Data publikacji: 16 marca 2023 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Odpowiednio zbilansowana dieta na stawy ma za zadanie ograniczyć dolegliwości bólowe i zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych. Poza tym właściwie ułożony jadłospis pomaga wzmocnić stawy, dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z tego artykułu dowiesz się, jakich zasad należy przestrzegać w diecie na zdrowe stawy. Podpowiemy także, które produkty uwzględnić w dziennym jadłospisie, aby zadbać o kondycję stawów.
Stawy to ruchome połączenia sąsiadujących ze sobą kości. Stawy złożone są z wielu elementów, a każdy z nich podatny jest na uszkodzenia, schorzenia, zwyrodnienia i dysfunkcje.
Schorzenia stawów charakteryzują się najczęściej destrukcją chrząstki stawowej, wysychaniem płynu maziowego i powstawaniem narośli kostnych. Chore stawy dają nieprzyjemne dolegliwości bólowe, często pojawia się tzw. „sztywność poranna”, obrzęk, problemy z poruszaniem, a nawet zanik i deformacja sąsiadujących mięśni i kości.
Jedną z powszechnych chorób stawów jest reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), dawniej znane jako artretyzm. RZS należy do chorób autoimmunologicznych tkanki łącznej i objawia się nieswoistym, symetrycznym zapaleniem stawów.
Występowanie stanów zapalnych i związanych z nimi schorzeń stawów dotyczy nie tylko seniorów. Coraz częściej o kondycję stawów muszą dbać osoby młodsze, przede wszystkim te, które na co dzień są mało aktywne fizycznie i stosują źle zbilansowaną, niedoborową dietę. Dieta na zdrowe stawy przyda się także sportowcom, którzy w wyniku częstych i intensywnych treningów mocno przeciążają mięśnie i stawy. O kondycję stawów kolanowych powinny zadbać również osoby z nadwagą i otyłością.
Jeśli chcesz zadbać o zdrowe stawy, utrzymanie prawidłowej masy ciała jest warunkiem koniecznym. Nadprogramowe kilogramy sprzyjają przeciążeniu stawów (kolanowych i nie tylko), co z kolei prowadzi do ich postępującej degeneracji.
Właściwie ułożona dieta odchudzająca jest nie tylko zdrowa, ale również pożywna i smaczna. Zamiast modnych głodówek i monodiet, które często wiążą się z niedoborami pokarmowymi i efektem jo-jo, lepiej stosować zdrową dietę z deficytem kalorycznym. Deficyt kaloryczny to stan, w którym organizm spala więcej kalorii, niż przyjmuje z pożywieniem. Odpowiednio zaplanowana dieta redukcyjna umożliwia bezpieczne, umiarkowane tempo odchudzania.
Nie wiesz, jaką kaloryczność zastosować w diecie wzmacniającej stawy? Skorzystaj z konsultacji dietetycznych. Taką możliwość masz również w Maczfit.
Prawidłowe odżywianie bezpośrednio przekłada się na zdrowie i kondycję naszego organizmu. Odpowiednio zbilansowana dieta na stawy nie tylko ogranicza postęp choroby zwyrodnieniowej i innych schorzeń stawów, ale również pełni funkcję profilaktyczną. Niektóre składniki odżywcze poprawiają ruchomość stawów, inne ułatwiają przyswajanie wapnia, jeszcze inne mają silne właściwości przeciwzapalne.
Jak poprawić kondycję stawów i ich elastyczność? Zadbaj o zdrowe jedzenie, które dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach.
Białko to główny materiał budulcowy wszystkich komórek organizmu, a więc również chrząstki stawowej. Dieta dla stawów powinna uwzględniać produkty bogate w białko, takie jak: chude mięso (głównie kurczak i indyk), ryby, owoce morza, mleko i jego przetwory, jaja, a także nasiona roślin strączkowych. Nabiał to bardzo ważny składnik diety przy chorych stawach, gdyż (oprócz cennego białka) zawiera niezbędny do budowy kości wapń.
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Każda zdrowa dieta powinna uwzględniać głównie źródła węglowodanów złożonych, czyli warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. Zarówno w warzywach, jak i produktach z pełnego ziarna znajdziemy błonnik pokarmowy. Błonnik ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, reguluje metabolizm i rytm wypróżnień. Tym samym sprzyja utracie zbędnych kilogramów – daje uczucie sytości, dzięki czemu w przerwach między posiłkami nie mamy ochoty na niezdrowe podjadanie.
Dieta dla stawów uwzględnia również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega. Ich źródłem są: tłuste ryby morskie, oleje roślinne, pestki, orzechy, nasiona i awokado.
Kwasy omega są jednym z najważniejszych elementów każdej diety przeciwzapalnej. Pomagają przy bólach stawów i wzmacniają ich elastyczność. Poza tym tłuszcze ułatwiają wchłanianie witamin A, D, E i K.
Przy chorobach stawów szczególnie polecane są tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej lniany. Z ostrożnością należy podchodzić do oleju słonecznikowego i kukurydzianego, gdyż kwas w nich zawarty może potęgować stany zapalne stawów i blokować korzystne działanie tłuszczu rybiego.
Dieta na stawy powinna uwzględniać również źródła wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. Na jakie składniki pokarmowe zwrócić szczególną uwagę?
Działanie przeciwzapalne wykazują przede wszystkim witaminy antyoksydacyjne – C, E i A. Naturalne przeciwutleniacze eliminują wolne rodniki, dzięki czemu usuwają stany zapalne i opóźniają starzenie się komórek.
Niedobór witaminy C zaburza proces produkcji kolagenu. Kolagen to główne białko tkanki łącznej – jest odpowiedzialny między innymi za amortyzację i elastyczność stawów. Bez witaminy C synteza kolagenu nie jest możliwa. Źródłem witaminy C w żywności są owoce i warzywa (natka pietruszki, papryka, brukselka, brokuły, truskawki, porzeczki i cytryna).
Witamina E posiada właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed chorobami metabolicznymi. Głównym źródłem witaminy E przy chorobach stawów są tłuszcze roślinne (występujące w orzechach i olejach) oraz warzywa.
Witamina A wpływa na prawidłowy przebieg procesów wzrostowych (szczególnie u dzieci i młodzieży). Znajdziemy ją w niektórych warzywach, rybach i produktach mlecznych.
Kondycja stawów zależy też w dużej mierze od odpowiedniej podaży witaminy D. Witamina D bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, tworzeniu kości i zębów i ma ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kośćca u niemowląt i dzieci. Poza tym witamina słońca ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu z pożywienia oraz utrzymuje stałe stężenie wapnia we krwi.
W unikaniu postępującego niszczenia stawów pomogą również składniki mineralne: głównie wapń i fosfor, ale także potas, miedź, magnez i cynk. Źródłem wapnia są przede wszystkim mleko i jego przetwory, za to fosfor znajdziemy w mięsie, rybach, roślinach strączkowych i produktach zbożowych. Aby zadbać o odpowiednią podaż składników mineralnych, warto do codziennej diety wprowadzić owoce i warzywa.
W zdrowej diecie na stawy należy unikać żywności wysoko przetworzonej, czyli fast-foodu, gotowych dań ze sklepu, słodkich i słonych przekąsek oraz słodzonych napojów. Nadmierna ilość cukru w diecie powoduje zaburzenia metabolizmu węglowodanów, co może przyczyniać się do występowania niektórych chorób autoimmunologicznych, w tym RZS. Poza tym nadmiar cukru zakwasza organizm, przyczynia się do utraty wapnia i zaburza metabolizm tkanki chrzęstnej.
W jadłospisie wzmacniającym stawy trzeba ograniczyć do minimum tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (głównie tłuste produkty mięsne, tłuste wędliny, konserwy). Tłuszcze te hamują wydzielanie soku żołądkowego, zmniejszając wchłanianie białka niezbędnego do budowy stawów.
Czerwone mięso i niektóre oleje roślinne (olej słonecznikowy i kukurydziany) zawierają dużo kwasu tłuszczowego, który sprzyja stanom zapalnym stawów.
Alkohol, mocna kawa i czarna herbata zwiększają utratę wapnia z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka. Najlepiej unikać picia kawy i czarnej herbaty bezpośrednio po jedzeniu.
Co jeszcze poprawia stan tkanki łącznej? Odpowiednie nawodnienie organizmu oraz aktywność fizyczna.
Regularne picie wody wspomaga metabolizm i usprawnia krążenie krwi, dzięki czemu wszystkie komórki i tkanki są odpowiednio odżywione.
Z kolei aktywność fizyczna pomaga nie tylko w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale również poprawia ruchomość i elastyczność stawów. Nawet lekka lub umiarkowana aktywność (spacer, taniec, rower, rolki, pilates, joga) ma korzystny wpływ na organizm. Regularna dawka ruchu wzmacnia wszystkie stawy (kolanowe i nie tylko) oraz zapobiega zwyrodnieniom.
Oczywiście nie chodzi o to, aby przy schorzeniach stawów biegać maratony czy intensywnie trenować na siłowni. Choroba tkanki łącznej, postępujące zapalenia stawów i ból z tym związany sprawiają, że często nie mamy ochoty lub nie możemy podejmować żadnej większej aktywności. W tych przypadkach należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem i skorzystać z rehabilitacji.
W kuracji na stawy pomocne może być także stosowanie przeciwzapalnych ziół i przypraw. Jadłospis warto wzbogacić o anyż, goździki, majeranek, szałwię, bazylię, miętę, chrzan i kurkumę.
W sklepach i aptekach dostępne są różne preparaty na odbudowę chrząstki stawowej. W ich składzie znajdują się zazwyczaj: kwas hialuronowy, kolagen, chondroityna, siarczan glukozaminy i chlorowodorek glukozaminy. Warto pamiętać, że żaden suplement diety nie może być zamiennikiem odpowiednio zbilansowanej diety, a jedynie dodatkiem do niej.
Szukasz zdrowej diety odchudzającej? Interesuje Cię dieta eliminacyjna przy nietolerancji laktozy? A może dieta na zdrowe jelita? Zachęcamy do zapoznania się z szeroką ofertą Maczfit, gdzie znajdziesz różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów