Data publikacji: 24 kwietnia 2024 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Pewnie nie raz słyszałeś, że sól – wraz z białym cukrem – to główni wrogowie zdrowej diety. W tym artykule przyjrzymy się bliżej soli kuchennej, a konkretnie zawartemu w niej sodowi. Odpowiemy na pytanie, jakie są główne założenia diety niskosodowej i kiedy należy ją stosować. Zapraszamy do lektury!
Głównym składnikiem soli kuchennej jest sód – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Sód (razem z potasem, magnezem i wapniem) tworzy grupę elektrolitów. Ma postać kationu, czyli jonu dodatniego, który krąży przede wszystkim w płynach zewnątrzkomórkowych. Najwięcej sodu jest we krwi, ale niemal 40% pierwiastka znajduje się w kościach.
Sód w organizmie reguluje gospodarkę wodną i wyrównuje ciśnienie osmotyczne wszystkich płynów ustrojowych. Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, pobudzić enzymy i wspiera procesy wchłaniania aminokwasów i glukozy. Ponadto sód wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym przesyłanie impulsów nerwowych przez neurony oraz odpowiednią kurczliwość mięśni (również serca).
Zbyt niski poziom sodu w organizmie nazywamy hiponatremią.
W związku z powszechnością stosowania soli ryzyko niedoborów praktycznie nie występuje. Wręcz przeciwnie – coraz częściej mamy do czynienia z nadpodażą sodu w diecie. Duże spożycie sodu (w postaci soli i nie tylko) negatywnie wpływa na cały organizm.
Dieta niskosodowa to jadłospis o obniżonej zawartości sodu. W diecie niskosodowej ogranicza się nie tylko sól kuchenną, ale również inne produkty spożywcze o wysokiej zawartości sodu.
Jadłospis diety niskosodowej bazuje na zdrowych i jak najmniej przetworzonych produktach.
Ważną rolę odgrywa zmiana nawyków żywieniowych – z codziennego menu należy wykluczyć produkty przetworzone, gdyż to one zawierają najwięcej sodu.
Kolejną kwestią są nasze przyzwyczajenia w kuchni – warto zrezygnować z dosalania potraw i smażenia w głębokim tłuszczu.
Zanim odpowiemy na pytanie: „jak wprowadzić w życie jadłospis o obniżonej zawartości soli?”, sprawdźmy, kto powinien poznać bliżej założenia diety niskosodowej.
Maksymalna ilość soli w diecie zalecana przez Światową Organizację Zdrowia wynosi do 5 g dziennie (jedna łyżeczka). W praktyce jej spożycie jest dużo większe, gdyż producenci żywności dodają sól do wielu popularnych produktów spożywczych. Sód znajdziemy między innymi w żywności przetworzonej, gotowych mieszankach przypraw oraz w składzie produktów marynowanych i konserwowych.
Poniższe założenia diety niskosodowej warto więc wprowadzić do codziennego życia, nawet jeśli nie zmagasz się z żadnymi chorobami przewlekłymi. Odpowiednio zbilansowana dieta niskosodowa ogranicza ryzyko wielu schorzeń dietozależnych, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze czy choroby serca.
We właściwym ułożeniu zdrowego jadłospisu – dostosowanego do Twoich potrzeb – pomoże doświadczony dietetyk. Przed wprowadzeniem zmian w diecie warto też skonsultować się z lekarzem.
Chcąc ograniczyć zawartość sodu w diecie, warto zwrócić uwagę na to, jakie mieszanki przypraw stosujemy. Sól kuchenna jest bardzo popularną przyprawą, która występuje pod kilkoma postaciami.
Sól morska i sól himalajska to nadal chlorek sodu. Dużo lepszym wyborem jest używanie soli potasowej lub magnezowej. Gotowe mieszanki przypraw należy wymienić na przygotowane w domu świeże mieszanki ziół. Smak potraw doskonale poprawiają: zioła prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek czy kminek.
Źródłem soli są przede wszystkim produkty wysoko przetworzone, takie jak fast-food, gotowe sosy i dania.
Żywność typu fast food, oprócz soli, zawiera także: duże ilości cukru prostego oraz tłuszczów nasyconych i trans. Długotrwałe spożywanie żywności wysoko przetworzonej zaburza prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu – prowadzi do problemów metabolicznych (większe ryzyko insulinooporności, cukrzycy i otyłości) oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Dieta bazująca głównie na żywności wysoko przetworzonej i niski poziom aktywności fizycznej to prosta droga do problemów z nadciśnieniem tętniczym i innymi schorzeniami dietozależnymi.
Chcąc jeść mniej soli, należy zrezygnować także ze słonych przekąsek. Chipsy, paluszki, solone orzeszki – większość z nas nie wyobraża sobie wieczornego maratonu filmowego bez tych przekąsek. Na szczęście jest wiele zdrowszych alternatyw, takich jak warzywa i owoce (świeże i pieczone), orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika czy migdały.
Jeśli chcesz trzymać się założeń diety niskosodowej, warto wyrobić u siebie nawyk czytania etykiet produktów spożywczych.
Niech nie zmyli Cię napis na opakowaniu „bez dodatku soli”. Producenci żywności potrafią stosować różne chwyty marketingowe i sprytnie ukrywać niezdrowe dodatki.
Jeśli na etykiecie znajdują się oznaczenia, takie jak…
świadczy to o dodatku soli.
Komponując przykładowy jadłospis diety niskosodowej, warto zwrócić uwagę na podaż produktów z potasem.
Potas wpływa na zwiększenie wydalania sodu z organizmu i rozkurcz naczyń. Przez to pierwiastek ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.
Dążąc do ograniczenia spożycia sodu, należy zwrócić uwagę na właściwą podaż potasu, magnezu i wapnia. Zdrowa, właściwie zbilansowana dieta pozwoli pokryć dzienne zapotrzebowanie na te składniki odżywcze.
W diecie niskosodowej należy zwrócić uwagę również na sposób przyrządzania potraw. Nie chodzi tylko o przyprawianie, ale także właściwą obróbkę termiczną.
Najlepiej gotować w wodzie lub na parze. Dozwolone jest także duszenie i pieczenie bez dodatku soli i tłuszczu. Jeśli musisz smażyć, wybieraj dobrej jakości oleje roślinne (oliwa z oliwek extra virgin, olej z awokado lub olej rzepakowy).
Jak wspomniano wyżej, dieta niskosodowa bazuje na ograniczeniu sodu, a więc żywności nieprzetworzonej.
Wiesz już, czym jest sód i czym skutkuje jego nadmiar w codziennej diecie.
Czas na podsumowanie artykułu w pięciu punktach:
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów