Odżywianie

Ile kalorii ma sushi?

Data publikacji: 16 października 2023 Data aktualizacji: 10 października 2024 Czas czytania: 3 minut

sushi

Sushi to japoński przysmak, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Uważany za zdrową przekąskę lub posiłek. Jednak ile kalorii naprawdę zawiera? Sprawdźmy to!

Rodzaje sushi i ich kaloryczność

Sushi występuje w wielu różnych formach, każdy z nich ma odmienną kaloryczność i wartości odżywcze. Oto najpopularniejsze rodzaje sushi:

Nigiri

Nigiri to kawałek ryby lub owoców morza połączony z ryżem. Kaloryczność nigiri zależy od rodzaju ryby, ale średnio jeden kawałek zawiera około 40-60 kalorii. Nigiri zapewnia białko oraz tłuszcze, zwłaszcza gdy jest przygotowane z tłustych ryb np. łososia czy tuńczyka.

Maki

Maki to rolki sushi, które składają się z ryżu, ryby lub warzyw zawiniętych w nori (wodorosty). Jeden kawałek maki zawiera około 20-50 kalorii, w zależności od składników. Maki to węglowodany, białko oraz różnorodne składniki odżywcze, zależnie od dodatków takich jak awokado, ogórek czy marchewka.

Sashimi

Sashimi to plastry surowej ryby, które są podawane bez ryżu. Sashimi jest niskokaloryczną opcją, ponieważ zawiera jedynie rybę lub owoce morza. Jeden kawałek sashimi zawiera zazwyczaj około 20-40 kalorii, a dostarcza głównie białko i zdrowe tłuszcze.

Wartości odżywcze sushi i korzyści dla zdrowia

Sushi jest bogate w różne składniki odżywcze, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie.

Ryż

Ryż, używany do przygotowania sushi, jest głównym źródłem węglowodanów. Węglowodany są niezbędne do dostarczenia organizmowi energii. Jedna porcja ryżu do sushi (około 150g) zawiera około 200 kalorii. Ryż zapewnia również niewielkie ilości białka i błonnika.

Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza są kluczowymi składnikami sushi, dostarczają białko, tłuszcze omega-3 oraz różne witaminy i minerały. Na przykład łosoś jest bogaty w witaminę D i B12, podczas gdy tuńczyk zapewnia znaczną ilość niacyny i selenu. 

Warzywa i inne dodatki

Warzywa, takie jak ogórek, awokado czy marchewka, dodają do sushi nie tylko smaku, ale także składników odżywczych. Awokado jest często używane w sushi jako źródło zdrowych tłuszczów, witaminy B, E i K oraz błonnika. Ogórek i marchewka dostarczają witamin A i C oraz węglowodanów.






Maczfit
Maczfit jest liderem w branży cateringu dietetycznego w Polsce. Nad posiłkami pracuje zespół wykwalifikowanych dietetyków i kucharzy, a certyfikaty i wyróżnienia potwierdzają jakość usługi. Naszą misją jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków, co staramy się osiągnąć również poprzez publikowane przez nas treści.
Sushi na diecie pudełkowej?

Sushi na diecie pudełkowej?

Sprawdź czy znajdziesz je w menu Maczfit!

Sprawdzam!

Polecane artykuły

czy_sushi_jest_zdrowe

Ciekawostki

Czy sushi jest zdrowe?

23 sierpnia 2023
zdrowe ryby

Odżywianie

Zdrowe ryby. Które ryby są najzdrowsze?

16 lipca 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: