Data publikacji: 23 kwietnia 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 7 minut
Spis treści
Dieta bezglutenowa stała się niezwykle popularna w ostatnim czasie. Czym tak naprawdę jest gluten i kto powinien się go obawiać? Poniższy poradnik zawiera najważniejsze informacje na temat glutenu, diety bezglutenowej oraz produktów spożywczych bez glutenu.
Nazwą gluten określa się grupę białek występujących w zbożach – przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nadaje wypiekom charakterystyczną, porowatą strukturę. Poprawia konsystencję produktów, dlatego często dodaje się go do produktów, w których naturalnie nie występuje, np. wędlin.
Dieta bezglutenowa jest przeznaczona przede wszystkim dla osób chorych na celiakię. Choroba ta inaczej nazywana jest chorobą trzewną i trwa całe życie. Chorzy na celiakię powinni bezwzględnie wyłączyć ze swojej diety produkty zawierające gluten. Nawet niewielkie ilości tego białka mogą wywołać u nich objawy choroby. Celiakia objawia się zanikiem kosmków w jelicie cienkim, co skutkuje poważnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, a także znacznymi niedoborami składników odżywczych. Choroba może ujawnić się w każdym wieku, zarówno we wczesnym dzieciństwie, jak i w okresie dojrzewania, podczas ciąży, w wieku podeszłym, w okresie dużego stresu. Jak wykrywa się celiakię? Prawidłowa diagnostyka składa się z badania przeciwciał z krwi oraz wykonania biopsji jelita cienkiego. Ostatnio popularne staje się dodatkowe wykonywanie badań genetycznych, jednak te jedynie weryfikują predyspozycje do możliwego wystąpienia choroby.
Nie należy mylić celiakii z uczuleniem na gluten czy nietolerancją glutenu. W zasadzie nie istnieje taka jednostka chorobowa, jak alergia na gluten. Mówi się natomiast o alergii na pszenicę. W tej przypadłości nie występują objawy uczulenia na gluten, ale na inne białka obecne tylko w pszenicy. Przebieg alergii na pszenicę zależy od wieku. U dzieci są to objawy atopowego zapalenia skóry, rzadziej dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy oddechowego. Większość dzieci wyrasta z tego typu alergii. U dorosłych uczulenie na pszenicę ujawnia się najczęściej w postaci pokrzywki, obrzęku, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. Uczulenie na pszenicę u dorosłych trwa dłużej, przez wiele lat i często oznacza stosowanie diety bez pszenicy do końca życia.
Przypadki nietolerancji po spożyciu glutenu, które nie są ani celiakią, ani alergią na pszenicę, nazywa się nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Objawy nietolerancji na gluten zgłaszane przez tych pacjentów, to m.in.:
Przy tym praktycznie nie występuje zanik kosmków jelitowych. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten dotyczy głównie osób dorosłych. Objawy nietolerancji glutenu nie są natychmiastowe, pojawiają się zwykle w ciągu kilku godzin lub nawet dni po spożyciu żywności zawierającej gluten. Nie ma pewności co do tego, czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten może przeminąć po pewnym czasie, czy wymaga stosowania diety bezglutenowej przez całe życie.
Rzadszą chorobą wynikającą z nietolerancji glutenu i wymagającą zastosowania diety bezglutenowej jest choroba Dühringa – opryszczkowate zapalenie skóry, nazywane też celiakią skórną. Objawia się występowaniem wielopostaciowych, często swędzących zmian skórnych po spożyciu glutenu.
Zarówno leczenie celiakii, jak i pozostałych schorzeń objawiających się nietolerancją glutenu polega na zastosowaniu diety bezglutenowej. W przypadku celiakii jest to restrykcyjne wykluczenie glutenu. Co to oznacza? W kuchni należy używać osobnych naczyń, desek do krojenia i narzędzi do przygotowywania potraw. Nawet najmniejsze zanieczyszczenie potrawy, np. drobinkami mąki pszennej, może spowodować wystąpienie objawów celiakii. Inaczej jest w przypadku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten – w tym przypadku nie trzeba przejmować się drobnymi zanieczyszczeniami.
Gdzie znajdziemy gluten? We wszystkich produktach zawierających pszenicę, żyto, jęczmień, pszenżyto, orkisz, samopsza, płaskurka i inne odmiany pszenicy. Problem stanowi również ,,zwykły” owies. Chociaż nie zawiera glutenu, to dostępny powszechnie na rynku owies jest silnie zanieczyszczony innymi zbożami. Można natomiast sięgać po specjalny, certyfikowany bezglutenowy owies, którego produkcja jest ściśle kontrolowana.
Dieta bezglutenowa powinna wyglądać podobnie, jak nasz sposób odżywiania przed diagnozą. Jeśli dotąd jadaliśmy owsiankę, kanapki, makaron, naleśniki, to nie rezygnujmy z nich, ale wybierajmy ich bezglutenowe substytuty. Warto jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie produkty bezglutenowe będą równie wartościowe, jak ich glutenowe odpowiedniki. Gotowe mieszanki mąk bezglutenowych oparte na skrobiach oraz wysoko przetworzone białe pieczywo bezglutenowe mogą zawierać wielokrotnie mniej białka, magnezu, cynku, żelaza, miedzi w porównaniu z mąką pszenną, żytnią i tradycyjnym chlebem. Z tego względu należy wybierać produkty bezglutenowe na bazie gryki, amarantusa, niełuskanego ryżu, prosa, a nawet kukurydzy – zawierają więcej białka, składników mineralnych, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. W poniższej tabeli zostawiliśmy najbardziej wartościowe naszym zdaniem zboża bezglutenowe, które warto włączyć do codziennej diety.
Zboża naturalnie bezglutenowe | Właściwości |
Gryka (kasza gryczana) |
|
Proso (kasza jaglana) |
|
Quinoa (komosa ryżowa) |
|
Amarantus |
|
Dziki ryż |
|
Warto pamiętać o tym, że glutenu nie zawierają orzechy, nasiona sezamu, dyni, siemienia lnianego, słonecznika, a także rośliny strączkowe. W diecie bezglutenowej nie może ich zabraknąć, ponieważ są bogate w wartościowe białko, składniki mineralne, witaminy, zdrowe tłuszcze oraz błonnik. Ten ostatni składnik bywa deficytowy w nieumiejętnie skomponowanej diecie bezglutenowej. Dlatego należy szczególnie zadbać o częste spożywanie warzyw i owoców (najlepiej w formie surowej). Spore ilości błonnika pokarmowego zawierają także chia, migdały, suszone owoce (morele, śliwki).
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, to warto skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Ponieważ nietolerancja glutenu bardzo często idzie w parze z nietolerancją laktozy. W diecie znajdziesz posiłki skomponowane na bazie produktów zbożowych naturalnie bezglutenowych, nabiał bezlaktozowy oraz roślinne substytuty mleka. Ponieważ istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w posiłkach, dieta nie jest przeznaczona dla osób chorych na celiakię.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów