Data publikacji: 25 czerwca 2021 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 10 minut
Spis treści
To, co codziennie trafia na nasz talerz, ma wpływ nie tylko na działanie układów wewnątrz organizmu, ale również na wygląd włosów, skóry i paznokci. O tym, jak bardzo dieta wpływa na zmiany skórne, wiedzą doskonale osoby, które zmagają się z trądzikiem. W tym artykule rozłożymy na czynniki pierwsze zagadnienie dieta a trądzik. Podpowiemy także, co jeść, a czego unikać, aby wspomóc pielęgnację cery w diecie antytrądzikowej.
Trądzik pospolity (acne vulgaris) to choroba skóry, wywołana zakażeniem mieszków włosowych oraz gruczołów łojowych.
Wśród najpopularniejszych rodzajów trądziku wyróżniamy: trądzik młodzieńczy, hormonalny i różowaty (acne rosacea). Z nasileniem trądziku młodzieńczego najczęściej zmagają się nastolatkowie w okresie dojrzewania. Trądzik różowaty dotyczy osób dorosłych. Ten trądzik pojawia się najczęściej u kobiet po 40. roku życia.
Hormonalna postać trądziku związana jest z działaniem układu wewnątrzwydzielniczego i okresowymi zmianami stężenia hormonów. Wszystkie zmiany trądzikowe mają wpływ nie tylko na wygląd, ale również na samopoczucie chorego. Objawy trądziku, takie jak nieestetyczne grudki, krostki czy zaskórniki pozostawiają ślady na skórze w postaci blizn, plam i przebarwień. W leczeniu trądziku pomagają leki, odpowiednia pielęgnacja cery oraz dieta.
Sposób odżywiania wpływa na cały organizm, w tym stan skóry. Na nasilenie objawów trądziku niekorzystny wpływ mają między innymi: spożywanie przetworzonej żywności w dużych ilościach, nadmiar soli czy stosowanie ostrych przypraw. Jeśli dokucza Ci trądzik, warto pomyśleć o zastosowaniu diety, która wyklucza (lub maksymalnie ogranicza) powyższe.
Niektóre produkty spożywcze, a konkretnie zawarte w nich związki, powodują zaostrzenie zmian trądzikowych. Dieta na trądzik wyklucza z jadłospisu przede wszystkim węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz część produktów mlecznych. Węglowodany proste powodują szybki wzrost glukozy we krwi, wyrzut insuliny oraz zwiększenie stężenia hormonu wzrostu. To z kolei rozpoczyna łańcuch wielu skomplikowanych reakcji organizmu i niekorzystnie wpływa na stan skóry. Poza tym na skórę trądzikową negatywnie oddziałują białka serwatkowe zawarte w mleku. Mleko i produkty mleczne bywają źródłem substancji o budowie steroidowej, które mogą być prekursorami hormonów androgennych, a tym samym nasilać trądzik.
W niektórych przypadkach zmiany trądzikowe mogą zaostrzyć także duże ilości soli, jodu, nabiału, czekolady i witaminy B12. Trzeba jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i na każdego odżywianie wpływa inaczej. Jednym pomaga dieta bezglutenowa, dla innych najlepszym wyborem będzie jadłospis bez laktozy. Dlatego leczenie trądziku powinno odbywać się pod kontrolą lekarza dermatologa, a układanie diety trądzikowej warto skonsultować z dietetykiem. Specjaliści, po przeprowadzeniu odpowiednich badań, podpowiedzą, jakie produkty wprowadzić do codziennego jadłospisu i czego unikać w diecie na trądzik.
Aby pozbyć się trądziku, trzeba jeść zdrowo i różnorodnie. Zamiast posiłków o wysokim IG w jadłospisie powinny znaleźć się produkty o niskim indeksie glikemicznym. Zamiast żywności wysoko przetworzonej – świeże warzywa, owoce i inne produkty bogate w antyoksydanty, czyli związki, które pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników. W miejsce białego pieczywa – pieczywo pełnoziarniste. Poniżej szczegółowa lista produktów polecanych dla osób zmagających się z trądzikiem.
Na stan skóry korzystnie wpływają niektóre witaminy (szczególnie C, E, A i witaminy z grupy B) i składniki mineralne. W łagodzeniu objawów trądziku pomagają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik. Kompleksowe wprowadzenie tych elementów do diety wpływa na poprawę stanu skóry i łagodzi powstawanie zmian trądzikowych.
Dieta przy trądziku powinna obejmować produkty z witaminami B2, B3 i B6.
Witamina B2, zwana ryboflawiną, odpowiada za przemiany komórkowe i wspomaga regenerację skóry. Jej niedobór w organizmie może nasilać objawy występujące przy stanach zapalnych, czyli również powodować nasilenie trądziku. Źródłem witaminy B2 są niektóre produkty spożywcze, przede wszystkim pełnoziarniste pieczywo, nasiona roślin strączkowych (głównie fasola, groch), ziemniaki, migdały, jaja oraz mięso.
Witamina B3 (niacyna lub witamina PP) chroni przed schorzeniami skórnymi i wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Poza tym reguluje pracę gruczołów łojowych, przyczynia się do zmniejszenia wielkości porów i doskonale nawilża skórę. Spore ilości witaminy B3 znajdują się między innymi w mięsie drobiowym i rybach, ziemniakach i produktach z pełnego ziarna. Dobrym źródłem niacyny są także orzechy (głównie arachidowe).
Witamina B6, czyli pirydoksyna, pomaga kobietom przy zmianach związanych z miesiączką i menopauzą. Jej niedobór może powodować stan zapalny skóry, a więc również rozwój trądziku. Źródłem pirydoksyny są przede wszystkim ryby (łosoś, makrela, pstrąg tęczowy), mięso drobiowe i wieprzowe, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Duże jej ilości dostarczają także banany, brokuły, ziemniaki i papryka czerwona. Co jeszcze pomaga w walce z trądzikiem oprócz witamin z grupy B?
Cynk jest jednym z tych składników, które często wykorzystuje się w kosmetykach na trądzik. Cynk ma działanie bakteriostatyczne, łagodzi stany zapalne skóry, zwalcza wolne rodniki i umożliwia szybką regenerację powierzchni skóry. Dzięki temu możesz łatwiej pozbyć się potrądzikowych ran. Głównymi źródłami cynku w diecie są: owoce morza (małże i ostrygi), mięso (wątróbka cielęca), pestki dyni, kasza gryczana, migdały, płatki owsiane, nasiona słonecznika i jaja.
W diecie na trądzik nie może zabraknąć również witaminy C. Kwas askorbinowy przeciwdziała starzeniu się skóry i przyspiesza gojenie się ran. Poza tym skutecznie rozjaśnia przebarwienia oraz wspomaga syntezę kolagenu. Najwięcej witaminy C mają: natka pietruszki, warzywa (brokuły, papryka, kalafior, brukselka i warzywa kapustne) oraz owoce (czarna porzeczka, kiwi, truskawki, owoce cytrusowe).
Witamina E nazywana jest potocznie „witaminą młodości”. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu skutecznie zwalcza wolne rodniki i jest pomocna przy kuracji przeciwtrądzikowej. Ponadto witamina E zapobiega rogowaceniu się skóry, redukuje nadmierną ilość sebum oraz doskonale nawilża i wygładza. Aby wprowadzić witaminę E do organizmu, dieta na trądzik powinna obejmować orzechy laskowe, migdały oraz nasiona słonecznika. Doskonałym źródłem witaminy młodości są także oleje roślinne (olej lniany, słonecznikowy, olej rzepakowy) oraz oliwa z oliwek. Witamina E (obok witamin A, D i K) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Aby lepiej się wchłaniała, jadłospis należ uzupełnić o zdrowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Produkty zawierające zdrowe tłuszcze to między innymi oleje roślinne i tłuste ryby morskie.
Dieta przy trądziku powinna uwzględniać także produkty spożywcze z witaminą A (przede wszystkim retinol i beta-karoten). Witamina A wygładza, uelastycznia skórę i zmniejsza nadmiar sebum. Poza tym przyspiesza odnowę komórkową i ma korzystny wpływ na szybsze, naturalne złuszczanie się naskórka. Co więcej, redukuje widoczność przebarwień oraz blizn potrądzikowych. Źródłem retinolu są przede wszystkim tłuste ryby morskie, podroby i jaja. Z kolei beta-karoten znajdziesz głównie w warzywach (marchew, dynia, bataty, papryka, szpinak, jarmuż, brokuły) i owocach (morele, brzoskwinie).
W diecie przeciwtrądzikowej nie może zabraknąć również błonnika. Błonnik hamuje wchłanianie metali ciężkich i toksyn oraz przyspiesza usuwanie ich z organizmu. Poza tym obniża poziom cukru we krwi. To wszystko korzystnie wpływa na stan naszej skóry i łagodzi trądzik. Co jeść, aby dostarczyć do diety odpowiednie ilości błonnika? Jadłospis powinien obfitować w produkty zbożowe z pełnego ziarna, otręby pszenne i owsiane, rośliny strączkowe (fasola, groch), ziemniaki, kasze gryczane i jęczmienne. Dieta powinna być wzbogacona także o źródła skoncentrowanych soli mineralnych. Produkty bogate w składniki mineralne to przede wszystkim warzywa i owoce.
Odpowiednia dieta bez wątpienia wspomaga leczenie trądziku. Podczas kuracji pomocne jest również picie wody. Odpowiednie nawadnianie pozwala usunąć nagromadzone w organizmie toksyny. Poza tym regularne picie wody korzystnie wpływa na nawilżenie cery.
W eliminowaniu toksyn pomaga także prawidłowo zbilansowana dieta. Dobrym wyborem będzie dieta DASH od Maczfit, w której wykluczyliśmy produkty o wysokiej zawartości soli i dużej ilości cukru. Menu diety DASH jest oparte na produktach pełnoziarnistych, strączkach, chudym mięsie, nabiale oraz świeżych warzywach i owocach. Taka dieta dostarczy Ci niezbędnych składników do odżywienia skóry, włosów i paznokci, wspomoże też regulację gospodarki hormonalnej.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, jakich produktów unikać, aby zadbać o stan swojej skóry, polecamy konsultację z dietetykiem. Specjalista z zakresu dietetyki podpowie, które produkty spożywcze są najlepszym źródłem substancji korzystnych dla skóry. Wprowadzi także zdrowsze odpowiedniki wykluczonych produktów tak, aby przykładowy jadłospis wciąż był smaczny, zdrowy i pełen cennych witamin i składników mineralnych.
Unikanie fast-foodu i słodkich, ostrych czy słonych przekąsek to jednak nie wszystko. Pamiętaj o odpowiedniej pielęgnacji, dbaj o regularne wykonywanie oczyszczania skóry. Dobieraj kosmetyki po konsultacji z dermatologiem. To wszystko – w połączeniu z leczeniem i zdrową dietą – z pewnością z czasem przełoży się na lepszy stan cery.
Poznaj naszą ofertę
20 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów