Data publikacji: 9 marca 2018 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 4 minut
Kto próbował naszego cateringu ten wie, że nie tylko wysoka jakość odżywcza, ale także wyśmienity smak potraw, to cele jakie stawiamy sobie tworząc nowe receptury i komponując menu.
Jednak smak poszczególnych składników, ich wzajemne połączenie i odpowiedni dobór przypraw to tylko element całej układanki. Na ostateczny smak dania wpływa wiele innych – zdawałoby się poza-smakowych – czynników. Jednymi z nich są wygląd oraz temperatura dań.
Czym jest smak?
Smak to wrażenie, jakie powstaje przy zetknięciu się związków chemicznych (składników żywności) z receptorami smakowymi, które u człowieka zlokalizowane są w jamie ustnej. Jak wynika choćby z tej krótkiej, uproszczonej definicji, to wrażenie bardzo indywidualne, a więc także dość subiektywne.
Różne osoby mogą odmiennie postrzegać te same substancje – to co dla jednych smaczne i przyjemne, innym może zupełnie nie smakować. Mimo to, podstawowe smaki odbieramy dość uniwersalnie; dotychczas na podstawie badań doświadczalny naukowcy wyodrębnili te podstawowe:
Te 5 smaków nie opisuje jednak całej złożoności z jaką odbieramy jedzenie. Każdy z nas z łatwością potrafi wymienić co najmniej 6 różnych deserów, z których każdy jest słodki, a za razem każdy smakuje inaczej. Jak to się dzieje? Wynika to po części z tego, że większość produktów spożywczych (a zwłaszcza całych dań), jest mieszanką wielu składników, a co za tym idzie – różnych związków chemicznych. Chociaż w deserze dominuje smak słodki, wytrawny smakosz na pewno doszuka się w nim innych nut. A to wciąż dopiero początek…
Jemy oczami
Już sam widok apetycznego kąska potrafi silnie pobudzić apetyt, a każdy posiłek smakuje lepiej, kiedy jest estetycznie podany, a nie jedzony w biegu z papierowej torby. Pakując dania do pudełek, dbamy więc o najmniejsze szczegóły.
Ale to nie wszystko. Okazuje się, że silny wpływ na smak mają także kolory – zarówno samej potrawy jak i naczyń, w których się je serwuje. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Waszyngtonie większość uczestników eksperymentu nie potrafiła rozpoznać smaku soków winogronowego i wiśniowego, kiedy pili je z zaciemnionego naczynia. Trudność znikała jednak praktycznie całkowicie, kiedy tylko kolor napojów był widoczny.
Wydaje się więc, że wygląd dań to nie tylko kwestia estetyki, ale także ważny element identyfikacji jedzenia i wzmacniania odczucia smaku.
Smakuje na ciepło/ Smakuje na zimno
Nie bez powodu na etykiecie naszych posiłków znajdziecie informacje o tym, czy danie lepiej podgrzać, czy zjeść na zimno.
Wiele dań jest wprost stworzonych do konsumpcji na gorąco – mało kto pomyśli ciepło o zimnej pizzy czy spaghetti… Po prostu nie zapewniają takich samych doznać smakowych i ma to swoje naukowe uzasadnienie: „ na ciepło” dużo lepiej wyczuwalny jest charakterystyczny smak umami, który opisuje się jako „rosołowy” lub „mięsny”, dający swego rodzaju uczucie tłustości na języku.
Zależność od temperatury wydaje się być prawdziwa także dla smaku gorzkiego i słodkiego – gorąca kawa i ciepłe piwo odczuwane są jako bardziej gorzkie, a roztopione lody i gorąca czekolada słodsze niż wtedy, kiedy są spożywane na zimno.
W odczuwanie smaku zaangażowany jest oczywiście także węch oraz dotyk – ten drugi informuje między innymi o teksturze i konsystencji potrawy. By w pełni doświadczyć kulinarnych przyjemności najlepiej znaleźć chwilę na spokojną celebrację posiłku i zaangażować w jedzenie wszystkie zmysły. Taki sposób jedzenia – zgodny z zasadami mindfulness (uważności) pomaga szybciej osiągnąć uczucie sytości, a co za tym idzie – sprzyja odchudzaniu.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów