Odżywianie

Ile kalorii ma brokuł?

Data publikacji: 19 sierpnia 2024 Data aktualizacji: 18 października 2024 Czas czytania: 3 minut

brokuły

Brokuł, znany również jako kapusta szparagowa, to jedno z najzdrowszych warzyw. Jego popularność wynika nie tylko z niskiej kaloryczności, ale także z bogactwa składników odżywczych, które zapewnia. Przyjrzyjmy się, ile kalorii zawiera brokuł, jakie są jego wartości odżywcze oraz przekonajmy się, dlaczego warto go jeść.

Brokuły – kaloryczność

Brokuł jest znany jako warzywo niskokaloryczne. 100 gramów surowego brokuła zawiera ok. 34 kalorie. To sprawia, że jest idealnym składnikiem diety dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę na stałym poziomie. 

Wartości odżywcze brokułów

Brokuł to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Oprócz niskiej zawartości kalorii dostarcza wielu cennych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Makroskładniki

  • Białko: w 100 g brokułów  znajduje się ok. 2,8 g białka.
  • Węglowodany: w 100 g brokułów znajduje się ok. 6,6 g węglowodanów. Większość węglowodanów w brokule to błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej.
  • Tłuszcze: brokuł jest bardzo niskotłuszczowym warzywem. W 100 g brokułów znajduje się zaledwie 0,4 g tłuszczu, co sprawia, że jest idealny dla osób na diecie niskotłuszczowej.

Witaminy i minerały

Brokuł jest też bogaty w witaminy i minerały, takie jak:

  • witamina C: brokuł jest znakomitym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i działa jako silny antyoksydant;
  • witamina K: jest niezbędna dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi;
  • potas: pomaga np. w regulacji ciśnienia krwi.

Dlaczego warto jeść brokuły?

Regularne spożywanie brokułów może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki bogactwu składników odżywczych brokuł może wspierać zdrowie na wiele sposobów.

Wspomaganie układu odpornościowego

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C brokuł może wspierać układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami i przyspieszając rekonwalescencję po chorobach.

Wsparcie dla zdrowia serca

Brokuły zawierają składniki odżywcze, takie jak błonnik, potas i antyoksydanty, które mogą wspomagać zdrowie Twojego serca. Błonnik pomaga obniżać poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi.

Działanie przeciwnowotworowe

Badania wskazują, że brokuły zawierają właściwości przeciwnowotworowe. Sekretem są znajdujące się w brokułach związki  sulforafan.

Jak jeść brokuły?

Brokuł jest uniwersalnym warzywem, którego można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów na zdrowe potrawy z brokułem w roli głównej:

  • gotowany na parze: zachowuje najwięcej składników odżywczych i ma delikatny smak;
  • pieczony: można go piec z oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami;
  • surowy: idealny do sałatek i jako zdrowa przekąska;
  • w zupach: dodaje smaku i wartości odżywczych do zup warzywnych.
Maczfit
Maczfit jest liderem w branży cateringu dietetycznego w Polsce. Nad posiłkami pracuje zespół wykwalifikowanych dietetyków i kucharzy, a certyfikaty i wyróżnienia potwierdzają jakość usługi. Naszą misją jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków, co staramy się osiągnąć również poprzez publikowane przez nas treści.
Włącz brokuły do diety!

Włącz brokuły do diety!

Wybieraj dania z brokułem z menu Maczfit

Dieta z Wyborem Menu

Polecane artykuły

dieta warzywna

Odżywianie

Dieta warzywna – zasady, efekty i przykładowy jadłospis

21 maja 2021
koktajle warzywne

Odżywianie

Przepisy

Koktajle warzywne – zdrowe i smaczne przepisy

13 czerwca 2024
mycie warzyw i owoców

Ciekawostki

Mycie owoców i warzyw. Jak zrobić to dobrze i dlaczego jest ważne?

2 lipca 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: