Data publikacji: 23 kwietnia 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 14 minut
Spis treści
Według Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki, dieta wegetariańska (w tym wegańska) jest bezpieczna na każdym etapie życia. Dieta roślinna ma działanie ochronne i pomaga zapobiegać otyłości, nadciśnieniu tętniczemu, hiperlipidemii, chorobie niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2 czy nowotworom. Jednak musimy pamiętać o tym, że musi ona być odpowiednio zbilansowana. Oprócz walorów zdrowotnych ten sposób odżywiania się jest również korzystny dla środowiska.
Przyczyn wyboru diety wegańskiej jest wiele i zaliczają się do nich między innymi: niechęć do uczestniczenia (pośrednio) w cierpieniu zwierząt, względy ekologiczne, przekonanie o walorach zdrowotnych diety. Bycie weganinem to często nie tylko stosowanie diety wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego, ale także wybór wegańskich kosmetyków (cruelty-free), działanie w organizacjach na rzecz zwierząt i ekologii. Często to po prostu wybór wegańskiego stylu życia.
Z poniższego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta wegańska, co jeść oraz jakie produkty należy wykluczyć. Przekonasz się, że wybór tego sposobu odżywiania może wiązać się z różnorodnością spożywanych produktów oraz walorami smakowymi, których do tej pory nie znałeś. Dowiesz się również, jaki jest wpływ diety wegańskiej na zdrowie człowieka.
Zacznijmy od kwestii, która często jest powodem zamieszania, czyli od odróżnienia diety wegańskiej od wegetariańskiej. Wiele osób myli te pojęcia i stosuje określenia „weganin” i „wegetarianin” zamiennie, co jest błędem. W obu dietach wykluczone są niektóre produkty. Ich cechą wspólną jest eliminacja mięsa i ryb (choć istnieje odmiana pescowegetarianizmu zakładająca wyłączenie mięsa czerwonego i drobiu, ale włączenie do menu ryb). Istnieją różne odmiany diety wegetariańskiej, tak jak laktoowowegaterianizm (dopuszcza spożywanie mleka i jaj), owowegetarianizm (dopuszcza spożywanie jaj), czy też laktowegetarianizm (w którym dopuszczone jest mleko)
Dla porządku możemy jeszcze wspomnieć, że istnieje tak zwana dieta semiwegetariańska, która polega na ograniczeniu spożycia mięsa do na przykład jednego posiłku w tygodniu. Jest ona najczęściej etapem przed przejściem na całkowicie wegetariański sposób żywienia i, jako taka, nie jest uznawana za odmianę wegetarianizmu, pomimo zbliżonej nazwy.
Dieta wegańska jest bardziej restrykcyjna niż dieta wegetariańska. W przypadku weganizmu wykluczone jest spożywanie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięsa, drobiu, ryb, mleka, jaj, miodu).
Dieta wegańska polega na eliminacji wielu grup produktów, więc podczas komponowania posiłków, trzeba wykazać się szczególną wiedzą na temat wartości odżywczych poszczególnych produktów. Jeśli chcesz być zdrowym weganinem, musisz pilnować, by w twoich posiłkach znalazły się wszelkie potrzebne mikro- i makroelementy w odpowiednich ilościach.
Aby ułatwić Ci przygotowanie jadłospisu, zebraliśmy najważniejsze zasady, którymi powinieneś się kierować na takiej diecie i przedstawiliśmy je poniżej w kilku punktach:
Wśród osób sceptycznie nastawionych do stosowania diety wegańskiej panuje przekonanie, że dieta ta na pewno będzie wiązała się z niedoborem białka lub dostarcza białka o niskiej jakości.
W przypadku źle zbilansowanej diety, gdy np. weganin jadłby tylko produkty zbożowe i stanowiłyby one jedyne źródło białka, wówczas istniałoby poważne zagrożenie niedoboru. Aby codziennie dostarczać organizmowi komplet niezbędnych aminokwasów, należy stosować urozmaiconą dietę wegańską, w której znajdą się różne źródła białka roślinnego. Wbrew powszechnym opiniom, dieta wegańska nie musi być uboga w białko. W dobrze skomponowanej diecie wege jest go naprawdę sporo. Jednak w przypadku białka, nie tylko liczy się ilość, lecz także jego jakość. Podczas odpowiednio skomponowanych posiłków zachodzi również korzystne zjawisko uzupełniania się aminokwasów.
Żelazo znajdujące się w produktach roślinnych (żelazo niehemowe) jest równie skuteczne w zapobieganiu niedokrwistości (anemii), jak żelazo znajdujące się w produktach zwierzęcych (żelazo hemowe). Różnice polegają na jego przyswajaniu przez organizm – żelazo hemowe nie wymaga żadnych wspomagaczy, a żelazo niehemowe, aby było lepiej wchłaniane, powinno być spożywane w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C.
Duże ilości żelaza znajdziemy w nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, koperku, pestkach dyni, pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych i wielu innych produktach. Z kolei produkty zasobne w witaminę C to chociażby cytrusy, kiwi, owoce jagodowe, papryka i pomidory. Warto wiedzieć, że kwas mlekowy zawarty w kiszonkach, działa podobnie jak witamina C i również zwiększa przyswajalność żelaza. Stosując dietę wegańską łącz produkty zawierające żelazo z tymi, które są źródłem witaminy C lub zawierają kwas mlekowy. Unikaj popijania produktów bogatych w żelazo herbatą (teina hamuje jego wchłanianie).
Można zauważyć, że w diecie wegańskiej znajduje się wiele produktów uznawanych za ciężkostrawne. Oprócz wielu cennych witamin i składników mineralnych produkty roślinne są również źródłem substancji antyodżywczych, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych z innych spożywanych produktów. Do substancji tych zalicza się np. goitrogeny (zawarte przede wszystkim w warzywach kapustnych), kwas fitynowy, szczawiany.
Jak zwiększyć strawność produktów roślinnych i wspomóc przyswajanie substancji odżywczych? Należy stosować odpowiednią obróbkę kulinarną, np. gotowanie warzyw kapustnych bez przykrywania garnka (część goitrogenów zostanie wówczas usunięta), mielenie nasion lnu przed ich spożyciem (zwiększy przyswajalność kwasów omega-3), moczenie nasion roślin strączkowych (nastąpi rozkład kwasu fitynowego), gotowanie szpinaku i buraków (zmniejszy zawartość kwasu szczawiowego). Produkty zawierające szczawiany warto łączyć z roślinnymi źródłami wapnia, ponieważ mogą one zaburzać jego wchłanianie w układzie pokarmowym.
Zielone warzywa są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Co ważne, stanowią jedno z najcenniejszych źródeł wapnia w diecie wegańskiej. Takie warzywa jak natka pietruszki, jarmuż, boćwina powinny znaleźć się w diecie każdego weganina. Inne źródła wapnia to nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Szczególnie dużo wapnia znajdziemy w suszonych figach, suszonych morelach, sezamie i maku. Wapń można również uzupełnić, spożywając bogate w niego napoje roślinne, czyli wegańską alternatywę dla mleka krowiego, na przykład mleko sojowe. Również wody o wysokim stopniu mineralizacji (pod względem wapnia właśnie) mogą dostarczyć tego makroelementu w diecie.
Witamina B12 to najważniejszy suplement, który powinieneś przyjmować, będąc na diecie wegańskiej, gdyż występuje ona wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niedobór lub niski poziom tej witaminy w organizmie prowadzi do anemii megaloblastycznej. Przy niskim stężeniu witaminy B12 oraz innych witamin z grupy B, podwyższony jest poziom homocysteiny we krwi, co może prowadzić do przewlekłego zmęczenia oraz zaburzeń koncentracji i pamięci. Wysoki poziom homocysteiny niesie także ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – miażdżycy, zakrzepicy, zawału serca oraz udaru.
Bardzo ważna jest również witamina D3 (nie tylko zresztą na diecie wegańskiej). Ważna jest jej odpowiednia suplementacja. Duża część wegan wykazuje niedobory kwasów omega-3 we krwi. Oczywiście w diecie wegan istnieją źródła tych kwasów takie jak na przykład nasiona chia czy siemię lniane. Dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wzroku i układu sercowo-naczyniowego, warto jednak zastanowić się nad suplementację kwasów tłuszczowych EPA i DHA z grupy omega-3. Wegańskie suplementy z EPA i DHA produkowane są z mikroalg.
Dieta wegańska to nie tylko warzywa i owoce. Stosując tę dietę pamiętaj o komponowaniu posiłków z produktów z różnych grup (warzywa, owoce, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzech i nasiona, algi i wodorosty, grzyby). Pamiętaj o napojach roślinnych. Stosując dietę wegańską zwracaj uwagę na ogólne zasady wyboru zdrowych produktów, na przykład: wybieraj pieczywo pełnoziarniste zamiast bułek kajzerek. Żeby urozmaicić dietę, stosuj różnorodne przyprawy. Wystrzegaj się mieszanek przypraw (zwłaszcza tych, w których sól jest na pierwszym miejscu w składzie), raczej sam dowolnie je łącz i komponuj przepyszne dania. Poniżej przykładowi reprezentanci poszczególnych grup:
Warzywa – oprócz tych najpopularniejszych, jak marchewka, pomidory czy ogórki, warto spróbować również takich warzyw, jak:
Owoce – w tym przypadku również zadbaj o urozmaicenie, wybierając:
Produkty zbożowe:
Rośliny strączkowe:
Orzechy i nasiona:
Inne:
Rzecz jasna nie są to wszystkie istniejące składniki wegańskie. Traktuj powyższą listę jako zachętę do dalszych poszukiwań. Pamiętaj też, że w przypadku zmiany diety standardowej na wegańską nie zawsze musisz rezygnować z ulubionych posiłków. Wystarczy lekko je zmodyfikować i np. swoją ulubioną owsiankę na mleku krowim zamienić np. na tę z mlekiem migdałowym.
Przepisy wegańskie to pole do ciągłych eksperymentów. Jeśli tylko puścisz w kuchni wodze fantazji i otworzysz się na niespotykane do tej pory smaki, to wegański styl życia może stać się dla Ciebie prawdziwą przygodą, a każdy dzień przyniesie nowe odkrycia.
Źle zbilansowana dieta wegańska, w której zapomina się o różnorodności produktów oraz suplementacji i wzbogacaniu żywności we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, może prowadzić do anemii, depresji, krzywicy, osteoporozy oraz do zaburzeń hormonalnych. Trzeba uważać na takie odmiany weganizmu, jak witarianizm (spożywanie wyłącznie surowych produktów), frutarianizm (spożywanie tylko tego, co samo spadło z drzewa), a nawet na dietę wegańską bezglutenową, ponieważ niosą one ze sobą wysokie ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych.
Natomiast dobrze zbilansowana dieta wegańska to jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Jednak właściwe zaplanowanie jadłospisu wymaga dużej wiedzy żywieniowej i doświadczenia, więc przynajmniej na początku warto skorzystać z profesjonalnej pomocy – dietetyka lub cateringu dietetycznego.
W Maczfit dieta WEGAN to aż 6 wariantów kalorycznych do wyboru (od 1000 do 2500 kcal). Jadłospis dostosowany został do potrzeb osób będących na ścisłej diecie roślinnej. Całkowicie wykluczyliśmy produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby, jaja, nabiał, a także miód. Menu opiera się na pięciu podstawowych grupach produktów. Te grupy to: pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy i pestki.
Aby w sposób dojrzały podjąć decyzję o zmianie swojego sposobu odżywiania, należy być świadomym wszelkich za i przeciw. Każdy medal ma dwie strony, dlatego poniżej wyszczególniliśmy, jakie korzyści niesie weganizm (dieta odpowiednio zbilansowana) oraz jakie może mieć, przy niewłaściwym planowaniu posiłków, wady. Podkreślmy jeszcze raz, że zadbanie o zawartość wszystkich składników odżywczych to coś, na czym opiera się dieta wegańska. Jadłospis musi być dobrze przemyślany.
Zalety dobrze zbilansowanej diety wegańskiej:
Dieta wegańska – wady, czyli do czego może doprowadzić źle zbilansowana, mało urozmaicona dieta wegańska:
W razie jakichkolwiek wątpliwości co do swojej diety, pamiętaj – zawsze możesz skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Rozwieją wszelkie wątpliwości i doradzą, w razie problemów, jak odpowiednio urozmaicić swoją dietę wegańską. W Maczfit również zapewniamy bezpłatne konsultacje z naszym wykwalifikowanym dietetykiem. W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu.
Dieta wegańska nie jest z założenia dietą redukcyjną. Nieodpowiedni dobór produktów u wegan, na przykład spożywanie produktów wysokoprzetworzonych będących źródłem cukru i tłuszczów trans, może nawet doprowadzić do rozwoju otyłości. Pamiętaj, że wybierając gotowy produkt nie jesteś zwolniony z zapoznania się z jego składem. To, że produkt jest wegański, nie zawsze oznacza, że jest zdrowy. Jednak prawidłowo zbilansowana dieta wegańska, opierająca się na świeżych warzywach i owocach, nasionach roślin strączkowych i produktach pełnoziarnistych, może wielu osobom posłużyć jako zdrowa dieta odchudzająca.
Reasumując, jeżeli szukasz sposobu odżywiania się, który będzie zupełnie bezpieczny, a wykluczy wszystkie produkty odzwierzęce, to prawidłowym wyborem jest dieta wegańska. Przepis na zdrowie jest taki jak w przypadku każdej innej diety: odpowiednie zbilansowanie, kontrolowanie zawartości wszystkich składników odżywczych w daniach i dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości energii. Stosując tę dietę pamiętaj o wybieraniu różnorodnych produktów. Komponuj pyszne posiłki.
Trzymanie się tych podstawowych zasad i dbanie o urozmaicony jadłospis, zapewni skuteczną i przyjemną dietę. A jeżeli potrzebujesz pomocy przy przejściu na weganizm – skorzystaj z diety Maczfit WEGAN i zróbmy to razem.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów