Data publikacji: 24 kwietnia 2023 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 11 minut
Spis treści
Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza – jednego z podstawowych mikroelementów niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów i układów. Z tego artykułu dowiesz się między innymi, jakie są przyczyny i objawy anemii. Podpowiemy także, co jeść, a czego unikać, gdy zmagasz się z niedokrwistością.
Anemia, zwana także niedokrwistością, to zespół objawów ze strony układu krwionośnego. Objawy te wywołane są przez różne zaburzenia dotyczące krwi: zbyt niskie stężenie hemoglobiny, zmniejszony hematokryt (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości pełnej krwi) czy zmniejszona liczba erytrocytów (krwinek czerwonych).
Przyczyny anemii mogą być różne, jednak najczęstszą z nich jest niedobór żelaza.
Żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków warunkujących prawidłowe działanie wszystkich układów i narządów. Organizm nie potrafi sam wytworzyć żelaza, dlatego należy dostarczać je w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem. Poniżej znajdziesz zestawienie najważniejszych funkcji tego pierwiastka w organizmie człowieka.
Anemia z niedoboru żelaza nazywana jest również anemią mikrocytarną lub niedobarwliwą. Wśród jej głównych przyczyn wymienia się utratę krwi (na skutek ran czy obfitych miesiączek), upośledzone wchłanianie żelaza lub niedobór pierwiastka w codziennej diecie. Anemia częściej występuje u osób starszych, niedożywionych, cierpiących na zaburzenia wchłaniania i niektóre choroby przewodu pokarmowego (np. celiakię czy zapalenie żołądka wywołane przez bakterię Helicobacter pylori).
Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo mają kobiety ciężarne. Anemia w ciąży bywa częstym następstwem źle zbilansowanej diety ciężarnej.
Co ważne, przyczyną anemii może być także niedobór innych składników odżywczych. Niedokrwistość może pojawić się przez niedobór kwasu foliowego (witamina B9) lub witaminy B12. Zdarza się, że anemia jest skutkiem ubocznym leczenia chemioterapią lub wynika z choroby przewlekłej (takiej jak niewydolność nerek, reumatoidalne zapalenie stawów) lub infekcji bakteryjnej czy grzybiczej.
Najprostszym badaniem jest morfologia krwi. Jeśli jej wyniki odbiegają od normy, lekarz zleca dodatkowo ocenę stężenia żelaza we krwi i poziomu ferrytyny (białka magazynującego żelazo w organizmie). Proces diagnostyczny nierzadko obejmuje też oznaczenie stężenia witaminy B12 i kwasu foliowego, czyli związków biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek. W leczeniu anemii z niedoboru żelaza i innych składników odżywczych kluczową rolę odgrywają: odpowiednia dieta i dodatkowa suplementacja (wprowadzona przez lekarza). Zdrowa, właściwie ułożona dieta pomaga nie tylko w leczeniu, ale również zapobieganiu anemii.
Sprawdź, co jeść, a czego unikać, aby poradzić sobie z objawami anemii i ewentualnym jej występowaniem w przyszłości. W poniższych akapitach skupiamy się na diecie przy anemii z niedoboru żelaza. Proponowane przez nas zdrowe menu sprawdzi się również w przypadku anemii z niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12.
Co jeść w przypadku anemii z niedoboru żelaza? Po pierwsze: produkty bogate w ten pierwiastek, a po drugie: artykuły spożywcze zwiększające przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego. Odpowiednio zbilansowana dieta w anemii powinna uwzględniać zarówno źródła żelaza hemowego, jak i niehemowego.
Żelazo dzielimy na:
Organizm ludzki lepiej przyswaja żelazo hemowe.
Klasyczna dieta przy anemii powinna obejmować mięso, przede wszystkim czerwone gatunki, które są źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego. Do czerwonego mięsa zaliczamy wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę, baraninę, koninę, kozinę, dziczyznę oraz mięso z kaczki. Najwięcej żelaza znajduje się w wołowinie i cielęcinie (około 20 mg na 100 g). Czerwone mięso jest nie tylko źródłem żelaza, ale również białka. Poza tym w produktach mięsnych nie brakuje witamin z grupy B, przede wszystkim B12 i B1 (głównie w wieprzowinie). Źródłem żelaza i innych cennych mikroelementów są także podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa). Układając jadłospis diety na anemię, trzeba jednak uważać na zbyt duże ilości mięsa. Częste jedzenie tłustych gatunków mięs prowadzi do podwyższenia cholesterolu, a w konsekwencji do nadwagi i poważnych problemów ze zdrowiem. Najlepiej sięgać po mięso drobiowe, rzadziej chude mięso wołowe i wieprzowe, a tłustą wątróbkę jeść okazjonalnie. Kluczowe jest także zastosowanie odpowiedniej techniki kulinarnej (gotowanie na wodzie, parze, duszenie lub pieczenie bez tłuszczu) i ograniczenie soli.
Dieta w anemii uwzględnia także ryby i owoce morza. Podaż żelaza w organizmie zwiększysz przez jedzenie makreli, śledzi, sardynek, dorsza i łososia. Tłuste ryby morskie są zdrowe nie tylko z uwagi na przyswajanie żelaza, ale również ze względu na zawartość dobrych kwasów tłuszczowych z grupy omega. W rybach i owocach można znajdziesz także inne mikroelementy, takie jak jod, selen, potas, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i D.
Żelazo znajdziesz nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale również w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Do codziennego jadłospisu najlepiej wprowadzić otręby pszenne, płatki owsiane i żytnie, zarodki pszenne oraz gruboziarniste kasze (kasza jaglana, gryczana, pęczak). Zamiast białego pieczywa warto sięgać po chleb żytni razowy. Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić podstawowy element diety kobiet w ciąży nie tylko ze względu na zawartość żelaza, ale również z uwagi na występowanie w nich cennego kwasu foliowego.
Różnorodne warzywa i owoce są podstawą każdej zdrowej diety, więc nie może ich zabraknąć również w jadłospisie przy niedokrwistości. Żelazo znajduje się głównie w burakach, ziemniakach, jarmużu, natce pietruszki, szpinaku i brokułach. W zielonych warzywach liściastych znajdziemy dodatkowo kwas foliowy. Owoce bogate w żelazo to przede wszystkim owoce suszone (głównie morele i śliwki), jagody, maliny, poziomki oraz jabłka. Wszystkie wymienione gatunki to skarbnica składników mineralnych i witamin, między innymi witaminy C. Dostarczają także do organizmu cenny błonnik.
Dieta przy anemii uwzględnia także smakowite i zdrowe dodatki, czyli orzechy, pestki i nasiona. Do produktów bogatych w żelazo zaliczamy przede wszystkim nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam oraz orzechy nerkowca, laskowe, ziemne, pistacjowe i włoskie.
Spore ilości żelaza znajdują się także w jajkach, a konkretnie w żółtku. Najwięcej tego pierwiastka jest w jaju indyczym i gęsim (4 mg na 100 g). Nieco mniej żelaza dostarcza jajko kurze (2 mg na 100 g).
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników czekolady. W łagodzeniu objawów niedoborów żelaza może pomóc kakao. W 100 g produktu znajduje się około 11 mg żelaza. Kakao najlepiej dostarczać w postaci gorzkiej czekolady. Wraz z gorzką czekoladą dostarczysz do organizmu nie tylko żelazo, ale również magnez i potas.
Jak wspomniano wyżej, wchłanianie żelaza niehemowego (pochodzącego z produktów roślinnych) jest trudniejsze, niż w przypadku żelaza hemowego (znajdującego się w produktach odzwierzęcych). Dieta przy anemii powinna uwzględniać zatem produkty, które pomagają w przyswajalności żelaza (głównie niehemowego).
Przyswajalność żelaza, znajdującego się w produktach roślinnych i zwierzęcych, wspomagają przede wszystkim produkty z witaminą C.
Źródłem witaminy C są głównie warzywa i owoce, takie jak: natka pietruszki, czerwona papryka, jarmuż, kiwi, brokuły i truskawki. Witaminę C znajdziesz także w owocach cytrusowych (pomarańcze, grejpfrut i cytryny). Warzywa najlepiej jeść w formie surowej lub łączyć na talerzu z produktami z żelazem (na przykład przez dodanie do mięsa sałatki z czerwonej papryki udekorowanej natką pietruszki).
Wchłanianie żelaza ułatwia też kwas foliowy i kwas mlekowy (obecny głównie w produktach kiszonych).
Wiesz już, które produkty prowadzą do zwiększenia poziomu hemoglobiny i unormowania poziomu żelaza. Wiesz także, jakie artykuły spożywcze wspomagają jego przyswajalność. Pora odpowiedzieć na pytanie: jakich produktów unikać w diecie przy anemii?
Dieta przy anemii to jadłospis zdrowy i bazujący na świeżych, wartościowych produktach spożywczych. Niezależnie od tego, jakie są przyczyny anemii, w diecie nie ma miejsca na żywność wysoko przetworzoną, w tym fast-food i produkty z dużą zawartością cukru prostego i tłuszczu trans. Produkty przeciwwskazane to także słodkie i słone przekąski w dużych ilościach. Dieta przy anemii bazuje na produktach bogatych w żelazo. Oprócz tego należy unikać związków, które zmniejszają przyswajalność żelaza. Osoby zmagające się z niedokrwistością powinny także ograniczyć spożycie alkoholu.
Jakich produktów spożywczych unikać przy anemii?
Zarówno taniny, jak i fityniany spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Taniny znajdziesz głównie w kawie i herbacie. Z kolei źródłem fitynian są nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe z pełnego przemiału.
Na przyswajanie żelaza negatywny wpływ mają także duże ilości wapnia i białka (kazeinowego i serwatkowego), których źródłem są przede wszystkim mleko i produkty mleczne.
Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na żelazo w diecie wynosi kolejno:
Przyczyną nadmiaru żelaza w organizmie często jest choroba metaboliczna (hemochromatoza), która polega na zbyt dużym wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego. Pierwiastek można przedawkować, przyjmując preparaty z żelazem w dużych ilościach i jednocześnie stosując dietę bogatą w czerwone mięso i inne produkty zawierające żelazo. Dlatego, zanim sięgniesz po suplementy i dokonasz rewolucyjnych zmian w swoim jadłospisie, skonsultuj się z lekarzem. Specjalista zleci badania krwi, które wykażą, czy zmagasz się z nadmiarem, czy niedoborem żelaza.
Warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Zachęcamy także do skorzystania z bezpłatnych konsultacji z naszymi dietetyczkami. Do Twojej dyspozycji oddajemy również wiele wpisów na blogu Maczfit, z których dowiesz się między innymi, jak prowadzić zdrowy tryb życia oraz jakimi zasadami rządzi się odpowiednio zbilansowana dieta dla kobiet.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów