Data publikacji: 5 czerwca 2022 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Glutaminian sodu to substancja wzmacniająca smak dodawana głównie do żywności przetworzonej. Jak każdy sztuczny dodatek do żywności budzi sporo kontrowersji. W tym artykule znajdziesz odpowiedź na pytanie, czy glutaminian sodu szkodzi. Dowiesz się również, w których produktach spożywczych występuje. Zapraszamy do lektury!
Glutaminian sodu (MSG – monoglutaminian sodu, z angielskiego monosodium glutamate) to popularny dodatek do żywności według europejskiej klasyfikacji oznaczony na etykietach produktów spożywczych symbolem E 621.
Skąd się wziął? Glutaminian monosodowy (MSG) jest jedną z form kwasu glutaminowego. Kwas glutaminowy należy do grupy 20 aminokwasów tworzących białka i naturalnie występuje w przyrodzie. Kwas glutaminowy zaliczany jest do aminokwasów endogennych – oznacza to, że organizm może go sam wytwarzać.
Glutaminian sodu ma zwykle postać białego proszku i składa się z dwóch elementów.
Na potrzeby tego artykułu nazwy „glutaminian sodu” i „kwas glutaminowy” będziemy stosować zamiennie.
Skąd pomysł, aby glutaminian sodu zaliczyć do dodatków do żywności? Na początku XX wieku japoński profesor Kikunae Ikeda pozyskał glutaminian z japońskiego bulionu i zauważył, że nadaje on zupie wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Smak ten nazwał umami – co w tłumaczeniu z japońskiego oznacza „smakowity”, „wyśmienity”, „pełny”. Niedługo potem Ikeda rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na wschodzie pod nazwą „istota smaku”. Tym samym Japończyk zapoczątkował produkcję glutaminianu na światową skalę przemysłową.
Obecnie glutaminian MSG pozyskuje się najczęściej na trzy sposoby:
Glutaminian sodu (monosodium glutamate) zwykle występuje w produktach spożywczych w czystej postaci (jako wzmacniacz smaku E621), ale można go znaleźć również na liście składników jako ekstrakt drożdżowy, ekstrakt z mięsa rybiego i produkt hydrolizy białek. Glutaminian kojarzy się głównie z żywnością wysoko przetworzoną, jednak różne formy kwasu glutaminowego można znaleźć również w żywności naturalnej.
Glutaminian sodu jest składnikiem następujących produktów spożywczych:
Z uwagi na walory smakowe glutaminian sodu najczęściej występuje w gotowych mieszankach przypraw i kostkach rosołowych.
Glutaminian sodu, a konkretnie niezwiązana forma kwasu glutaminowego (kwas L-glutaminowy) występuje również w żywności naturalnej. Najwięcej tego związku zawierają wodorosty, twarde sery dojrzewające i suszone grzyby.
Występowanie glutaminianu sodu w żywności naturalnej – lista produktów:
Na uwagę zasługuje obecność glutaminianu sodu w mleku matki. Związek ten chroni błony śluzowe noworodka i jest neuroprzekaźnikiem pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy.
Glutaminian naturalnie produkowany przez organizm pełni różne funkcje – jest substratem do syntezy białek, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, stanowi główne źródło energii dla komórek jelit i jest składnikiem glutationu – wymiatacza szkodliwych wolnych rodników.
Czym różnią się formy glutaminianu występujące w żywności przetworzonej i naturalnej?
Naturalny glutaminian sodu ma takie same właściwości jak wzmacniacz smaku o symbolu E 621. Związki różnią się jednak postacią. W produktach naturalnych występowanie glutaminianu sodu połączone jest z obecnością białek. Z kolei glutaminian sodu jako polepszacz smaku potrawy/produktu ma postać wolną. Badania naukowe wykazały, że wolna forma glutaminianu wchłania się szybciej, przez co szybciej rośnie jego stężenie we krwi. Organizm może różnie reagować na wzmacniacze smaku, szczególnie wtedy, gdy żywność wysoko przetworzona jest spożywana w nadmiernej ilości.
Wiesz już, że glutaminian sodu występuje zarówno w produktach naturalnych, jak i przetworzonych. Pora odpowiedzieć na pytanie: czy spożywanie glutaminianu sodu szkodzi?
Działanie glutaminianu sodu na organizm wciąż jest przedmiotem badań naukowych. Przez długi czas dużą popularnością cieszyła się teoria o nazwie „syndrom chińskiej restauracji”. Jej twórcy połączyli spożywanie dań kuchni dalekowschodniej ze szkodliwym działaniem glutaminianu sodu.
Glutaminian sodu jest ważnym elementem kuchni chińskiej. Wzmacnia smak potraw, jest składnikiem sosu sojowego i nie tylko. Zaobserwowano, że spożycie glutaminianu sodu w dużej ilości powoduje bóle głowy, zawroty głowy palpitacje serca i uczucie niepokoju.
Nie ma jednak jednoznacznego potwierdzenia tezy, że syndrom chińskiej restauracji istnieje. Wysokie spożycie glutaminianu sodu u osób nadwrażliwych może powodować zawroty głowy i ból głowy, jednak występowanie tych objawów zazwyczaj przypisuje się innym czynnikom.
Badania nad glutaminianem sodu dowiodły, że jest to substancja bezpieczna. Potwierdzeniem tej tezy jest dopuszczenie glutaminianu sodu do produkcji żywności na masową skalę przez największe agencje i komisje do spraw bezpieczeństwa żywności na świecie.
W tym miejscu trzeba jednak zwrócić uwagę na jedną ważną rzecz, a mianowicie…
Wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, kojarzone są z żywnością wysoko przetworzoną. Związki te poprawiają smak dań, a czasami go maskują. Żywność wysoko przetworzona (fast-food czy gotowe dania ze sklepu itp.) ma ubogą wartość odżywczą i wysoką wartość kaloryczną. Jednocześnie – dzięki sztucznym dodatkom – zazwyczaj bardzo nam smakuje. Produkty wysoko przetworzone, poza wzmacniaczami smaku, mają w swoim składzie często cukry proste i tłuszcze trans. Spożywanie ich w nadmiarze prowadzi do rozwoju nadwagi i znacznie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.
W ramach podsumowania informacji zawartych w tym artykule poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące glutaminianu sodu i innych popularnych wzmacniaczy smaku.
#1 Czy glutaminian sodu uzależnia?
Nie ma jednoznacznych badań na temat tego, że glutaminian uzależnia. Jednak wiele osób odczuwa przyjemność po spożyciu posiłku wysoko przetworzonego (takiego jak fast-food) ze względu na obecność w nim cukrów prostych, tłuszczów trans i chemicznych dodatków.
#2 Jak rozpoznać glutaminian w żywności?
Glutaminian najczęściej oznaczony jest symbolem E621. Na etykiecie może występować także pod nazwami: ekstrakt drożdżowy, ekstrakt z mięsa rybiego i produkt hydrolizy białek.
#3 Co to znaczy, że żywność jest wysoko przetworzona?
Żywność wysoko przetworzona to żywność poddana obróbce przemysłowej. W składzie żywności przetworzonej znajdują się również różne dodatkowe, sztuczne substancje. Do najpopularniejszych z nich, oprócz kwasu glutaminowego MSG, należą inne sole glutaminowe, takie jak:
#4 Jak jeść zdrowo?
Podstawą zdrowego, odpowiednio zbilansowanego jadłospisu powinny być świeże i nieprzetworzone produkty. W dziennym menu nie może zabraknąć warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, produktów z pełnego ziarna i zdrowych tłuszczów roślinnych. Jeśli jesz produkty odzwierzęce, swoją dietę powinieneś wzbogacić również o produkty mleczne, ryby morskie i dobrej jakości chude mięso. Jeśli nie – należy szukać zdrowych i wartościowych zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego.
Produkty wysoko przetworzone nie należą do zdrowych przede wszystkim ze względu na występowanie w ich składzie dużej ilości cukrów prostych, szkodliwych tłuszczów trans i chemicznych dodatków.
Glutaminian sodu jako polepszacz smaku jest substancją bezpieczną, jednak należy pamiętać, że każdy produkt spożywany w nadmiarze szkodzi.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów