Data publikacji: 24 kwietnia 2025 Czas czytania: 6 minut
Spis treści
Glutaminian sodu, powszechnie stosowany wzmacniacz smaku, budzi kontrowersje wśród konsumentów. Czym jest ta substancja, gdzie występuje naturalnie, a gdzie jest dodawana? Jakie ma właściwości i czy rzeczywiście wpływa negatywnie na nasze zdrowie? Poznaj fakty na temat tego popularnego dodatku do żywności.
Glutaminian sodu to popularny dodatek do żywności, według europejskiej klasyfikacji oznaczony na etykietach produktów spożywczych symbolem E 621. Jest to substancja znana również jako polepszacz smaku. Glutaminian sodu ma zwykle postać białego proszku i składa się z dwóch elementów – kwasu glutaminowego oraz sodu. Jest to więc sól sodowa kwasu glutaminowego. W artykule nazwy „glutaminian sodu” i „kwas glutaminowy” będą stosowane zamiennie.
Pomysł wykorzystania glutaminianu sodu jako dodatku do żywności pojawił się na początku XX wieku. Japoński profesor Kikunae Ikeda pozyskał glutaminian z japońskiego bulionu i zauważył, że nadaje on zupie wyjątkowy smak, nazwany „umami”. Wkrótce Ikeda rozpoczął wytwarzanie przyprawy będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, znanej na wschodzie jako „istota smaku”. To zapoczątkowało produkcję glutaminianu na światową skalę przemysłową. Obecnie pozyskuje się go najczęściej na trzy sposoby:
Warto zaznaczyć, że naturalny glutaminian sodu występuje w wielu produktach spożywczych, jednak w przemyśle spożywczym często stosuje się jego syntetyczną formę.
Glutaminian monosodowy i glutaminian sodu to w istocie ta sama substancja, znana również jako MSG (monosodium glutamate). Jest to sól sodowa kwasu glutaminowego występująca w postaci białego, krystalicznego proszku dobrze rozpuszczalnego w wodzie. Obie nazwy są używane zamiennie w literaturze i przemyśle spożywczym. Związek ten składa się z anionu glutaminianu i kationu sodu, przy czym sód występuje tylko raz w cząsteczce, stąd określenie „monosodowy”.
Glutaminian sodu (monosodium glutamate) zwykle występuje w produktach spożywczych w czystej postaci (jako wzmacniacz smaku E621), ale można go znaleźć również na liście składników jako polepszacz smaku – ekstrakt drożdżowy, ekstrakt z mięsa rybiego i produkt hydrolizy białek. Glutaminian kojarzy się głównie z żywnością wysoko przetworzoną, jednak różne formy kwasu glutaminowego można znaleźć również w żywności naturalnej.
Glutaminian sodu jest składnikiem następujących produktów spożywczych:
Z uwagi na walory smakowe glutaminian sodu najczęściej występuje w gotowych mieszankach przypraw i kostkach rosołowych.
Glutaminian sodu, a konkretnie niezwiązana forma kwasu glutaminowego (kwas L-glutaminowy) występuje również w żywności naturalnej. Najwięcej tego związku zawierają wodorosty, twarde sery dojrzewające i suszone grzyby. Naturalny glutaminianu sodu może występować w takich produktach jak:
Na uwagę zasługuje obecność glutaminianu sodu w mleku matki. Związek ten chroni błony śluzowe noworodka i jest neuroprzekaźnikiem pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy. Glutaminian naturalnie produkowany przez organizm pełni różne funkcje – jest substratem do syntezy białek, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, stanowi główne źródło energii dla komórek jelit i jest składnikiem glutationu – wymiatacza szkodliwych wolnych rodników.
Naturalny glutaminian sodu ma takie same właściwości jak wzmacniacz smaku o symbolu E 621. Związki różnią się jednak postacią. W produktach naturalnych występowanie glutaminianu sodu połączone jest z obecnością białek. Z kolei glutaminian sodu jako polepszacz smaku potrawy/produktu ma postać wolną. Badania naukowe wykazały, że wolna forma glutaminianu wchłania się szybciej, przez co szybciej rośnie jego stężenie we krwi. Organizm może różnie reagować na wzmacniacze smaku, szczególnie wtedy, gdy żywność wysoko przetworzona jest spożywana w nadmiernej ilości.
Czy spożycie glutaminianu sodu ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka? Kwestia jego szkodliwości dla zdrowia wciąż pozostaje przedmiotem badań naukowych. Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) oraz Europejskie Stowarzyszenie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznały glutaminian sodu za substancję bezpieczną. Sól kwasu glutaminowego znajduje się również na liście bezpiecznych artykułów spożywczych GRAS (Generally Recognized As Safe) opracowanej przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA).
Na długi czas popularność zyskała teoria o „syndromie chińskiej restauracji”. Łączyła ona spożywanie dań kuchni dalekowschodniej ze szkodliwym działaniem glutaminianu sodu, który jest ważnym elementem kuchni chińskiej. Zaobserwowano, że spożycie dużych ilości glutaminianu monosodowego może powodować bóle i zawroty głowy, palpitacje serca oraz uczucie niepokoju. Jednakże nie ma jednoznacznego potwierdzenia istnienia syndromu chińskiej restauracji. Wysokie spożycie glutaminianu sodu u osób nadwrażliwych może wywoływać pewne objawy, ale często przypisuje się je innym czynnikom.
Należy jednak pamiętać, że nadmiar zawsze może być szkodliwy. Glutaminian sodu, jako polepszacz smaku, często występuje w żywności wysoko przetworzonej. Produkty te, poza wzmacniaczami smaku, często zawierają cukry proste i tłuszcze trans. Nadmierne spożywanie takiej żywności może prowadzić do rozwoju nadwagi i zwiększać ryzyko chorób układu krążenia.
Poznaj naszą ofertę
20 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów