Data publikacji: 2 lipca 2018 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
W trakcie ciąży w organizmie kobiety zachodzą zmiany, w wyniku których zapotrzebowanie na wiele składników pokarmowych jest wyższe. Niedobór niektórych składników odżywczych zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń, które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie matki i dziecka. Jednym z często występujących u kobiet w ciąży problemów jest niedokrwistość, czyli anemia, wynikająca najczęściej z niedoboru żelaza. Z tego tekstu dowiesz się między innymi, jak wygląda leczenie anemii u kobiet ciężarnych i które produkty wprowadzić do diety w czasie ciąży, aby uzupełnić niedobory żelaza. Zapraszamy do lektury!
Anemia w ciąży (inaczej niedokrwistość w ciąży) z reguły jest wynikiem wyczerpania się zapasów ustrojowych żelaza w organizmie matki oraz niewystarczającego jego spożycia w stosunku do zapotrzebowania.
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną anemii w ciąży, jednak warto wspomnieć, że niedokrwistość może być też wynikiem niedoboru kwasu foliowego lub innych witamin z grupy B.
Żelazo pełni w organizmie wiele istotnych funkcji: jest niezbędne do produkcji hemoglobiny obecnej w krwinkach czerwonych (erytrocytach), które transportują tlen do komórek, a później dwutlenek węgla z powrotem do płuc. Dodatkowo żelazo bierze udział w reakcjach odpornościowych, wspomagając rozwój systemu immunologicznego płodu.
W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo i jest to związane z potrzebami łożyska i płodu, wzrastającą masą czerwonych krwinek, a także rezerwą przed utratą krwi w czasie porodu.
Do czynników zwiększających ryzyko anemii w ciąży należą: ciąża mnoga, niedobór witamin i składników mineralnych w diecie, stosowanie używek, zażywanie leków stosowanych przy padaczce, a także wrodzone choroby krwi matki i silne wymioty w ciąży.
Następstwa niedoboru żelaza, a co za tym idzie zmniejszającego się stężenia hemoglobiny i liczby erytrocytów, prowadzą do ograniczenia skutecznego transportu tlenu. Może to skutkować wystąpieniem wielu z pozoru błahych objawów (takich jak bóle brzucha czy ciągłe osłabienie) oraz poważnych zaburzeń, między innymi wad rozwojowych u dziecka, zaburzeń pracy tarczycy czy przedwczesnego porodu.
Ciężka anemia w pierwszym trymestrze ciąży grozi zaburzeniami implantacji zarodka, a nawet poronieniem. Anemia w drugim trymestrze może spowodować zahamowanie wzrostu wewnątrzmacicznego płodu lub powstawanie wad wrodzonych. Z kolei anemia w trzecim trymestrze może doprowadzić do porodu przedwczesnego.
Zatem jak zadbać o odpowiedni poziom hemoglobiny i co sprawdzi się w diecie podczas anemii w ciąży? O tym poniżej – ale najpierw anemia w ciąży w kontekście możliwych objawów.
Im wcześniej anemia w ciąży zostanie rozpoznana, tym bezpieczniejsza jest matka i dziecko. Dlatego przyszli rodzice powinni zwracać uwagę na jej możliwe objawy, nie bagatelizować ich i wykonywać badania profilaktyczne.
Niedobory żelaza w ciąży diagnozuje się na podstawie morfologii krwi obwodowej. Charakterystycznym objawem jest bladość skóry, a w zaawansowanym stadium objawy anemii w ciąży przybierają na sile.
Większość z objawów jest nieswoista i, występując pojedynczo, nie musi świadczyć od razu o anemii. Jeśli jednak przyszła mama ma jednocześnie kilka z nich, jest to sygnał ostrzegawczy i należy skontrolować, czy nie doszło do obniżenia stężenia hemoglobiny.
Objawy warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, który oceni sytuację i w razie potrzeby zleci badania krwi w celu wykluczenia anemii.
Gdy spada poziom hemoglobiny, może też zmieniać się rozmiar krwinek czerwonych (w zależności od przyczyny anemii). Przykładowo w niedokrwistości z niedoboru żelaza krwinki czerwone są mniejsze, a jeśli występuje niedokrwistość z niedoboru witaminy B12, ich rozmiar zwiększa się.
Zatem głównymi wykładnikami niedokrwistości są: MCV (objętość krwinek czerwonych), MCHC (średnie stężenie hemoglobiny), ferrytyna i transferyna (dające informację o ilości żelaza w organizmie kobiety ciężarnej).
Przy niekorzystnych wynikach lekarz na pewno zaleci zmianę diety i najprawdopodobniej suplementację. Pamiętajcie, że przez cały okres ciąży spożywanie wszystkich suplementów należy konsultować z lekarzem.
Urozmaicona dieta, bogata w produkty roślinne (zielone warzywa, produkty pełnoziarniste) i zwierzęce, dostarcza organizmowi odpowiednich ilości żelaza.
Jednak w tym wyjątkowym okresie w życiu, jakim jest ciąża oraz karmienie piersią, należy szczególnie zadbać o jego prawidłowy poziom we krwi. Nawet przy zastosowanej suplementacji warto dbać o dietę zawierającą produkty bogate w żelazo.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u kobiet ciężarnych wzrasta o połowę. Dietetyczne normy żelaza w ciąży to 27 mg/dobę. Przy rozpoznanej niedokrwistości dawki te mogą wzrosnąć aż do 60–120 mg/dobę. Związane jest to z pokryciem potrzeb tkanek płodu, łożyska oraz zwiększającej się masy hemoglobiny zwłaszcza w II i III trymestrze ciąży.
W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia anemii i przy niedoborze żelaza istotne jest, by w diecie kobiet w ciąży pojawiły się produkty bogate w żelazo, takie jak:
W przypadku anemii i wtedy, gdy występuje niedobór żelaza, warto pamiętać również o kilku zasadach.
W produktach spożywczych występują dwa rodzaje żelaza: hemowe (w produktach pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (głównie w produktach roślinnych). Przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia zwierzęcego jest wyższa (15–35%) niż z produktów roślinnych. Dlatego kobiety w ciąży powinny zadbać, aby w ich diecie nie zabrakło czerwonego mięsa (wołowiny), drobiu, chudych wędlin, jaj, ryb.
W przypadku kobiet stosujących diety wegetariańskie lub wegańskie możliwe jest zostanie na takiej diecie, jednak najlepiej wtedy zasięgnąć konsultacji dietetycznej w celu zbilansowania diety pod kątem odpowiedniej zawartości żelaza.
Czynnikiem zwiększającym wchłanianie żelaza jest witamina C. Dlatego też dieta w ciąży, szczególnie podczas anemii, powinna uwzględniać podaż tejże witaminy. Co może jej dostarczyć? Przede wszystkim warzywa i owoce takie jak: natka pietruszki, papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, młode ziemniaki, fasolka szparagowa, dzika róża, czarna porzeczka, truskawki, cytrusy, agrest i czerwone porzeczki. Warto zwrócić uwagę na łączenie w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo z tymi bogatymi w witaminę C.
Wypijanie dużych ilości tak popularnej u nas herbaty (zwłaszcza czarnej) może obniżać wchłanianie żelaza i prowadzić do pogłębiania anemii ze względu na zawartość teiny. Podstawę płynów w ciągu dnia powinna stanowić woda, dodatkowo kobiety ciężarne mogą włączyć do menu świeżo wyciskane soki. Aby zapobiec anemii, do diety wprowadzić można również sok z buraka czy herbatkę z pokrzywy, które mają działanie krwiotwórcze.
Stosując powyższe zasady, dotyczące diety w ciąży, anemia i jej objawy mogą złagodnieć lub całkowicie ustąpić. Nie powinno być to jednak działanie doraźne – jadłospis bogaty w żelazo powinien towarzyszyć mamie aż do rozwiązania, a może i dłużej, również w połogu i podczas laktacji.
Dobór dawki oraz czas suplementacji powinien być kontrolowany poprzez ocenę parametrów morfotycznych we krwi. Samodzielne próby leczenia anemii w ciąży za pomocą zbyt dużych dawek suplementów mogą być szkodliwe dla matki i dziecka, dlatego w trosce o zdrowie przed włączeniem jakiejkolwiek suplementacji należy zwrócić się o poradę do lekarza.
Oprócz niedoboru żelaza istnieją również inne możliwe przyczyny anemii w ciąży. Dwie najczęstsze to niedobór kwasu foliowego i niedobór witaminy B12 (mogą one również ze sobą współistnieć). Powodują one tak zwaną niedokrwistość megaloblastyczną, czyli nadmierny wzrost czerwonych krwinek, co również upośledza ich funkcjonowanie.
Dodatkowo niedobór kwasu foliowego w ciąży może mieć wpływ na pewne wady rozwojowe płodu w obszarze ośrodkowego układu nerwowego i kręgosłupa. Ważne, by już kobiety planujące ciążę dbały o suplementację kwasu foliowego. Kwas foliowy w syntetycznej formie (z preparatów) ma wyższą przyswajalność.
Chociaż niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego najczęściej dotykają osób w wieku podeszłym, to jeśli lekarz będzie podejrzewał anemię w ciąży, zrobi także odpowiednie badania na zawartość tych związków i zaleci odpowiednią suplementację lub dietę.
Witaminę B12 znajdziecie w mięsie czerwonym, drobiu, rybach, skorupiakach, nabiale i jajach, a kwas foliowy w produktach roślinnych: ciecierzycy, szpinaku, fasoli, pietruszce, sałacie, brukselce, jarmużu, brokułach, sezamie i słoneczniku.
Podsumowując, anemia w ciąży może być bardzo niebezpieczna. Dlatego już w okresie planowania ciąży, przez cały czas jej trwania i w okresie laktacji (ponieważ może wystąpić również anemia po porodzie) warto zadbać o odpowiednią dietę – zbilansowaną i dostarczającą wszystkich mikro i makroelementów. Radą posłuży lekarz prowadzący i dietetyk.
Ciąża to jednak nie tylko ryzyko anemii, ale obowiązek zapewnienia dziecku wielu składników odżywczych i kilokalorii. Dlatego przyszłe mamy powinny zawczasu zainteresować się swoim żywieniem. Jeśli chcecie pogłębić swoją wiedzę na ten temat, polecamy inne artykuły na naszym blogu.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów