Data publikacji: 5 czerwca 2024 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Jako dzieci uczymy się, że warunkiem zdrowych i mocnych kości jest picie mleka. Im jesteśmy starsi, tym większa nasza świadomość dotycząca niedoborów pokarmowych. Braki magnezu skutkują skurczami mięśni, a niska podaż błonnika pokarmowego w jadłospisie problemami z funkcjonowaniem układu trawiennego. W tym wpisie przyjrzymy się bliżej wszystkim składnikom odżywczym, które powinny być obecne w codziennej diecie. Jak poszczególne składniki pokarmowe wpływają na organizm człowieka i w których produktach spożywczych je znajdziemy?
Składniki odżywcze definiujemy jako grupę związków (zarówno organicznych, jak i nieorganicznych), które są wykorzystywane w organizmie człowieka do wszelkich przemian metabolicznych i podtrzymania zdrowia oraz życia.
Składniki odżywcze powinny być dostarczane do organizmu w odpowiednich ilościach za pomocą zdrowej, różnorodnej i właściwie zbilansowanej diety. Dokładne dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe zależy od kilku czynników, między innymi wieku, płci, aktualnej masy ciała, stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej.
W wielu artykułach na naszym blogu niejednokrotnie podkreślaliśmy znaczenie zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety w kontekście prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Składniki pokarmowe pełnią szereg różnych funkcji, odpowiadają za działanie poszczególnych układów i narządów oraz liczne przemiany metaboliczne. Organizm człowieka sygnalizuje niedobory składników odżywczych różnymi dolegliwościami. Warto wsłuchiwać się w jego potrzeby i – po wykonaniu odpowiednich badań i konsultacji z lekarzem – dokonać niezbędnych zmian w jadłospisie. Suplementy diety mogą być remedium na niedobory pokarmowe, jednak należy pamiętać, że nigdy nie zastąpią zdrowej diety.
Do składników odżywczych zaliczamy: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne oraz wodę i błonnik pokarmowy.
Białka, węglowodany i tłuszcze to tak zwane podstawowe składniki odżywcze. Ich właściwa podaż warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kostnego, mięśniowego, odpornościowego, krwionośnego, pokarmowego i nie tylko.
Witaminy i pierwiastki to kolejne związki, które powinny być obecne w codziennej diecie. W organizmie pełnią głównie funkcje regulujące.
Wśród składników odżywczych wyróżniamy także wodę i błonnik pokarmowy.
Woda jest głównym składnikiem ludzkiego ciała – stanowi średnio 60% masy ciała, a wraz z wiekiem jej zawartość się zmniejsza. Woda znajduje się zarówno w krwi i mięśniach, jak i komórkach oraz tkankach. Bierze udział w wielu procesach i ma wpływ na działanie wszystkich narządów. Niedobory wody prowadzą do odwodnienia i skutkują między innymi zawrotami głowy, problemami z koncentracją i obrzękami.
Błonnik pokarmowy (zwany również włóknem pokarmowym) to nieuszkodzone węglowodany i ligniny pochodzenia roślinnego, które nie ulegają strawieniu i wchłonięciu przez przewód pokarmowy. Frakcje błonnika pokarmowego dzielimy na rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Produkty bogate w błonnik regulują pracę jelit i rytm wypróżnień oraz redukują zaparcia.
Przyjrzyjmy się bliżej poszczególnym składnikom odżywczym obecnym w żywności. Jak ich dostarczanie wpływa na organizm i stan zdrowia? Które produkty spożywcze powinna uwzględniać zdrowa i zróżnicowana dieta?
Białko jest podstawowym budulcem wszystkich komórek i tkanek oraz związkiem niezbędnym do ich prawidłowego wzrostu. Białka składają się z pojedynczych aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Wyróżniamy aminokwasy egzogenne i endogenne.
Mianem aminokwasów egzogennych określamy te związki, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, więc trzeba je dostarczać z żywności.
Aminokwasy endogenne to związki, które organizm potrafi wytworzyć w ilości całkowicie pokrywającej zapotrzebowanie oraz aminokwasy, które są niezbędne w określonych warunkach fizjologicznych/patologicznych.
W żywności białko dzielimy na dwie grupy: pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Źródłem białka zwierzęcego są produkty spożywcze takie jak: mięso, ryby i owoce morza, mleko i produkty mleczne oraz jaja. Z kolei wysokobiałkowe produkty pochodzenia roślinnego to: rośliny strączkowe, produkty sojowe, zboża, kasze, nasiona, pestki, orzechy i niektóre zielone warzywa.
Węglowodany (zwane też cukrami) są głównym źródłem energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Węglowodany w organizmie są rozkładane do cząstek glukozy. Glukoza zostaje zużyta w celach energetycznych (praca mięśni, oddychanie i inne procesy życiowe) oraz odkładana w mięśniach w postaci glikogenu (jest to szczególnie ważne podczas wzmożonej aktywności fizycznej).
Cukry stanowią także podstawowe elementy strukturalne kwasów DNA i RNA oraz, wraz z białkami i tłuszczami, wchodzą w skład struktur komórkowych.
Cukry dzielimy na proste i złożone. W zdrowej diecie powinny dominować te drugie. Źródłem węglowodanów złożonych w żywności są przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe oraz niektóre warzywa i nasiona roślin strączkowych.
W produktach pełnoziarnistych znajdziemy też błonnik. W organizmie zdrowego człowieka błonnik reguluje rytm wypróżnień, ogranicza wchłanianie toksyn, korzystnie wpływa na przemianę materii i rozwój pożądanej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym. Prawidłowo zbilansowany zdrowy jadłospis, który dostarcza organizmowi błonnika w odpowiedniej ilości, ogranicza ryzyko zachorowania na hemoroidy oraz choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość.
Do podstawowych składników odżywczych – obok białek i węglowodanów – zaliczamy również tłuszcze.
Tłuszcze to zapasowe źródło energii organizmu. Główny podział tłuszczów obejmuje tłuszcze nasycone i nienasycone. Zbilansowana dieta powinna uwzględniać wyższą podaż tłuszczów nienasyconych. To właśnie ten rodzaj kwasów tłuszczowych najbardziej wspiera pracę organizmu – reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesach termoregulacji, korzystnie wpływa na pracę serca i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są głównie: tłuste ryby morskie, owoce morza, oleje roślinne, awokado oraz orzechy, pestki i nasiona.
Witaminy to składniki odżywcze o różnorodnej budowie chemicznej. Nie są one strukturalnymi składnikami tkanek ani nie dostarczają energii, mimo to stanowią niezbędny element prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
Witaminy uczestniczą w wielu procesach metabolicznych. Wspierają działanie narządów, układów i hormonów.
Pierwiastki – obok witamin – pełnią ważne funkcje regulacyjne w organizmie. Często określa się je mianem „minerałów”. Z punktu widzenia dietetycznego określenie „minerały” jest jednak błędne.
Słowo „minerały” pojawia się mowie potocznej jako określenie składników mineralnych, jednak w literaturze zarezerwowane jest dla kamieni szlachetnych i półszlachetnych, takich jak: kwarc, złoto, bursztyn czy szmaragd.
Szukasz zdrowej diety bogatej w składniki odżywcze? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego Maczfit!
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów