tym wpisie zwrócimy szczególną uwagę na podział kwasów tłuszczowych. Odpowiemy na pytanie, dlaczego w zdrowym jadłospisie lepiej stawiać na tłuszcze roślinne. Na koniec krótko scharakteryzujemy dobre źródła kwasów tłuszczowych.

Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe

Tłuszcze (zwane również lipidami) to duża grupa związków o różnorodnej budowie chemicznej posiadająca wspólne elementy. Każda cząsteczka tłuszczu składa się z glicerolu i kwasów tłuszczowych. To dlatego nazwy „tłuszcze” i „kwasy tłuszczowe” często stosowane są wymiennie.

Linia podziału tłuszczów na te, które powinny gościć w naszej diecie (określane jako zdrowe tłuszcze lub tłuszcze nienasycone), i te, które powinniśmy ograniczać, przebiega wzdłuż ich podziału chemicznego.

Tłuszcze dzielimy na nasycone kwasy tłuszczowe i nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego jeszcze wyróżniamy jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans.

Kwasy tłuszczowe nasycone – w ich cząsteczce nie występują żadne wiązania podwójne  pomiędzy atomami węgla. Są to przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, takie jak: masło, smalec, tłuste mięso, ale także olej kokosowy.

Kwasy tłuszczowe nienasycone – określane jako NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Od nasyconych odróżnia je to, że w ich cząsteczce występuje przynajmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla. Są to głównie tłuszcze roślinne, chociaż część z nich znajdujemy także w produktach pochodzenia zwierzęcego (ryby). Dzielimy je na trzy podgrupy:

  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – są to tłuszcze, w których występuje jedno wiązanie podwójne. Produkty bogate w jednonienasycone kwasy to między innymi oleje — oliwa z oliwek, olej rzepakowy i z awokado.
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – to tłuszcze, w których występuje więcej niż jedno wiązanie podwójne. Przykładowe źródła: ryby, olej lniany, olej rzepakowy, słonecznik, soja, kukurydza. 
  • Kwasy tłuszczowe trans – te tłuszcze to specyficzna podgrupa nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechą charakterystyczną wiązań tłuszczowych trans jest ich nietypowy kształt. Zwykła cząsteczka nienasyconego kwasu tłuszczowego (tak zwana cis) w miejscu podwójnego wiązania zagina się, przyjmując kształt przypominający literę V. Natomiast tłuszcze trans to kwasy o takim samym składzie chemicznym, ale prostej cząsteczce. Ta, wydawałoby się niewielka, różnica diametralnie zmienia ich metabolizm w organizmie. Kwasy trans znajdziemy w tłuszczach zwierzęcych. Występują w mleku i nabiale, w mięsie wołu i barana, a także w margarynie i maśle roślinnym.

Tłuszcze roślinne i zwierzęce – które wybierać?

Tłuszcze są składnikiem pokarmowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diecie podaż tłuszczów powinna kształtować się na poziomie 20-35% energii z diety. Jakie tłuszcze wybierać? Najlepiej te, które w budowie chemicznej mają najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne w diecie są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega, a dokładnie omega 3 i omega 6.

W grupie kwasów omega 3 znajdują się między innymi:

  • kwas alfa-linolenowy (kwas ALA),
  • kwas dokozaheksaenowy (kwas DHA),
  • kwas eikozapentaenowy (kwas EPA).

Źródłem kwasów omega 3 są między innymi: tłuste ryby morskie, owoce morza, orzechy włoskie, olej lniany i arachidowy.

Kwasy omega 6 to między innymi:

  • kwas linolowy (kwas LA),
  • kwas gamma-linolenowy (kwas GLA),
  • kwas arachidonowy (kwas AA).

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 6 znajdziesz głównie w oleju słonecznikowym, pestkach dyni i słonecznika. Ich dobrym źródłem są także orzechy ziemne, migdały i awokado.

Jak łatwo zauważyć, dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasów tłuszczowych omega 3 i 6) są głównie produkty pochodzenia roślinnego. To właśnie one powinny przeważać w zdrowej diecie, gdyż mają pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Tłuszcze zwierzęce należy spożywać w umiarkowanych ilościach, najlepiej w postaci ryb. Produkty odzwierzęce poddawane są wielu procesom przetwórczym. Przetworzone mięso, wędliny i podroby zawierają nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe i trans, ale również duże ilości cukru prostego, soli, konserwantów i innych sztucznych dodatków.

Tłuszcze zwierzęce spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do:

  • wzrostu poziomu cholesterolu LDL (tzw. „zły” cholesterol),
  • większego ryzyka miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych,
  • stanów zapalnych w organizmie człowieka i namnażania się komórek nowotworowych,
  • odkładania tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej, co prowadzi do szybkiego przyrostu masy ciała i otłuszczania się organów wewnętrznych oraz zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości.

Właściwa podaż tłuszczów roślinnych w odpowiednio zbilansowanej diecie wspiera prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Jakie działanie prozdrowotne wykazują zdrowe tłuszcze roślinne?

Najważniejsze funkcje nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • zapewniają prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego,
  • umożliwiają przyswajanie witamin A, D, E i K (grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach),
  • pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i wzmacniają produkcję „dobrego” cholesterolu (frakcji HDL),
  • chronią przed chorobami serca i innymi schorzeniami układu krwionośnego,
  • korzystnie wpływają na układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie.

Tłuszcze roślinne i zwierzęce występują pod różnymi postaciami. Oleje to tłuszcze roślinne w postaci płynnej. Masło orzechowe i smalec to tłuszcze stałe.

Oleje roślinne, awokado, orzechy – charakterystyka wybranych tłuszczów roślinnych

Wiesz już, że tłuszcze roślinne to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują liczne właściwości zdrowotne.

Tłuszcze roślinne w formie olejów pozyskuje się przede wszystkim z nasion, takich jak rzepak, soja, słonecznik, siemię lniane, a także z pestek winogron i dyni. Dużą popularnością cieszą się oleje z orzechów: włoskich, arachidowych czy laskowych. Tłuszcze roślinne pozyskuje się również z miąższu owoców (głównie awokado), zarodków (olej kukurydziany) i otrębów (olej ryżowy). Oprócz olejów roślinnych do codziennej diety warto wprowadzić tłuszcze roślinne w formie stałej (na przykład awokado, nasiona słonecznika czy pestki dyni).

Poniżej krótka charakterystyka kilku produktów spożywczych kwalifikowanych jako zdrowe tłuszcze roślinne. Każdy z nich stanowi świetnie źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych składników pokarmowych.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Oprócz tego znajdziesz w niej wiele witamin, w tym witaminę E. Witamina E to naturalny antyoksydant, który zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i starzeniu się organizmu.

Kwas oleinowy zawarty w olejach roślinnych, w tym w oliwie, ma korzystny wpływ na obniżenie ryzyka chorób serca. Obniża on również cholesterol i ciśnienie tętnicze.

Oliwa z oliwek extra virgin – ze względu dużą odporność na utlenianie – świetnie nadaje się do krótkotrwałego smażenia w temperaturze do 180 stopni Celsjusza.

oliwa z oliwek

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy to tłuszcz roślinny znany chyba każdemu. Mało kto wie, że zawiera on cenne kwasy omega.

W oleju rzepakowym mamy zdrowe tłuszcze roślinne w idealnej proporcji – kwasy omega 3 do omega 6 w stosunku 1:2. Oprócz tego tłuszcz roślinny z rzepaku jest źródłem innych składników odżywczych – witaminy E czy roślinnych steroli.

Olej rzepakowy ma wysoki punkt dymienia. Nie należy jednak do stabilnych, dlatego najlepiej sprawdzi się w przypadku krótkiego smażenia w niezbyt wysokich temperaturach.

olej rzepakowy

Olej z awokado

Jak wspomniano wyżej, tłuszcze roślinne pozyskuje się często z miąższu owoców. Doskonałym tego przykładem jest olej z awokado.

Olej z awokado, podobnie jak oliwa extra virgin, ma wysoką odporność na utlenianie. Jego dodatkowym atutem jest wysoki punkt dymienia, więc olej z awokado można stosować w wyższych temperaturach. W swoim składzie olej z awokado ma nie tylko zdrowe kwasy tłuszczowe, ale również liczne witaminy i składniki mineralne.

olej z awokado

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy pozyskuje się z nasion słonecznika. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega.

Olej słonecznikowy oraz oleje roślinne, takie jak: olej lniany, z pestek dyni, z pestek winogron, olej kukurydziany, sojowy, sezamowy i olej krokoszowy nie nadają się do smażenia ze względu na niską odporność na utlenianie. Aby zadbać o zdrowie, najlepiej stosować je na zimno (jako dodatek do sałatek i innych dań).

olej słonecznikowy

Awokado

Tłuszcze pochodzenia roślinnego to nie tylko oleje roślinne.Awokado to owoc, który ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Warto więc go spożywać również w postaci stałej.

Awokado zawiera liczne składniki mineralne, antyoksydacyjną witaminę E oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

Awokado podawane jest najczęściej jako składnik sosu guacamole albo past rybnych – ten sposób możemy połączyć kwasy omega 3 i 6 (które należą do wielonienasyconych tłuszczów) z kwasami jednonienasyconymi, zapewniając sobie pyszny posiłek i komplet zdrowych tłuszczów.

awokado

Orzechy

Mówiąc o zdrowych tłuszczach, nie można zapomnieć o orzechach. Dostarczają one także wielu witamin i składników mineralnych.

Orzechy mogą stanowić składnik sałatek, możemy je dodawać do owsianki, koktajli i smoothie, ciast, a także jeść je same. Garść orzechów włoskich to świetna przekąska szczególnie podczas pracy i nauki. Jeśli liczysz kalorie, warto jednak kontrolować ich ilość (orzechy są dość kaloryczne).

orzechy

Pestki i nasiona

Garść pestek dyni, nasion słonecznika czy migdałów może skutecznie zastąpić chęć sięgania po słodkie przekąski. Poza tym pestki i nasiona świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków, koktajli czy sałatek.

pestki i nasiona

Jak ograniczyć tłuszcze nasycone w diecie?

Chcesz ograniczyć podaż nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie? Sprawdź, jakimi zasadami rządzi się dieta niskotłuszczowa:

  1. Czytaj etykiety. Kwasy nasycone zastępuj nienasyconymi.
  2. Unikaj długiego smażenia na głębokim tłuszczu.
  3. Ogranicz żywność wysoko przetworzoną i tłuste produkty odzwierzęce.
  4. Do krótkotrwałego smażenia używaj olejów roślinnych, takich jak oliwa extra virgin lub olej rzepakowy.
  5. Miej pod ręką oleje na zimno. Sałatki świetnie smakują z olejem lnianym i słonecznikowym.

Odpowiednio zbilansowana dieta pomoże Ci zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie!

Zamów Maczfit

Zamów Maczfit

I znajdź źródła tłuszczów roślinnych w naszej diecie

Sprawdź!

Polecane artykuły

zdrowe tluszcze

Odżywianie

Zdrowe tłuszcze – źródła tłuszczów, które powinny się znaleźć w Twojej diecie

8 kwietnia 2021
dieta wegańska

Odżywianie

Dieta wegańska w codziennym życiu – co warto o niej wiedzieć?

20 marca 2025
na czym smażyć

Odżywianie

Zdrowe odchudzanie

Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia

29 lipca 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: