Odżywianie

Dieta kopenhaska – efekty, zalecenia i zasady

Data publikacji: 29 kwietnia 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 8 minut

dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska to znana na całym świecie dieta odchudzająca. Swoją ogromną popularność zawdzięcza spektakularnym efektom, które obiecuje, oraz kontrowersjom, jakie wywołuje wśród lekarzy i dietetyków. Dieta kopenhaska ma poprawiać przemianę materii, regulować metabolizm i prowadzić do utraty od kilku do kilkunastu kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Jest uboga w tłuszcze, węglowodany i błonnik pokarmowy. Dostarcza poniżej 1000 kcal dziennie. Przez specjalistów oceniana jest jako szkodliwa dla zdrowia. Chcesz przejść na dietę kopenhaską? Z tego wpisu dowiesz się wszystkiego na temat tej trzynastodniowej diety. Zapraszamy do lektury!

Co to jest dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska nazywana jest również dietą Kliniki Mayo, dietą trzynastodniową lub dietą duńską. Jak sama nazwa wskazuje, dieta kopenhaska oryginalna została wymyślona i po raz pierwszy zastosowana w Kopenhadze. To bardzo rygorystyczny, niespełna dwutygodniowy program odchudzający. Polega na zastosowaniu diety niskoenergetycznej, niskowęglowodanowej. Bazą są produkty białkowe. Przechodząc na dietę kopenhaską, musisz być świadomy, że jest ona bardzo rygorystyczna i monotonna.

Zasady diety kopenhaskiej

Dieta duńska kieruje się surowymi zasadami, których trzeba bezwzględnie przestrzegać.

W przypadku pojawienia się jakichkolwiek odstępstw dietę należy natychmiast przerwać i podjąć ponowną próbę za minimum 3 miesiące.

Dieta kopenhaska – zasady:

  •  czas trwania: 13 dni;
  • ilość energii dostarczana w ciągu doby: 600-800 kcal;
  • spożywanie 3 posiłków o stałych porach: śniadanie 8:00-9:00, obiad 12:00-14:00 i kolacja o 17:00-18:00;
  • należy ściśle trzymać się z góry ustalonego jadłospisu;
  • w ramach jednego dnia można zamieniać ze sobą posiłki
  • zabrania się zmian kolejności dni w jadłospisie;
  • wykluczenie produktów zbożowych – białego pieczywa, kasz, ryżu, makaronu;
  • posiłki muszą być niskotłuszczowe;
  • dozwolone produkty to: jajka, surowe warzywa, niewielkie ilości owoców, chude mięso oraz chude ryby;
  • poza kawą i herbatą uwzględnionymi w jadłospisie należy pić wodę mineralną niegazowaną (około 2 litry wody w ciągu dnia), niedozwolone są inne napoje;
  • należy zrezygnować ze stosowania soli;
  • należy zrezygnować ze spożywania słodyczy, żucia gumy i picia alkoholu,
  • na czas diety można wprowadzić suplementację witamin i mikroelementów;
  • dietę można powtórzyć dopiero po dwóch latach.

W poniższej tabeli zestawiliśmy wszystkie produkty, które znajdują się w 13-dniowym jadłospisie diety kopenhaskiej.

Grupa produktów Dozwolone produkty
mięso jagnięcina, stek wołowy, pierś z kurczaka, chuda wędlina drobiowa
ryby dorsz, pstrąg, sola
pieczywo 4 małe kromki w ciągu 13 dni!
nabiał i jajka jogurt naturalny, jajka, twarożek lub serek wiejski
warzywa szpinak, pomidor, sałata, marchew, brokuły
owoce ananas, grejpfrut, jabłka, sok z cytryny
napoje kawa, herbata, kompot z owoców bez cukru
inne oliwa z oliwek w małych ilościach

Dieta kopenhaska: efekty

Jak już wspomnieliśmy, dieta trzynastodniowa pozwala zrzucić sporo kilogramów w bardzo krótkim czasie. Zatem, ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej? Mówi się nawet o ponad 10 kg w ciągu zaledwie 13 dni. Zdrowa dieta odchudzająca natomiast zakłada utratę 0,5-1 kg tygodniowo. Jeśli już zdecydujemy się na zastosowanie diety kopenhaskiej, musimy pamiętać o tym, by po jej zakończeniu zastosować zdrową dietę normokaloryczną, bogatą w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Dzięki temu można uniknąć efektu jo-jo, czyli nagłego przybierania na wadze po zakończeniu diety.

Wciąż brakuje rzetelnych badań naukowych oceniających skuteczność i bezpieczeństwo diety kopenhaskiej. Wszelkie dostępne informacje na jej temat to opinie osób, które ją zastosowały. Wpisując w wyszukiwarce frazę „dieta kopenhaska przed i po” bez problemu znajdziemy fotografie przedstawiające niezwykłe przemiany. Nie warto sugerować się ani tego typu fotorelacjami, ani też opiniami znajomych, którzy zapewniają nas, że na diecie kopenhaskiej schudli rekordowo. Okazuje się, że skuteczność diety kopenhaskiej nie zawsze jest tak spektakularna, jak obiecują jej twórcy. Efektywność zależy od różnych czynników, między innymi od wyjściowej masy ciała i dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jak wynika z obserwacji osób ją stosujących, w wielu przypadkach utrata masy ciała była nieznaczna bądź utrzymywała się przez bardzo krótki czas.

Wady i zalety diety kopenhaskiej

Trudno mówić o zaletach diety kopenhaskiej, ponieważ jest skrajnie niezdrowa. Gdybyśmy mieli wskazać jakiekolwiek plusy tego sposobu odżywiania, to byłoby to: ograniczenie spożywania soli kuchennej, rezygnacja z alkoholu oraz dostarczanie dużej ilości wody. Przygotowanie posiłków zawartych w tej diecie jest łatwe, nie jest to proces czasochłonny. Poza tym to dieta szybka, efektywna, co jednak niekoniecznie stanowi jej atuty z punktu widzenia dietetyka czy lekarza.

Dużo dłuższa jest lista wad diety kopenhaskiej:

  • dostarcza zbyt mało energii – liczba kalorii jest znacznie mniejsza niż zapotrzebowanie dorosłej osoby, co znacząco osłabia organizm i spowalnia przemianę materii;
  • dieta dostarczająca poniżej 800 kcal jest niedoborowa w większość witamin i składników mineralnych;
  • zbyt mała ilość błonnika pokarmowego może doprowadzić do zaparć;
  • kawa z cukrem wypijana na czczo wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie żołądka oraz wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym;
  • monotonne potrawy składające się z podobnych produktów;
  • może powodować ciągłe uczucie głodu, bóle głowy, rozdrażnienie i ogólne zmęczenie;
  • w skrajnych przypadkach może dojść do omdleń;
  • obserwowane zmniejszenie masy ciała wynika głównie z utraty wody, a nie tkanki tłuszczowej;
  • wiąże się z bardzo dużym ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo po jej zakończeniu;
  • nie uczy wyrabiania zdrowych nawyków żywieniowych.

Na szczęście dieta kopenhaska trwa krótko, więc istnieje szansa, że nie wyrządzi dużego spustoszenia w organizmie – pod warunkiem, że zostanie zastosowana przez osobę zdrową.

Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jest dietą zbyt restrykcyjną i wyniszczającą, dlatego jako doświadczeni dietetycy nie zalecamy jej nikomu, a zwłaszcza osobom:

  • z chorymi nerkami,
  • z chorobami układu krążenia,
  • z chorobami układu pokarmowego,
  • w starszym wieku,
  • bardzo młodym,
  • pracującym fizycznie,
  • o ogólnie słabej kondycji zdrowotnej.

Ponieważ dieta kopenhaska nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, nie znajdziesz jej wśród diet Maczfit. Możesz za to liczyć na bezpłatną, profesjonalną poradę dietetyka, podczas której pomożemy Ci dobrać właściwą dietę do postawionych przez Ciebie celów. Diety Maczfit to jadłospisy opracowane przez specjalistów, odpowiadające na zróżnicowane potrzeby żywieniowe. Dostarczają odpowiednią ilość wszystkich witamin i składników mineralnych oraz prawidłowe proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów. Nasze diety można stosować cały czas, posiłki są smaczne i urozmaicone, a efekty odchudzania z naszą pomocą są trwałe.

Dieta kopenhaska jadłospis

Jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na ten rodzaj diety i będziesz stosować się do wszystkich rygorystycznych zasad, najlepiej skorzystać z gotowych propozycji jadłospisu. W Internecie pod frazami „dieta kopenhaska przepisy” czy „dieta kopenhaska jadłospis” znajdziesz w miarę powtarzalne i przewidywalne wersje posiłków. Zebraliśmy je w jednym miejscu, aby Twoja dieta 13-dniowa była mniej męcząca.

Dieta kopenhaska – menu:

Dzień 1:

śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru,

obiad: 2 jajka na twardo z odrobiną gotowanego szpinaku lub brokułów (100 g) i pomidorem,

kolacja: befsztyk, sałata z oliwą i sokiem z cytryny.

Dzień 2:

śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru,

obiad: befsztyk wołowy, sałata z oliwą i sokiem z cytryny,

kolacja: plaster chudej szynki np. drobiowej i 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3:

śniadanie: kubek kawy z kostką cukru i jedna grzanka,

obiad: odrobina gotowanego szpinaku (100 g), pomidor i świeży owoc,

kolacja: plaster chudej szynki, 2 jajka, sałatka z oliwą i sokiem z cytryny.

Dzień 4:

śniadanie: kubek kawy z kostką cukru,

obiad: jajko na twardo, duża starta marchewka, twarożek naturalny,

kolacja: sałatka owocowa, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5:

śniadanie: duża marchewka z sokiem z cytryny,

obiad: chuda ryba z sokiem z cytryny,

kolacja: befsztyk, liście sałaty, brokuły.

Dzień 6:

śniadanie: kubek kawy z kostką cukru,

obiad: pierś kurczaka (gotowana), sałata z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny,

kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchewka.

Dzień 7:

śniadanie: kubek herbaty bez cukru,

obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa (150 g)

brak kolacji

W tym momencie będziesz w połowie wyrzeczeń, które kryją się pod nazwą dieta kopenhaska. Przepis na kolejne 6 dni poniżej. Jak zauważysz, wiele się nie zmienia.

Dzień 8:

śniadanie: kubek kawy z kostką cukru,

obiad: dwa jajka na twardo, gotowany szpinak, 1 świeży pomidor,

kolacja: befsztyk, liście sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.

Dzień 9:

śniadanie: kubek kawy z cukrem,

obiad: befsztyk, liście sałaty z oliwą i sokiem z cytryny,

kolacja: plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego,

Dzień 10:

śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, mała kromka pieczywa,

obiad: szklanka gotowanego szpinaku, świeży owoc, 1 pomidor,

kolacja: plaster szynki, 2 jajka, sałata oliwą i sokiem z cytryny.

Dzień 11:

śniadanie: 1 kubek kawy z cukrem,

obiad: marchew, jajko, twarożek naturalny,

kolacja: sałatka owocowa, jogurt naturalny.

Dzień 12:

śniadanie: duża tarta marchew z cytryną,

obiad: duża chuda ryba z cytryną,

kolacja: duży befsztyk, garść gotowanych brokułów, sałata.

Dzień 13:

śniadanie: kubek kawy i kostka cukru,

obiad: kurczak gotowany, liście sałaty z łyżką oleju i soku z cytryny,

kolacja: 2 ugotowane jajka na twardo, duża starta marchewka.

Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: