Data publikacji: 29 kwietnia 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 11 minut
Spis treści
Cukrzyca typu 2 to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób dietozależnych. Osoby chorujące na cukrzycę muszą szczególnie zadbać o swój jadłospis. Dieta cukrzycowa to sposób odżywiania oparty na zasadach prawidłowego żywienia skierowanych do osób zdrowych z uwzględnieniem kontroli ilości i jakości przyjmowanych węglowodanów, ograniczeniem cukrów prostych oraz zadbaniem o regularne spożywanie posiłków. Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać? W tym artykule znajdziesz najważniejsze informacje o diecie diabetyka.
Cukrzyca to choroba o podłożu metabolicznym. Charakteryzuje się hiperglikemią (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) oraz zaburzonym wydzielaniem i/lub działaniem insuliny. Stan przewlekłej hiperglikemii niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia różnych narządów. Wyróżniamy kilka typów cukrzycy, z czego najpowszechniejszą jest cukrzyca typu 2.
Głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 jest otyłość. Dlatego nawet niewielka redukcja masy ciała sprzyja osiągnięciu podstawowych celów leczenia cukrzycy. Badania wykazały, że zmiana stylu życia polegająca na zwiększeniu aktywności fizycznej i zastosowaniu diety redukcyjnej oraz uzyskanie spadku masy ciała przynajmniej o 5% istotnie wpływa na spadek zachorowalności na cukrzycę u osób otyłych z nieprawidłową tolerancją glukozy.
U chorych na cukrzycę częściej występują zaburzenia lipidowe, co przyczynia się do częstszego występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. U większości chorych na cukrzycę występuje nadciśnienie tętnicze, natomiast zmniejszenie nadmiernej masy ciała ma korzystny wpływ na stabilizację ciśnienia i stężenia cholesterolu.
Przewlekłe powikłania to poważny problem chorych na cukrzycę typu 2. Trudności w uregulowaniu cukru we krwi oraz schorzenia towarzyszące (nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia) prowadzą do takich powikłań, jak:
Do osiągnięcia tego niezbędna jest właściwa farmakoterapia, ale również prawidłowe żywienie i styl życia. Dieta w cukrzycy typu 2 ma istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy i korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia.
Ze względu na częste współistnienie cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżycy, nadciśnienia tętniczego) pozytywne działanie u pacjentów z cukrzycą wykazuje między innymi dieta śródziemnomorska.
Wdrożenie tych wszystkich zasad, zwłaszcza na początku, może okazać się trudne, dlatego warto skonsultować się z dietetykiem.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym polecane są nie tylko cukrzykom, ale również osobom zmagającym się z insulinoopornością.
Indeks glikemiczny produktów (IG) wyrażany jest w procentach i opisuje tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w porównaniu do tempa wzrostu poziomu glukozy po spożyciu „czystego cukru” (np. w formie roztworu glukozy).
Węglowodany, które łatwo się rozkładają, ulegają szybkiemu wchłanianiu do krwioobiegu i gwałtowniej powodują wzrost glikemii poposiłkowej, natomiast węglowodany, które trudniej poddają się procesowi hydrolizy, wchłaniają się powoli i łagodnie podwyższają glikemię poposiłkową, nie powodując tym samym dużych skoków poziomu cukru we krwi.
Żywność pod względem wysokości indeksu glikemicznego dzielimy na 3 grupy:
Na wartość IG mają wpływ głównie następujące czynniki:
Jednak sam IG nie przesądza o tym, z czego powinno składać się zdrowe danie w diecie cukrzycowej. W układaniu diety cukrzycowej znaczenie ma również ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny (ŁG) mówi o tym, ile tak naprawdę musielibyśmy zjeść danego produktu, aby wzrósł poziom glukozy we krwi. Najprościej można przedstawić to na przykładzie arbuza.
Arbuz ma wysoki IG (72), ale w 100 g tego owocu znajduje się tylko 8 g węglowodanów. ŁG można obliczyć ze wzoru: (ilość węglowodanów w porcji x IG)/100. Zatem 100 g arbuza ma ŁG zaledwie 5,8.
Produkty o niskim ładunku to wszystkie, dla których wynosi on <10, o średnim – między 10 a 20. Zalecany ŁG na dobę to 80-120. Na obniżenie ładunku glikemicznego potrawy, w której znajdują się węglowodany, wpływa obecność takich składników, jak białka, tłuszcze i błonnik pokarmowy.
Dieta cukrzycowa ogranicza niektóre produkty spożywcze, szczególnie te o wysokim indeksie glikemicznym. Czy to oznacza, że w diecie osoby z cukrzycą zostają tylko niektóre warzywa? Oczywiście, że nie!
Przykładowy jadłospis diety cukrzycowej może być bardzo pożywny, smaczny i różnorodny. Wszystko zależy od tego, z jakich produktów go skomponujesz, pamiętając o tym, że najważniejsze jest utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
Poniżej prezentujemy zestawienie wybranych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, czyli poniżej 55. Należy pamiętać, że zdrowa dieta cukrzycowa powinna składać się z produktów z różnych grup.
W menu cukrzyka powinny znaleźć się warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste, źródła białka, a także odpowiednie ilości produktów, zawierających kwasy tłuszczowe z grupy omega.
Cukrzyk może komponować swój jadłospis z szerokiej gamy produktów spożywczych. Odpowiednio skomponowana dieta dostarczy organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych.
Pamiętaj, że aby dieta była właściwie zbilansowana i wspomagała leczenie cukrzycy, powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. Jeśli spożywanie produktów uważanych za bezpieczne powoduje u Ciebie nieprzyjemne dolegliwości, wyklucz je z jadłospisu.
W celu ułożenia zdrowego, smacznego i różnorodnego jadłospisu, skonsultuj się z dietetykiem.
Tak naprawdę w diecie przy cukrzycy panują proste zasady, których szybko można się nauczyć. Ważne, aby wdrożyć pewne zdrowe nawyki. Jakie są w diecie cukrzycowej produkty zakazane?
Oprócz oczywistych słodyczy, słodkich napojów gazowanych, jasnego pieczywa i cukru, na myśl zapewne przychodzą Ci owoce. Nic bardziej mylnego!
W diecie cukrzycowej typu 2 zalecane jest nawet codzienne spożywanie owoców, jednak w umiarkowanych ilościach. Dwie porcje owoców dziennie (1 porcja = garść) na diecie cukrzycowej nie wpłyną negatywnie na poziom glikemii, a wręcz podziałają wspomagająco na proces leczenia, ponieważ owoce są nie tylko źródłem węglowodanów prostych, ale też cennego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych i witamin antyoksydacyjnych.
A jakie produkty nie powinny się znaleźć w diecie osób z cukrzycą?
Poniżej lista artykułów spożywczych, które mogą gwałtownie wpływać na poziom cukru we krwi:
Cukrzyca ciążowa to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które może wystąpić między 24. a 28. tygodniem ciąży. Po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej należy bezzwłocznie zastosować odpowiednią dietę cukrzycową.
Cukrzyca ciążowa stanowi sygnał ostrzegawczy – stwarza duże ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 po okresie ciąży. Zastosowanie diety cukrzycowej w czasie ciąży i zmiana nawyków żywieniowych na stałe, zmniejsza ryzyko rozwinięcia się w przyszłości cukrzycy.
Postępowanie dietetyczne dla kobiet z cukrzycą ciążową kieruje się podobnymi zasadami, jak każda dieta cukrzycowa, z tym, że w ciąży nie dąży się do redukcji masy ciała ze względu na potrzeby rozwijającego się płodu.
Sprawdź ofertę Maczfit, gdzie znajdziesz gotową dietę Diabetic & Low Sugar. Ta dieta sprawdzi się w przypadku osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność.
Jeśli Twoim celem jest dodatkowo spadek masy ciała, wybierz dietę o obniżonej wartości kalorycznej (zgodnie z Twoim deficytem kalorycznym).
Pamiętaj, że w zahamowaniu rozwoju cukrzycy i dbaniu o zdrowe nawyki równie ważna jest aktywność fizyczna.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów