Data publikacji: 7 sierpnia 2023 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Wegetarianizm jest w ostatnim czasie bardzo popularną metodą żywienia. Coraz częściej również stosowana jest najbardziej konserwatywna odmiana wegetarianizmu, czyli weganizm. Z tego artykułu dowiesz się, które artykuły spożywcze eliminują ze swojego jadłospisu weganie. Poznasz także listę produktów wegańskich stanowiących najlepszą alternatywę wykluczonych produktów.
Dieta wegetariańska jest dietą roślinną. Zakłada całkowite wykluczenie mięsa z jadłospisu. Wegetarianie nie jedzą mięsa – zwierząt, ryb i owoców morza. Wyróżniamy kilka odmian wegetarianizmu, a jedną z nich jest właśnie weganizm.
Weganie wykluczają z jadłospisu nie tylko mięso, ale również wszystkie produkty odzwierzęce, czyli między innymi mleko i produkty mleczne, jajka oraz miód.
Wyeliminowanie składników będących podstawą żywienia wielu osób budzi pytania: co w takim razie jeść, będąc na takiej diecie?
Dieta roślinna może być pyszna i urozmaicona. Dostępność produktów wegańskich w sklepach jest coraz większa, a w książkach kucharskich i na kulinarnych blogach co chwilę spotkać można przepisy na ciekawe wegańskie posiłki, będące alternatywą tych w diecie tradycyjnej.
Odpowiednio ułożona dieta roślinna jest nie tylko bezpieczna, gdyż całkowicie pokrywa zapotrzebowanie żywieniowe organizmu, ale również może zapewniać korzyści zdrowotne. Udowodniono, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2 oraz niektóre rodzaje nowotworów (np. nowotwór żołądka, jelita grubego).
Aby właściwie zbilansować jadłospis, warto skorzystać z konsultacji dietetycznej.
Oprócz tego, że dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona, należy zwrócić uwagę na składniki odżywcze, które są w weganizmie niedoborowe. Chodzi głównie o witaminę B12, kwasy omega-3, białko, witaminę D, żelazo i wapń.
Poniżej przybliżamy różne produkty wegańskie, które stanowią świetny zamiennik mięsa, ryb, mleka krowiego i nabiału oraz jaj.
Wśród roślinnych źródeł białka zdecydowany prym wiedzie tofu. Dostępne w wersji naturalnej, wędzonej oraz marynowanej doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych, w sosach (np. curry) lub pokrojone w kostkę, przyprawione i podane na talerzu z dodatkiem kaszy i surówki. Tofu można piec, smażyć, dusić, dodawać do gulaszów.
Równie wartościowy kulinarnie jest tempeh. W przeciwieństwie do tofu, które jest gładkie i kremowe, w strukturze tempehu wyczuwalne są całe ziarna fermentowanej soi. Tempeh może świetnie zastąpić wołowinę w gulaszach czy być składnikiem orientalnych zup.
Kolejnym roślinnym źródłem białka może być seitan – wysokobiałkowy produkt powstający z mąki pszennej. Seitan świetnie sprawdza się jako pieczeń i dodatek do kanapek. Wykonać można go samodzielnie w domu z dodatkiem ulubionych przypraw, tak, aby osiągnąć najbardziej pożądany smak.
Ciecierzyca, fasola, soczewica, soja – z nasion roślin strączkowych stworzyć można pyszne kotlety, bigosy, gulasze, potrawki i pasztety. Produkty te są bogate w białko, błonnik oraz witaminy i składniki mineralne. Potrawy z dodatkiem strączków są sycące, a przepisów na dania z ich udziałem znaleźć można niezliczoną ilość.
Ryby zajmują ważne miejsce w piramidzie żywienia. Jaka ich alternatywa powinna znaleźć się w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie wegan i wegetarian?
Gotując selera w bulionie warzywnym, owijając w glony nori i smażąc na chrupiąco na patelni uzyskamy tzw. selerybę. Rybę świetnie “udaje” również tofu, szczególnie to wędzone. Powyższe produkty są dobrym odpowiednikiem smakowym, jednak nie dostarczają tylu składników odżywczych co bogate w białko i kwasy nienasycone ryby. Dlatego warto pamiętać o wzbogaceniu jadłospisu strączkami, produktami na ich bazie, olejami roślinnymi oraz orzechami, pestkami i nasionami.
Bezmleczne „mleko”, czyli tzw. napoje roślinne są już dostępne w większości sklepów spożywczych. Ich rodzajów jest mnóstwo: sojowe, migdałowe, owsiane, orkiszowe, orzechowe, kokosowe… jest więc w czym wybierać!
Sklepowy zamiennik mleka krowiego często jest dodatkowo wzbogacony w witaminy D, B12 oraz wapń, o którego odpowiednią ilość powinni zadbać nie tylko weganie.
Oprócz napojów roślinnych powszechnie dostępne są również wegańskie jogurty czy śmietanki. Można wykorzystać je przy gotowaniu sosów czy jako dodatek do zup lub deserów.
Weganie nie muszą również rezygnować ze spożywania serów. Cheddar, mozzarellę czy ser żółty w plastrach w wersji wegańskiej bez problemu można kupić w sklepie. Można również wykonać je samodzielnie w domu – w sieci krąży mnóstwo przepisów na pyszne twarożki z nerkowców. W serkach świetnie sprawdzi się również rozdrobnione lub zblendowane tofu z jogurtem roślinnym i ulubionymi dodatkami.
Do smarowania pieczywa, zamiast masła, polecamy hummus, pastę z awokado, przeróżne pasty z warzyw (groszku, buraka, bobu). Doskonale sprawdzi się również tahini czy masła orzechowe.
Bezjajeczna jajecznica jest możliwa do wykonania! Wystarczy rozdrobnione tofu z dodatkiem kala namak – czarnej soli, która nadaje potrawom jajeczny posmak. Dodając kala namak do tofu lub ciecierzycy, stworzyć można również pastę a’la jajeczną.
Do pieczenia ciast, robienia naleśników czy babeczek wykorzystać można namoczone siemię lniane, mus jabłkowy, rozdrobnionego banana czy puree z batatów. Produkty te, podobnie jak jajko, zwiążą składniki potrawy.
Możliwy do wykonania jest też omlet – można przyrządzić go z mąki z ciecierzycy zarówno na wytrawnie, jak i na słodko.
Wielbiciele bezy również znajdą coś dla siebie – aquafaba, czyli woda z puszki po ciecierzycy doskonale się pieni. Można ubijać ją tak jak białka jaj i upiec, uzyskując bezę.
Wbrew wielu opiniom na diecie wegańskiej można jeść naprawdę pyszne i kreatywne posiłki. Odpowiednie przyprawy, takie jak czarna sól czy płatki drożdżowe, dodatkowo pozwolą nadać potrawom wyjątkowy aromat i smak.
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie wegańskie potrawy wartością odżywczą odpowiadają ich tradycyjnym odpowiednikom. Przykładowo: seleryba, choć smakiem może przypominać rybę, pod względem wartości odżywczej nie można jej do niej porównać. Dlatego też stosując diety alternatywne, należy przyłożyć szczególną uwagę do ich prawidłowego zbilansowania.
Źródłem białka w jadłospisie diety wegańskiej są przede wszystkim nasiona roślin strączkowych i produkty na ich bazie. Żelazo i wapń znajdują się w produktach roślinnych, jednak są z nich słabiej przyswajalne, niż z mięsa i produktów mlecznych. Warto więc zadbać o to, by w jadłospisie weganina znalazły się produkty roślinne zawierające znaczne ilości tych składników, a także substancje, które zwiększają ich wchłanianie.
Odpowiedni poziom żelaza pomogą utrzymać jego dobre źródła, takie jak: strączki, pestki i nasiona, amarantus i suszone morele. Jeśli do potrawy dodamy sok z cytryny lub świeże owoce, zwiększymy przyswajalność żelaza (ze względu na obecność w nich witaminy C). Wapń również znajdziemy w zielonych warzywach (np. w brokułach), źródłem tego pierwiastka są także suszone figi, sezam i mak.
Największym problemem weganizmu jest zupełny brak witaminy B12 w produktach roślinnych. Mimo niektórych doniesień nie znajdziemy witaminy B12 w żadnym produkcie roślinnym, dlatego każdy weganin powinien dostarczać organizmowi witaminę B12 w postaci suplementów.
Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, młodym wyglądem i dobrym samopoczuciem warto suplementować również witaminę D. Pamiętaj, aby suplementację wprowadzać zawsze pod okiem lekarza.
Gdzie na zakupy po produkty wegańskie? Dobra wiadomość jest taka, że praktycznie w każdym dużym sklepie znajdziesz obecnie żywność dla wegan i wegetarian.
Robiąc zakupy, zawsze zwracaj uwagę na etykietę produktu. Nie zawsze to, co jest reklamowane jako „bio” czy „wege” ma dobry skład. Aby zadbać o zdrowie, unikaj produktów wegańskich, które w składzie mają dodatki w postaci: dużych ilości cukru prostego, kwasów tłuszczowych trans, konserwantów, szkodliwych barwników i wzmacniaczy smaku.
Poznaj naszą ofertę
20 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów