Data publikacji: 23 kwietnia 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Dieta lekkostrawna wielu osobom kojarzy się z pobytem w szpitalu, lecz nie każdy dokładnie wie, co można, a czego nie wolno na niej jeść. Od lekarza dostajemy zazwyczaj okrojoną listę dozwolonych i zakazanych produktów. Warto poznać zasady diety lekkostrawnej, aby prawidłowo wdrożyć ją w czasie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego należy unikać? Jak odpowiednio zbilansować dietę łatwostrawną, aby jadłospis dostarczał organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Na te i inne pytania odpowiemy w niniejszym artykule.
Dieta lekkostrawna, nazywana też łatwostrawną, to dieta lecznicza, której zadaniem jest:
Innymi słowy dieta ta powinna oszczędzać przewód pokarmowy (lub jego część) i wpływać na poprawę stanu zdrowia i stanu odżywienia pacjenta. Podczas komponowania jadłospisu w diecie łatwostrawnej warto pamiętać o odpowiedniej wartości odżywczej żywności.
Dieta łatwostrawna polega na wykluczeniu produktów, które mogą podrażniać przewód pokarmowy oraz na stosowaniu odpowiednich technik kulinarnych, które poprawiają strawność żywności.
Dieta lekkostrawna, mimo wielu wykluczeń, powinna mieć dostosowaną do potrzeb chorego wartość energetyczną i zawartość wszystkich składników odżywczych, co jest niezwykle ważne w trakcie powrotu do zdrowia.
Dlatego, jeśli zachodzi konieczność wprowadzenia diety lekkostrawnej, warto rozważyć konsultacje dietetyczne i skorzystanie z usług cateringu dietetycznego.
Dieta lekkostrawna zalecana jest w różnych przypadkach. Przykładowo: po różnego rodzaju zabiegach chirurgicznych, w chorobach przewodu pokarmowego (stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, nowotwory) i w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką.
Głównym wskazaniem do stosowania diety łatwostrawnej są zatem choroby układu pokarmowego, ale nie tylko.
Różne odmiany diety lekkostrawnej lekarz lub dietetyk może zalecić również w przypadku chorób układu oddechowego, zaburzeniach krążenia, chorobach nerek i dróg moczowych, ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby i trzustki, zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej.
U osób starszych, u których występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zasadne może być wykorzystanie niektórych zaleceń diety łatwostrawnej na co dzień.
Nie ma przeciwwskazań, by stosować dietę lekkostrawną w celu redukcji masy ciała. Jeśli będzie rozsądnie zbilansowana, przy założeniu odpowiedniego deficytu energetycznego, pozwoli stopniowo uzyskać pożądaną masę ciała bez efektu jo-jo.
Nieumiejętnie stosowana dieta lekkostrawna może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, przynosząc skutek odwrotny do zamierzonego – powodując osłabienie organizmu, niedobór białka, witamin i składników mineralnych.
Poniżej znajdziesz produkty zalecane i przeciwwskazane w klasycznej diecie łatwostrawnej.
Poniższe zestawienie przedstawia dozwolone w diecie produkty lekkostrawne. Można z nich komponować smaczne i zdrowe posiłki, które wesprą chorego w okresie rekonwalescencji.
Należy pamiętać o stosowaniu dozwolonych technik kulinarnych do przygotowywania posiłków.
Przykładowy „jadłospis dieta lekkostrawna” powinien uwzględniać źródła zdrowego tłuszczu, między innymi oleje roślinne podawane na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, sojowy, słonecznikowy.
Można jeść także świeże masło o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
W diecie lekkostrawnej zalecane jest chude mięso, np. kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, w mniejszych ilościach chuda wołowina i wieprzowina (np. schab, polędwiczka), chude wędliny (szynka, schab, polędwica, filet).
Oprócz tego można jeść ryby morskie chude (dorsz, sola, mintaj, tuńczyk, leszcz, sandacz, flądra, morszczuk) i słodkowodne (pstrąg, okoń, szczupak, młody karp).
Najlepszą formą jaj będą jaja gotowane.
Dozwolony nabiał to: jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, sery twarogowe chude lub półtłuste, mleko słodkie <2% tłuszczu.
W składzie produktów zbożowych z pełnego ziarna znajdują się spore ilości błonnika. Dlatego dieta lekkostrawna uwzględnia ich zamiennik – produkty zbożowe z białej mąki: pszenne pieczywo jasne i czerstwe (bułki, sucharki), mąka pszenna, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza krakowska, kus-kus, kasza jaglana, ryż biały, quinoa, płatki owsiane, ryżowe i jaglane (najlepiej błyskawiczne), drobne makarony jasne.
Na diecie łatwostrawnej można jeść także delikatne warzywa, takie jak: marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, dynia, cukinia, młoda fasolka szparagowa, kabaczek, patison, pietruszka, seler – pod warunkiem, że są gotowane, rozdrobnione lub pieczone.
Warzywa dozwolone na surowo to: sałata, cykoria, pomidor bez skórki, starta marchewka, soki warzywne.
„Jadłospis – dieta lekkostrawna” uwzględnia owoce, takie jak jabłka, morele, brzoskwinie, melony, owoce jagodowe, winogrona, banany – pod warunkiem, że są gotowane lub surowe bardzo dojrzałe, bez skórki i pestek lub ewentualnie przetarte.
Dieta łatwostrawna uwzględnia również świeże soki owocowe z dozwolonych owoców.
Chcąc zadbać o swój układ pokarmowy, unikaj ostrych przypraw, a zamiast nich postaw na: wanilię, cynamon, koper, tymianek, rozmaryn, lubczyk, majeranek, pietruszkę, anyż, kminek, bazylię, sok z cytryny, rzeżuchę i melisę.
W diecie lekkostrawnej dozwolone są: woda niegazowana, słaba kawa zbożowa i herbata, kompoty i rozcieńczone soki z owoców, znajdujących się na liście „produkty zalecane”.
Jak można zauważyć, w diecie lekkostrawnej wyklucza się wiele produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Pewne ilości błonnika pokarmowego niezbędne są również w diecie lekkostrawnej, dlatego nie należy ograniczać go radykalnie.
Kolejną dietą zalecaną przy problemach trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, jest dieta FODMAP.
Dieta FODMAP to sposób żywienia, polegający na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów bogatych w cukry, które słabo wchłaniają się w jelitach i łatwo w nich fermentują.
Związki te, ze względu na słabą przyswajalność, trafiają do naszych jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim powodują zwiększone wchłanianie wody, a co za tym idzie – bóle brzucha i uczucie przelewania. W jelicie grubym dochodzi do fermentacji związków.
Na skutek tego procesu, który zachodzi przy udziale bakterii naturalnie występujących w jelitach, powstają takie gazy jak: wodór, dwutlenek węgla i metan. To właśnie te gazy powodują wzdęcia i inne przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób cierpiących na IBS.
Do grupy węglowodanów fodmap, które szybko i silnie fermentują w naszych jelitach zaliczamy:
W ofercie cateringu dietetycznego Maczfit znajdziesz różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych. Dzięki różnorodności naszego cateringu możesz z łatwością dopasować pyszną dietę pudełkową do swoich potrzeb.
Zachęcamy również do konsultacji z naszymi dietetyczkami.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów