Data publikacji: 1 czerwca 2022 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Nie wyobrażasz sobie popołudniowej kawy bez kawałka czekolady? A może na śniadanie zawsze wybierasz coś słodkiego? Słodkości to słabość nie tylko najmłodszych, ale również wielu dorosłych. Czy słodycze mogą być częścią zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety? Jakie zamienniki białego cukru warto mieć w kuchni? Między innymi tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Ciasta, batoniki, czekoladki, desery, lody, musy, dżemy… – czym byłoby życie bez słodyczy? Niektórzy sięgają po słodkości w chwilach smutku, inni po to, aby świętować ważne wydarzenia. Bez wątpienia z jedzeniem słodyczy wiąże się kilka korzyści.
Czy to oznacza, że słodycze możemy jeść bez wyrzutów sumienia i to zawsze, gdy nabierzemy na nie ochoty? Niekoniecznie. Należy pamiętać, że…
Skład sklepowych słodyczy pozostawia wiele do życzenia. W wielu gotowych słodkich przekąskach znajdują się (poza cukrem białym, czyli sacharozą) tłuszcze trans oraz szkodliwe barwniki i emulgatory.
Co więcej, cukier biały dodawany jest obecnie do wielu innych produktów spożywczych. Znajdziemy go w składzie napojów, płatków śniadaniowych, sosów, wędlin i gotowych dań typu instant. Niezdrowa i nieodpowiednio zbilansowana dieta oparta na żywności wysoko przetworzonej i słodkich przekąskach powoduje nadkonsumpcję cukru.
Czy w takim razie zdrowa, właściwie zbilansowana dieta wyklucza jedzenie słodkości? Na szczęście nie. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Zapotrzebowanie energetyczne to liczba kalorii, jakiej potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Do dziennego bilansu kalorycznego wliczają się wszystkie dania i przekąski zjedzone w ciągu doby. Słodycze to głównie węglowodany i tłuszcze, które znacznie podbijają dzienną podaż kalorii. Jeśli dbasz o linię, najlepiej wybierać fit słodycze o obniżonej kaloryczności.
Aby jeść zdrowo, należy dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Rozkład składników pokarmowych w diecie zdrowej, dorosłej osoby wygląda następująco:
Stosując dietę opartą praktycznie na samych słodkościach, możesz doprowadzić do niedoborów makroskładników, witamin i składników mineralnych.
Zdrowe menu najczęściej uwzględnia pięć posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Nie wyobrażasz sobie dnia bez czegoś słodkiego? Wybierz jeden posiłek, podczas którego zjesz fit słodycze. Może to być śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek.
Jeśli wybierasz fit słodkości na śniadanie, pamiętaj, aby danie było nie tylko pyszne, ale również pożywne. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, gdyż zapewnia energię na rozruch. Najlepsze zdrowe śniadanie to owsianka z owocami lub omlety/naleśniki na słodko.
Zdrowe przekąski w ramach drugiego śniadania i podwieczorku nie muszą być bardzo kaloryczne. Chodzi jedynie o zaspokojenie głodu między dwoma głównymi posiłkami. Możesz postawić na ciasteczka owsiane, domowe ciasta bez cukru lub sałatkę owocową.
Dieta bez cukru uwzględnia zdrowsze zamienniki cukru białego, takie jak stewia, ksylitol, erytrytol, tagatoza i maltitol. Słodzik możesz dodawać zarówno do napojów, jak i wypieków. Większość słodzików w smaku przypomina tradycyjny cukier mimo znacznie niższej kaloryczności.
Wiele osób na diecie odchudzającej zastanawia się: „jak przestać jeść słodycze?„. Dobra wiadomość jest taka, że fit słodycze dozwolone są również na dietach redukcyjnych. Podczas układania menu, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, czyli:
Poniżej znajdziesz pomysły i składniki na fit słodycze, które można uwzględnić w diecie odchudzającej.
Gorzka czekolada to świetny dodatek do dań (głównie deserów) oraz sposób na samodzielną przekąskę (kilka kostek na przykład w ramach podwieczorku). Doskonale sprawdzi się podczas intensywnego wysiłku fizycznego, więc warto zabierać ją ze sobą na trening lub górską wycieczkę. Najlepiej sięgać po gorzkie czekolady z wysoką zawartością kakao – takie tabliczki zawierają mnóstwo cennych składników mineralnych (przede wszystkim magnez, potas i żelazo).
Wakacyjna przekąska, którą możesz również zrobić w domu. Jeśli stosujesz dietę odchudzającą, jedz gofry bez dodatków.
Od czasu do czasu masz ochotę na lody? Wybieraj tylko te naturalne, gdyż wtedy zyskujesz nie tylko gwarancję smaku, ale również pewność, że do ich produkcji nie użyto sztucznych substancji, w tym wzmacniaczy smaku, barwników i konserwantów.
Mleczne desery najlepiej przyrządzać na bazie nabiału bez dodatku cukru. Na diecie odchudzającej dozwolone są: serki i jogurty owocowe bez cukru oraz jogurty naturalne o prostym składzie.
Owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym dają całe mnóstwo możliwości w kuchni. Możesz przyrządzać z nich dietetyczne przekąski (sałatka owocowa, koktajl) i fit słodycze (desery, ciasta, ciasteczka, domowe lody). Jakie gatunki włączyć do menu? Na diecie odchudzającej doskonale sprawdzą się truskawki, maliny, czarne jagody, jabłka i arbuz.
Chcesz jeść zdrowo i pożywnie? Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne i szybkie fit słodycze, które warto włączyć do jadłospisu każdej diety (nie tylko tej odchudzającej).
Klasyk śniadaniowy, czyli owsianka. Możesz ją zrobić na kilka sposobów (w zależności od tego, jakie przepisy lubisz). Latem doskonale sprawdzi się owsianka z sezonowymi owocami (malinami lub truskawkami). Przepis możesz urozmaicić również owocami suszonymi i orzechami. Jeśli jesteś na redukcji, pamiętaj: te dodatki sprawią, że owsianka stanie się śniadaniową bombą kaloryczną. Owsianka jest nie tylko pożywna i słodka, ale również dobrze wpływa na pracę jelit.
Szybkie i pyszne ciasteczka owsiane z pewnością będą smakować wszystkim domownikom. Do ich przygotowania potrzebujesz płatków owsianych (górskich), nasion chia, pestek dyni, suszonych owoców, dobrej jakości masła orzechowego i ewentualnie gorzkiej czekolady na polewę. Co ciekawe, ten przepis nie wymaga nawet włączania piekarnika! Uformowane ciasteczka wystarczy włożyć do lodówki, poczekać aż zastygną i gotowe!
Ciasta to nieodłączny element polskiej tradycji kulinarnej. Nie wyobrażasz sobie świąt bez sernika? Postaw na ciasta w wersji fit! Sernik bananowy nie zajmie Ci dużo czasu, gdyż przepis jest naprawdę prosty. Wystarczą banany, serek śmietankowy, kwaśna śmietana, jajka, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Po upieczeniu fit sernik można posypać orzechami włoskimi.
Jeśli znudziły Ci się ciasta w tradycyjnej formie, postaw na desery w słoiczkach. Takie fit słodycze są nie tylko pyszne, ale również efektowne. Idealnie sprawdzą się na domówki ze znajomymi i rodzinne święta. Przepisy uwzględniają różne dodatki, my polecamy przede wszystkim wersję z malinami na wierzchu i orzechami na spodzie.
Zdrowe i pożywne śniadanie krok po kroku? Przygotuj masę na omlety lub naleśniki, usmaż placki na patelni, a następnie dobieraj dodatki według potrzeb i upodobań. Nasz przepis to omlet szarlotka słodzony ksylitolem lub erytrytolem z dodatkiem masła orzechowego i jabłek.
Szukasz inspiracji na pyszne fit słodycze? Zajrzyj do kuchni Maczfit! Kto wie, może nasze przepisy zainspirują Cię do tego, aby wprowadzić nieco różnorodności w tygodniowym jadłospisie.
Pieczone brzoskwinie z prażonymi płatkami migdałów i serek waniliowy.
Crumble z rabarbarem z jogurtem naturalnym z ciemną czekoladą.
Truskawkowy sernik na zimno na owsianym spodzie i winogrona.
Naleśnik z kakaowym serkiem, konfitura z owoców leśnych i winogrona.
Sałatka owocowa z truskawkami, ananasem, winogronami, jabłkami i waniliowy jogurt z wiórkami czekoladowymi.
Kakaowa owsianka na jogurcie, ananas i borówki.
Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym, galaretką pomarańczową, płatkami migdałów i truskawki.
Nie lubisz gotować? Każdy przepis (nawet ten krok po kroku) jest dla Ciebie wyzwaniem? A może nie masz czasu samodzielnie przygotowywać fit przekąsek, w tym słodkości? Zajrzyj do świata Maczfit. Zarówno w naszych gotowych dietach, jak i opcji z wyborem menu znajdziesz słodkie śniadania i fit przekąski na słodko.
Poznaj naszą ofertę