Data publikacji: 15 kwietnia 2024 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 10 minut
Spis treści
Cukry proste znajdziemy obecnie w wielu produktach spożywczych. Czym różnią się te związki od węglowodanów złożonych? Jaki wpływ na organizm ma cukier prosty spożywany w nadmiarze? Jakie zmiany warto wprowadzić w naszej diecie, aby zadbać o prawidłowy bilans podstawowych składników odżywczych? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Węglowodany (inna nazwa – cukry) to jeden z najważniejszych składników odżywczych. W połączeniu w odpowiednich ilościach z białkami, tłuszczami, witaminami i składnikami mineralnymi stanowią zbilansowaną dietę i korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu. W postaci glikogenu są magazynowane w mięśniach i wykorzystywane podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
Węglowodany stanowią także podstawowe elementy strukturalne kwasów DNA i RNA oraz – wraz z białkami i tłuszczami – wchodzą w skład struktur komórkowych.
Węglowodany dzielimy na proste i złożone.
Węglowodany różnią się budową i składem chemicznym. W związku z tym w różnym stopniu oddziałują na nasz organizm.
Cukry proste składają się z węgla, tlenu i wodoru. Pod wpływem enzymów trawiennych nie dochodzi do rozkładu pojedynczych cząsteczek, w związku z czym cukry proste są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego.
Zdrowa dieta powinna być oparta przede wszystkim na węglowodanach złożonych. Wielocukry zapewniają odpowiedni rozkład energii na cały dzień dzięki temu, że są stopniowo wchłaniane, a glukoza powoli uwalniana do krwi. Cukry złożone regulują także procesy trawienne.
Nadmiar cukrów prostych w diecie prowadzi do nadwagi i zaburza funkcjonowanie całego organizmu.
Jak wspomniano wyżej, do grupy cukrów prostych zaliczamy między innymi związki, takie jak: fruktoza, glukoza, galaktoza i mannoza.
Na uwagę zasługuje też sacharoza – dwucukier, który znajduje się w dużych ilościach w popularnych produktach spożywczych, takich jak: płatki śniadaniowe, jogurty owocowe, słodycze, słodzone napoje i wypieki.
Cukrów prostych nie da się całkowicie wyeliminować z diety. Byłoby to nawet niewskazane. Cukry proste stanowią szybki zastrzyk energii, dlatego często sięgają po nie sportowcy i inne osoby aktywne.
Poza tym cukry proste znajdziemy w wielu zdrowych produktach, na przykład owocach, niektórych warzywach czy świeżych sokach owocowych.
Nadmiar cukrów prostych w diecie jest jednak dużym problemem. Wszystko ze względu na cukier dodany, który jest składnikiem wysoko przetworzonej żywności i produktów, w których nawet się go nie spodziewamy.
W jaki sposób nadmiar cukrów prostych zaburza proces prawidłowego funkcjonowania organizmu?
Spożycie cukrów prostych w nadmiarze zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości. Wiele produktów, mających w składzie mają cukry proste, to tak naprawdę „puste kalorie” bez jakichkolwiek wartości odżywczych, które dodatkowo zakwaszają organizm.
Należy pamiętać, że w żywności wysoko przetworzonej (oprócz cukru), znajdują się także duże ilości niezdrowych kwasów tłuszczowych (tłuszcze nasycone i trans). Ich nadmiar nie tylko negatywnie wpływa na masę ciała, ale również zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Nadmiar węglowodanów prostych w diecie może skutkować zaburzeniami gospodarki węglowodanowej: przyczyniać się do wzrostu stężenia glukozy we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego oraz powstania insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Trwale wysoki poziom glukozy we krwi może uszkadzać naczynia krwionośne i wpływać na nerwy. Wówczas naczynia i nerwy nie są w stanie prawidłowo kontrolować ciśnienia krwi.
Nadmiar słodyczy i innych produktów zawierających węglowodany proste nie pozostaje bez znaczenia w kontekście zdrowej skóry i mocnych zębów. Spożywane w dużych ilościach cukry proste wpływają negatywnie na wygląd i kondycję cery. Cukier niszczy włókna kolagenowe, pozbawia skórę jędrności i zapycha pory, co skutkuje wypryskami. Może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak: trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, uczulenie na twarzy, plecach czy ramionach.
Nadmiar cukru w diecie powoduje także problemy stomatologiczne – cukry proste uszkadzają szkliwo nazębne i zwiększają ryzyko próchnicy.
Gdy w codziennej diecie nad węglowodanami złożonymi przeważają cukry proste, organizm zaczyna sygnalizować to problemami trawiennymi. Produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych najczęściej zawierają małe ilości błonnika, przez co mogą wystąpić problemy z zaparciami.
W cukier dodany obfitują przede wszystkim produkty przetworzone, przekąski słodkie i słone, sklepowe dania instant i fast-foody. Warto wypracować u siebie nawyk czytania etykiet. Podczas zakupów zwracaj uwagę nie tylko na skład, ale również ilość zawartych w produkcie składników.
Jeśli chcesz ograniczyć cukry proste, uważnie komponuj swój codzienny jadłospis. Łatwo przyswajalne węglowodany znajdują się między innymi w owocach – nie można z nich rezygnować, ale – jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – warto stawiać na owoce o średnim i niskim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który informuje o tym, jak szybko po zjedzeniu danego produktu wzrasta poziom cukru we krwi. Po posiłku składającym się z węglowodanów następuje stopniowy wzrost poziomu cukru, który maksimum osiąga po około 20-30 minutach. W ciągu kolejnych 90-180 minut poziom glukozy wraca do momentu sprzed posiłku.
Gatunki owoców o średnim i niskim IG to między innymi: śliwka, grejpfrut, jabłko, ananas, jagody i wiśnie.
Nie potrafisz powstrzymać się od słodyczy? Wybieraj te domowe. Szczególną uwagę zwróć na to, co i w jakich ilościach podjadasz między głównymi posiłkami (na przykład podczas pracy przy biurku).
Wybieraj zdrowe przekąski – miej pod ręką niewielką porcję orzechów lub pestek (jeśli jesteś na diecie odchudzającej, pamiętaj, że to wysokokaloryczny produkt). Na domowy seans filmowy zamiast słodyczy przygotuj słupki warzyw z hummusem lub dipem na bazie jogurtu naturalnego.
Dobre zamienniki cukru białego (do napojów lub wypieków) to: stewia, ksylitol i erytrytol.
Wiesz już, czym są cukry proste i znasz ich wpływ na organizm. Czy w kontekście tych wszystkich informacji należy całkowicie odstawić glukozę, fruktozę i inne węglowodany proste? Niekoniecznie.
We właściwie zbilansowanym jadłospisie jest miejsce praktycznie na wszystko. Najważniejsze role zawsze powinny odgrywać umiar i rozsądek. Poza tym dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb jednostki. Pacjenci zmagający się z cukrzycą czy insulinoopornością będą nieco inaczej komponować jadłospis niż osoby zdrowe.
Najważniejsze składniki z żywieniowego punktu widzenia to: białka, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze wielonienasycone oraz witaminy i składniki mineralne.
Zatrzymajmy się na chwilę przy węglowodanach złożonych, których głównym źródłem są produkty pełnoziarniste, a także rośliny strączkowe i warzywa. Jakie funkcje pełnią węglowodany złożone w organizmie? Związki te trawią się wolniej niż cukry proste i dają uczucie sytości, więc są źródłem energii dla organizmu na dłuższy czas. W produktach pełnoziarnistych znajdziemy też błonnik pokarmowy – związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
Właściwie zbilansowana dieta, ograniczająca cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe, odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu schorzeń (otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego i inne choroby cywilizacyjne).
W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety niskowęglowodanowe (low carb). W klasycznym jadłospisie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany wynosi od 40 do 55% energii z diety. W najpopularniejszym programie low carb, czyli diecie ketogenicznej, podaż węglowodanów (prostych i złożonych) ograniczona jest do minimum. Następuje zwiększenie podaży tłuszczu i utrzymanie podaży białka na poziomie wyznaczonym przez normy.
Stosowanie diety keto wprowadza organizm w stan ketozy żywieniowej, w którym podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek stają się ciała ketonowe (produkty metabolizmu tłuszczu), a nie glukoza (produkt metabolizmu węglowodanów).
Odpowiednio zbilansowana dieta keto może wspierać proces redukcji masy ciała. Taką dietę znajdziesz również w ofercie Maczfit – pod nazwą “Keto IF”.
Innym rozwiązaniem jest nasza gotowa dieta bogata w węglowodany złożone i ograniczająca cukry proste – “Diabetic & Low Sugar”. Znajdziesz w niej potrawy, które znasz i lubisz w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym. Dieta “Diabetic & Low Sugar” układana jest przez naszych specjalistów zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów