Odżywianie

Dietetyczna kolacja – szybkie i sprawdzone przepisy

Data publikacji: 10 grudnia 2021 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 8 minut

dietetyczna_kolacja

Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia, który często bywa pomijany. Z jedzenia przed snem najczęściej rezygnujemy w obawie przed dodatkowymi kilogramami. Czy słusznie? Okazuje się, że odpowiednio przygotowana, lekka kolacja przynosi wiele korzyści. Z tego tekstu dowiesz się, jak przyrządzić dietetyczną kolację, aby czuć się dobrze i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zapraszamy do lektury!

Ostatni posiłek – znaczenie kolacji w żywieniowym planie dnia

Jedna z zasad zdrowego stylu życia brzmi: jedzenie 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych (najlepiej co 2/3 godziny). W jadłospisie powinny znaleźć się trzy dania o wyższej kaloryczności (śniadanie, obiad, kolacja) i dwa posiłki (lub jedno danie) o niższej wartości energetycznej, traktowane bardziej jako zdrowe przekąski (drugie śniadanie i podwieczorek). Posiłkiem, który można pominąć, nie jest kolacja, a podwieczorek.

Dlaczego warto jeść dietetyczną kolację?

  • lekkie danie zapewnia spokojną noc i lepszy poranek,
  • dietetyczny i wartościowy posiłek pozytywnie wpływa na koncentrację i poprawia pamięć (co jest ważne szczególnie u osób aktywnych fizycznie i ciężko pracujących do późna),
  • jedzenie ostatniego posiłku o stałej porze pozwala uniknąć dobowych wahań poziomu glukozy we krwi, a także zapobiega napadom wilczego głodu w nocy,
  • odpowiednio zbilansowana kolacja może wspomóc proces odchudzania – wartościowy posiłek dostarcza cennych składników odżywczych i daje uczucie sytości, dzięki czemu ograniczasz nawyk sięgania po niezdrowe przekąski,
  • zdrowa kolacja poprawia humor – możesz przy niej zrelaksować się po długim dniu.

Zasady komponowania zdrowej kolacji

Poniżej znajdziesz najważniejsze zasady, które pomogą Ci skomponować dietetyczną kolację.

  • Na zakończenie dnia najlepiej wybierać lekkostrawne potrawy. Unikaj produktów smażonych – szczególnie tych, które mają w swoim składzie tłuszcze nasycone.
  • Dietetyczna kolacja powinna zawierać źródła białka. Ten składnik odżywczy daje uczucie sytości i nie powoduje szybkiego wzrostu glikemii i insuliny po posiłku.
  • Komponując dietetyczną kolację, możesz uwzględnić w niej źródła zdrowego tłuszczu, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega (omega-3 i omega-6).
  • Mniej więcej 20-25% kaloryczności całego posiłku mogą stanowić węglowodany złożone.
  • Uważaj na przekąski i napoje. Po kolacji lubimy sięgać po popcorn czy lampkę wina. Każdy z tych produktów podbija kaloryczność ostatniego posiłku.
  • To, ile kalorii powinna mieć dietetyczna kolacja, zależy od Twojego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Ostatni posiłek stanowi od 15 do 20% energii z pożywienia spośród wszystkich posiłków w ciągu dnia. Przykładowo: na diecie 2000 kcal dietetyczne kolacje mają wartość kaloryczną od 300 do 400 kcal, a w jadłospisie 3000 kcal – od 450 do 600 kcal.
  • Zdrową kolację należy zjeść minimum dwie godziny przed snem. Taki czas wystarczy, aby organizm dokładnie strawił danie i przyswoił z niego wszystkie składniki odżywcze. Poza tym przez dwie godziny organizm zdąży spalić kalorie, dzięki czemu znacznie ograniczysz ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – przybierania na wadze.

Co zjeść na dietetyczną kolację?

Co zjeść na kolację? W dietetycznym posiłku nie może zabraknąć białka, węglowodanów złożonych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Warto zadbać również o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego.

Wśród polecanych produktów, z których skomponujesz zdrową kolację, znajdują się:

  • pieczywo mieszane i pełnoziarniste,
  • ryż (najlepiej brązowy),
  • większość warzyw (zarówno w formie surowej, jak i gotowanej),
  • chudy nabiał, chudy twaróg, kefir, jogurt naturalny, maślanka, ser żółty, ser mozzarella,
  • chude mięso (kurczak, indyk),
  • ryby morskie (tuńczyk, łosoś, dorsz),
  • oleje roślinne, oliwa z oliwek,
  • ulubione zioła,
  • soki owocowo-warzywne (najlepiej świeżo wyciskane),
  • herbaty ziołowe i owocowe,
  • woda mineralna.

Dietetyczne kolacje – jakich produktów unikać?

Zdrowe odżywianie obejmuje produkty świeże i jak najmniej przetworzone. Układając dietetyczną kolację, należy unikać także artykułów spożywczych, które są ciężkostrawne i powodują wzdęcia.

Większość gotowych produktów ze sklepu ma w swoim składzie tłuszcze trans i cukry proste. Spożywanie w nadmiarze tłuszczów trans powoduje wzrost złego cholesterolu we krwi i przyczynia się do przyrostu masy ciała.

Cukry proste gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, który po mniej więcej dwóch godzinach spada. W konsekwencji znów jesteś głodny i zaczynasz podjadać.

Podczas układania kolacji uważaj także na produkty z kofeiną i tyraminą. Spożywanie tych związków w dużych ilościach powoduje wzrost ciśnienia tętniczego i problemy z zasypianiem.

Lista produktów, których należy unikać, przyrządzając dietetyczną kolację:

  • tłuste mięso,
  • potrawy smażone i odgrzewane na tłuszczu,
  • wędzone ryby,
  • fast-food, w tym hamburgery, frytki, pizza,
  • gotowe dania ze sklepu (dania typu instant),
  • tłusty nabiał,
  • sery dojrzewające,
  • słone przekąski (paluszki, krakersy, chipsy, popcorn),
  • słodycze i słodkie przekąski oraz wyroby cukiernicze (pączki, drożdżówki, ciasta),
  • owoce o wysokim indeksie glikemicznym,
  • sól w dużych ilościach,
  • gotowe mieszanki przypraw (typu vegeta),
  • słodkie napoje,
  • alkohol,
  • mocna kawa, czarna herbata,
  • energetyki i inne napoje z kofeiną.

Proste przepisy. Dietetyczna kolacja w pół godziny

Sałatki z kurczakiem, pełnoziarnisty makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą, placki z brokuła, warzywa w naczyniu żaroodpornym – pomysłów na fit kolację jest naprawdę sporo. Poniżej znajdziesz kilka z nich.

Sprawdź poniższe szybkie przepisy na kolację i przekonaj się, jak przygotować zdrowy i smaczny posiłek.

Papryka nadziewana twarogiem

Składniki:

  • czerwona papryka,
  • garść oliwek,
  • chudy twaróg,
  • mleko,
  • przyprawy – pieprz, sól, oregano.

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieć widelcem z odrobiną mleka, dopraw przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Paprykę pokrój na cztery części i umieść w każdej ćwiartce przygotowany wcześniej twarożek. Na wierzchu ułóż kilka oliwek.

Sałatka z serem kozim i grzankami

Składniki:

  • pomidory (mogą być koktajlowe),
  • ogórek zielony,
  • papryka,
  • ser kozi,
  • szpinak baby,
  • jedna kromka pieczywa pełnoziarnistego,
  • jedna łyżeczka oliwy z oliwek,
  • jedna łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki musztardy.

Sposób przygotowania:

Warzywa (pomidory, ogórka, paprykę) pokrój w kostkę. Przygotuj sos: wymieszaj miód, oliwę i musztardę. Pieczywo pokrój w kostkę i zarumień na suchej patelni. Wymieszaj warzywa ze szpinakiem, grzankami, serem kozim i sosem. Dopraw do smaku.

Placki z brokuła i mozzarelli z dipem jogurtowym

Składniki:

  • dwie szklanki brokuła (zamiast brokuła możesz wykorzystać też cukinię),
  • ser mozzarella,
  • jedno jajko,
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego,
  • dwie łyżeczki oleju rzepakowego,
  • dwie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ząbek czosnku,
  • szczypiorek,
  • przyprawy – sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Brokuła ugotuj w wodzie lub na parze. Mozzarellę zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż do naczynia wraz z ostudzonym brokułem. Wbij jajko, dodaj mąkę, przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj placki i smaż je na patelni na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Rozgnieć czosnek i drobno posiekaj. Dodaj do jogurtu naturalnego. Posiekaj szczypiorek. Placki podawaj z dipem i szczypiorkiem.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo

Składniki sałatki:

  • sałata lodowa,
  • pół puszki odsączonego tuńczyka w sosie własnym,
  • ogórek kiszony,
  • por,
  • jajko na twardo,
  • ulubione zioła,
  • szczypiorek,
  • sos – trzy łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki pokrój i wymieszaj. Podawaj z sosem na bazie jogurtu i musztardy. Dopraw czosnkiem, szczypiorkiem i ulubionymi ziołami.

Dietetyczna bruschetta z warzywami

Składniki:

  • bagietka pełnoziarnista,
  • duży pomidor,
  • ser mozzarella,
  • oliwki,
  • dwie łyżeczki zielonego pesto,
  • odrobina soli, pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • garść świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój warzywa (pomidora w kostkę, a oliwki w plasterki). Możesz użyć też innych warzyw (na przykład cukinii lub ogórka). Zetrzyj mozzarellę, wymieszaj wszystkie składniki z bazylią, czosnkiem i przyprawami. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Bagietkę pokrój na niewielkie kromki. Każdą posmaruj pesto i nałóż na nią pomidory z serem i oliwkami. Włóż do piekarnika na około 10 minut. Pyszna kolacja z warzywami gotowa!

Przepisy na dietetyczną kolację prosto z kuchni Maczfit

Chcesz zredukować tkankę tłuszczową? A może interesuje Cię dieta bezmięsna, bo jesteś wegetarianinem? Sprawdź proste pomysły na fit kolację prosto z kuchni Maczfit.

Pomysły na kolację – program SLIM

  • sałatka z indykiem, mango, ogórkiem, marchewką, kolendrą, a do tego sos orientalny z papryką,
  • krem z borowików, pietruszki, selera i ziemniaków z natką pietruszki,
  • sałatka z serem lazur, winogronami, ogórkami, kolorową papryką i ziołowy winegret,
  • indyjska zupa pomidorowo-soczewicowa z warzywami.

Pomysły na kolację – program VEGE

  • zupa z bobem, cukinią i ziemniakami,
  • cukiniowy placek z serem greckim,
  • sałatka grecka z fetą i warzywami,
  • risotto z białą fasolą, zielonym groszkiem, parmezanem i natką pietruszki.

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobywała w warszawskich żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także prowadząc warsztaty edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W Maczfit odpowiada za prace działu Dietetyki i spójność wszystkich diet z oferty. Prywatnie miłośniczka śródziemnomorskich smaków.

Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: