Data publikacji: 16 maja 2024 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Na naszym blogu niejednokrotnie podkreślaliśmy wpływ codziennej diety na zdrowie i samopoczucie. W tym wpisie odpowiemy na pytanie, czy istnieje dieta antynowotworowa? Co warto jeść, a czego unikać, aby ograniczyć ryzyko zachorowania na raka?
Dieta antynowotworowa, nazywana również dietą antyrakową lub przeciwnowotworową, to zbiór zasad żywieniowych, które mają ograniczyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Dieta antynowotworowa nie jest specjalną dietą, jej założenia pokrywają się z zasadami zdrowego trybu życia rekomendowanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Instytut Żywności i Żywienia (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny).
W tym miejscu warto zaznaczyć, że dieta antynowotworowa to nie to samo, co jadłospis pacjentów w chorobie nowotworowej.
Dieta w prewencji chorób nowotworowych ma także wiele cech wspólnych ze sposobami żywienia uważanymi za najzdrowsze na świecie, czyli dietą śródziemnomorską i DASH.
Poniżej rozwiniemy wszystkie te czynniki i odpowiemy na pytanie, w jaki sposób mogą one zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.
Zdrowy tryb życia to przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta dopasowana do potrzeb jednostki.
Aby zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała, należy właściwie bilansować dietę nie tylko pod względem odżywczym, ale również kalorycznym. Stosowanie diety wysokoenergetycznej, bazującej na produktach przetworzonych i tłustych, przy jednoczesnym niskim poziomie aktywności fizycznej, prowadzi do nadwagi i otyłości. To z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na choroby dietozależne, w tym nowotwory. Z otyłością związane jest większe ryzyko rozwoju raka piersi, raka trzonu macicy, raka wątroby, okrężnicy, raka pęcherza moczowego, trzustki i raka jelita grubego.
Podstawowym elementem diety antyrakowej są warzywa i owoce. Klasyczny zdrowy jadłospis uwzględnia także produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, nabiał, chude mięso, ryby, oleje roślinne oraz orzechy i pestki.
Właściwy bilans składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co z kolei może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
Przyjrzymy się teraz poszczególnym produktom spożywczym i ich wpływie na zdrowie.
Warzywa i owoce odgrywają kluczową rolę w diecie przeciwnowotworowej. Produkty pochodzenia roślinnego dostarczają organizmowi najwięcej cennych związków bioaktywnych – zaczynając od całej gamy witamin, przez składniki mineralne, na antyoksydantach kończąc.
Dieta przeciwnowotworowa skupia się głównie na związkach antyoksydacyjnych, które wykazują wyjątkowe właściwości ochronne. Do naturalnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) należą: witamina A, witamina C, witamina E, selen, cynk, karotenoidy, polifenole, koenzym Q10 i melatonina. Największe działanie profilaktyczne w kontekście ochrony organizmu przed namnażaniem komórek nowotworowych mają: witaminy C, E, karotenoidy i selen.
Witaminy C i E, hamując namnażanie substancji rakotwórczych występujących na przykład w przetworach mięsnych konserwowanych azotanami, obniżają ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, nowotwór jelita grubego, raka żołądka, płuc czy piersi. Witaminę C znajdziesz między innymi w natce pietruszki, papryce, brukselce oraz owocach cytrusowych. Z kolei bogatym źródłem witaminy E – oprócz zielonych warzyw liściastych – są zboża, oleje roślinne i nasiona.
Karotenoidy korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Hamują namnażanie komórek nowotworowych i chronią zdrowe komórki przed promieniowaniem UV. Karotenoidy nadają różne barwy poszczególnym gatunkom warzyw i owoców. Z tej przyczyny dieta antyrakowa uwzględnia różnorodne warzywa i owoce. Na talerzu ma być kolorowo!
Selen zmniejsza rozwój komórek nowotworowych i skutecznie redukuje szkodliwe wolne rodniki, uszkadzające zdrowe komórki w ciele. Najwięcej selenu mają produkty pochodzenia roślinnego, takie jak kukurydza, czosnek, strączki i zboża.
Inne antynowotworowe substancje bioaktywne, znajdujące się w warzywach i owocach, to polifenole, fitosterole i izotiocyjaniany. Te pierwsze znajdziemy przede wszystkim w warzywach kapustnych, winogronach i żurawinie. Źródłem polifenoli są także owoce jagodowe oraz zielona herbata. Zasobne w fitosterole są między innymi warzywa strączkowe, sezam oraz dynia. Natomiast źródłem izotiocyjanianów są warzywa, takie jak: cebula, czosnek, brokuły, kalafior czy rzodkiewka.
Dieta antyrakowa uwzględnia również produkty spożywcze z pełnego ziarna, takie jak: pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, naturalne płatki zbożowe i pełnoziarniste makarony. Ich działanie profilaktyczne wynika przede wszystkim z obecności błonnika pokarmowego.
Błonnik pokarmowy to związek niezbędny do prawidłowego działania układu trawiennego. Błonnik zwiększa objętość i tempo pasażu wydalanego stolca, dzięki czemu zmniejsza aktywność czynników rakotwórczych pozostałych po strawieniu i wchłonięciu pokarmu. Dieta bogata w błonnik może ograniczać rozwój komórek rakowych w obrębie jelita grubego.
W nasionach roślin strączkowych, mleku i produktach mlecznych oraz chudym mięsie znajdziemy białko – podstawowy budulec wszystkich komórek w organizmie. Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej, należy komponować jadłospis z przewagą produktów roślinnych.
Produkty odzwierzęce mogą zawierać duże ilości tłuszczów nasyconych, a te – spożywane w nadmiarze – powodują wzrost masy ciała i zwiększają ryzyko chorób dietozależnych. Codzienna dieta przeciwnowotworowa uwzględnia chudy nabiał i białe mięso pochodzące ze sprawdzonych źródeł.
Jeśli chodzi o dostarczanie do organizmu tłuszczu, również należy bazować na produktach pochodzenia roślinnego.
Dieta antyrakowa kładzie nacisk przede wszystkim na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega. Zalet ich spożycia jest całkiem sporo – od ochrony układu krwionośnego, przez prawidłowe działanie układu nerwowego, po lepszą odporność.
Najwięcej kwasów tłuszczowych omega znajdziemy w olejach roślinnych, orzechach, pestkach, nasionach oraz awokado. W diecie antyrakowej dozwolone są również ryby, jednak zawsze warto zwracać uwagę na ich pochodzenie.
Wiesz już, że dieta może wpływać na rozsiew komórek nowotworowych w organizmie. Jakie zatem produkty należy wyeliminować, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia raka?
Niewłaściwa dieta wpływa nie tylko na sferę fizyczną, ale i psychiczną. Zachwiany bilans składników odżywczych może skutkować osłabieniem, problemami z koncentracją i niechęcią do podejmowania aktywności fizycznej.
Profilaktyka raka uwzględnia też odpowiednie techniki kulinarne. Żywność najlepiej gotować w wodzie lub na parze. Nie zaleca się częstego smażenia na głębokim tłuszczu i jedzenia tłustych potraw z grilla. Podczas wędzenia i smażenia w wysokich temperaturach mogą powstawać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) o właściwościach rakotwórczych. Powstawanie WWA to także konsekwencja zanieczyszczenia środowiska smogiem.
Znasz już czynniki żywieniowe kluczowe w profilaktyce chorób nowotworowych i wiesz, że istnieją produkty, które mogą ograniczyć rozsiew komórek rakowych. Pora przejść do pozostałych dwóch czynników zmniejszających ryzyko raka.
Nieodpowiednia dieta to jedno, kolejną ważną kwestią są używki. Chcesz wiedzieć, jak dbać o zdrowie? Najlepiej zrezygnować ze spożywania alkoholu i palenia papierosów.
Alkohol i papierosy negatywnie wpływają na kondycję całego organizmu, w tym przede wszystkim na pracę układu odpornościowego. Alkohol i papierosy są źródłem wolnych rodników, które zabijają znajdujące się we krwi komórki odpornościowe.
Używki zawierają także szkodliwe cząsteczki, które niszczą witaminy i zmniejszają ich wchłanianie (dotyczy to głównie witaminy C). Wpływają również na powstawanie uszkodzeń nerwowych, którym towarzyszy produkcja wielu związków o charakterze prozapalnym (w tym cytokin i chemokin) oraz wzrost poziomu czynników o funkcji immunologicznej. Badania dowodzą, że używki hamują elementy wrodzonej odpowiedzi immunologicznej i tym samym osłabiają odporność na choroby, w tym nowotwory.
Brak aktywności fizycznej nie tylko zwiększa ryzyko wzrostu masy ciała, ale również negatywnie wpływa na sferę psychiczną. Regularny ruch (nawet ten o umiarkowanej intensywności) korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacnia mięśnie i sprzyja kształtowaniu prawidłowej postawy ciała.
Aktywność fizyczna to także dobre remedium na stres – podczas ruchu wzmaga się produkcja endorfin, co wyraźnie poprawia samopoczucie.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów