Data publikacji: 25 listopada 2021 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 12 minut
Spis treści
Hipercholesterolemia to choroba, którą charakteryzuje podwyższone stężenie cholesterolu LDL we krwi. Schorzenie stało się tak powszechne, że obecnie zaliczane jest do tzw. “chorób cywilizacyjnych”. Przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu LDL mogą być uwarunkowania genetyczne (hipercholesterolemia pierwotna) lub niezdrowy styl życia (hipercholesterolemia wtórna). Sprawdź, jak odróżnić zły cholesterol od dobrego. Przekonaj się, w jaki sposób skomponować dietę, aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.
Cholesterol to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy tłuszczów (lipidów). Produkowany jest wyłącznie w organizmach zwierzęcych. Wytwarza go również organizm ludzki.
Cholesterol pochodzi z syntezy endogennej (60-80%) w wątrobie i końcowej części jelita cienkiego. Pozostała część (20-40%) to cholesterol dostarczany z żywnością (cholesterol pokarmowy). Człowiek nie musi spożywać cholesterolu z pokarmem dla zaspokojenia potrzeb fizjologicznych.
Cholesterol, jako tłuszcz, nie rozpuszcza się we krwi. W organizmie przenoszony jest przez lipoproteiny, czyli cząsteczki zbudowane z tłuszczów i białek.
Wyróżniamy kilka typów lipoprotein. Należą do nich trójglicerydy oraz dwie frakcje cholesterolu: LDL i HDL. Poziom cholesterolu LDL i HDL we krwi powinien mieścić się w określonych normach ustalonych przez Światową Organizację Zdrowia.
Po co organizmowi cholesterol? Okazuje się, że ten związek chemiczny pełni wiele funkcji w organizmie.
Szkodliwe działanie cholesterolu zależy od rodzaju lipoprotein, przez które jest transportowany.
Mianem „złego cholesterolu” nazywamy cholesterol LDL, a „dobrego” – frakcję HDL.
Frakcja HDL (z ang. high-density lipoprotein) ma wysoką gęstość. Jej głównym zadaniem jest transport cholesterolu do wątroby, gdzie związek ten ulega metabolizmowi i wykorzystaniu do produkcji kwasów żółciowych lub wydaleniu z organizmu. Lipoproteiny HDL wiążą nadmiar cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu chronią je przed miażdżycą.
Frakcja LDL, określana mianem „złego cholesterolu”, działa odwrotnie. Ma niską gęstość (LDL – z ang. low-density lipoprotein) i transportuje cholesterol z wątroby do komórek ciała. Niewykorzystany nadmiar tłuszczu odkłada się w postaci złogów w naczyniach krwionośnych.
Poziom stężenia cholesterolu całkowitego u zdrowego człowieka nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Stężenie cholesterolu HDL u kobiet powinno wynosić powyżej 46 mg/dl, a u mężczyzn – więcej niż 40 mg/dl.
Poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) nie powinien być większy niż 115 mg/dl. Z kolei stężenie trójglicerydów nie powinno przekraczać wartości 150 mg/dl.
Początkowo przy wysokim cholesterolu nie występują żadne objawy. Dlatego warto zadbać o regularne kontrole poziomu frakcji LDL, HDL i trójglicerydów w organizmie.
Profil lipidowy (lipidogram) to badanie, które obejmuje kontrolę cholesterolu we krwi (frakcji HDL, LDL i trójglicerydów). Wyniki lipidogramu będą odpowiedzią na to, czy Twój cholesterol mieści się w wartościach prawidłowych.
Wyniki lipidogramu należy skonsultować z lekarzem. Normy cholesterolu mogą się różnić od ogólnie przyjętych w przypadkach, gdy chorujesz przewlekle lub przyjmujesz niektóre leki.
Podwyższony poziom cholesterolu prowadzi do wielu zaburzeń, przede wszystkim chorób układu krążenia. Sprawdź przyczyny i skutki wysokiego cholesterolu.
Za wysoki cholesterol wiąże się z chorobami układu krążenia i poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Co zatem jeść, aby obniżyć cholesterol? Czy istnieje specjalna dieta na obniżenie cholesterolu? Jakich produktów unikać?
Sprawdź najważniejsze reguły, jakimi rządzi się dieta na podwyższony poziom cholesterolu.
Odpowiednio ułożony jadłospis, ograniczający spożycie tłuszczów zwierzęcych, jest bardzo pożywny i smaczny.
Przekonaj się, z jakich produktów spożywczych komponować dania, aby jeść zdrowo, różnorodnie, a przy okazji obniżyć cholesterol.
Świeże owoce i warzywa to podstawa każdej, odpowiednio zbilansowanej diety. Warto sięgać przede wszystkim po warzywa zielone, bogate w kwas foliowy. Witamina B9 obniża poziom homocysteiny w organizmie, wzmacniając przy tym naczynia krwionośne.
W diecie przy wysokim poziomie cholesterolu powinny pojawić się również cytrusy. Te owoce są bogate głównie w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Drogocenne właściwości w kontekście obniżania cholesterolu ma grejpfrut. Owoc zawiera kwas galakturonowy, który rozpuszcza nadmiar frakcji LDL.
Wśród owoców, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, znajdziesz również: czarne porzeczki i ciemne winogrona.
Jeśli chcesz obniżyć cholesterol, w Twoim jadłospisie nie może zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych. Produkty zbożowe z pełnego ziarna (pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe – płatki owsiane, jęczmienne, brązowy ryż, razowe makarony, grube kasze) są źródłem cennego błonnika pokarmowego. Błonnik obniża cholesterol, a do tego daje uczucie sytości po posiłku.
W diecie na cholesterol nie może zabraknąć także produktów mlecznych, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu. Do jadłospisu warto wprowadzić: chude sery twarogowe, serek wiejski, naturalnie fermentowane napoje mleczne (jogurty, maślanki, kefiry), a także jaja.
Nasiona roślin strączkowych to źródło białka i wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Rośliny strączkowe (głównie soja) mają korzystny wpływ na spadek frakcji LDL w organizmie. Bez nasion roślin strączkowych nie może obejść się żadna dieta bezmięsna (dieta wegetariańska i wegańska).
W diecie na cholesterol dozwolone są chude mięsa, czyli kurczak, indyk, cielęcina i królik. Ważna jest także technika ich obróbki. Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu, zamiast tego wybierz na przykład pieczenie w folii czy pergaminie.
Bardzo ważnym elementem diety na cholesterol są zdrowe kwasy tłuszczowe omega. Zdrowe tłuszcze mają korzystny wpływ na cały organizm. Nie tylko warunkują prawidłowe działanie układu nerwowego, ale również pomagają w walce ze zwiększonym stężeniem cholesterolu.
Drogocenne właściwości wykazują przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem w diecie są: tłuszcze roślinne (oleje roślinne – olej rzepakowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, awokado) oraz niektóre tłuszcze zwierzęce (tłuste ryby morskie – dorsz, flądra, łosoś, halibut, makrela, morszczuk, sola).
W olejach roślinnych (takich jak olej rzepakowy) znajdują się sterole roślinne, które przypominają cholesterol. Dzięki swojej budowie częściowo blokują wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, co przekłada się na obniżenie jego stężenia we krwi.
Najwięcej naturalnie występujących steroli mają oliwa z oliwek oraz olej sojowy. Sterole roślinne znajdziesz także między innymi w niektórych warzywach i owocach oraz orzechach.
Odpowiednio przeprowadzona dieta na cholesterol w połączeniu ze zwiększoną aktywnością fizyczną przynosi następujące efekty:
Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie w leczeniu i prewencji chorób układu krążenia. Aby zadbać o swój organizm, wprowadź do menu produkty, które obniżają cholesterol. Dzienny jadłospis komponuj w oparciu o warzywa, owoce, strączki, chudy nabiał, produkty z pełnego ziarna, chude mięso i ryby morskie. Menu warto urozmaicać także orzechami, pestkami i nasionami (siemię lniane z błonnikiem czy pestki dyni pełne cennych witamin i składników mineralnych).
Inną, zdrową dietą, która ogranicza poziom tłuszczów nasyconych na rzecz cennego tłuszczu roślinnego jest dieta śródziemnomorska. Sprawdź inne wpisy na naszym blogu i dowiedz się, jak ułożyć smaczny jadłospis zgodny z jej zasadami.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów