Odżywianie

Inspiracje i przepisy na zdrowy deser

Data publikacji: 20 maja 2024 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut

zdrowy deser

Truskawkowe lody z bitą śmietaną, czekoladowy deser z polewą karmelową, ciasto ze śliwkami i kruszonką… jeśli na samą myśl cieknie Ci ślinka, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! W tekście odpowiemy na pytanie, czy w zdrowej diecie jest miejsce na deser, a jeśli tak – to jaki?

Zdrowe desery – dlaczego warto?

Jedzenie słodkości bez wątpienia sprawia przyjemność. Podczas jedzenia deserów w mózgu pobudzany jest obszar odpowiedzialny za uwalnianie hormonów szczęścia.

Dlaczego w takim razie wśród zasad zdrowego żywienia znajdziemy regułę dotyczącą ograniczenia słodkości?

Główny problem stanowią: nadpodaż cukru w codziennej diecie i wątpliwy skład słodkości sklepowych. Cukier biały znajduje się obecnie nie tylko w sklepowych słodyczach, ale także w wielu innych artykułach spożywczych. Większość sklepowych słodyczy składa się głównie z cukru i tłuszczu. Nieodpowiednio zbilansowana dieta oparta na żywności wysoko przetworzonej może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

W tym momencie w Twojej głowie może pojawić się pytanie: jak przestać jeść słodycze? Jeśli lubisz desery, mamy dobrą wiadomość.

Zdrowe odżywianie nie oznacza całkowitej rezygnacji z deserów. W tym tekście udowodnimy, że fit słodycze mogą być nie tylko smaczne i pożywne, ale również zdrowe.

Słodycze, ciasta, desery – sztuka wyboru

Niskokaloryczne desery najlepiej przygotowywać w domu. Wtedy dokładnie kontrolujesz ich skład. Zamiast białego cukru warto używać naturalnych słodzików.

Jeśli wolisz gotowe słodkości, wybieraj tylko te z dobrym składem. Unikaj produktów z wysoką zawartością: cukru białego, tłuszczów utwardzonych, oleju palmowego, sztucznych słodzików i barwników, syropu glukozowo-fruktozowego, glutaminianu sodu i konserwantów.

Innym rozwiązaniem jest zamówienie cateringu dietetycznego, w którym znajdują się pyszne i zdrowe desery.

Odpowiednio przygotowany fit deser:

  • zawiera cenne składniki odżywcze,
  • eliminuje uczucie głodu między obiadem a kolacją,
  • dodaje energii,
  • poprawia samopoczucie,
  • jest smaczny i pożywny,
  • smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

To co – robimy zdrowe desery?

Na początek potrzebna będzie lista zakupów.

Świeże owoce, nabiał, nasiona chia… czyli z jakich produktów przygotowywać zdrowe desery?

Zdrowy deser to przekąska, która dostarcza organizmowi cennych składników pokarmowych. Im wyższa wartość odżywcza deserów, tym lepiej.

W zdrowej diecie nie może zabraknąć źródeł białka, węglowodanów i nienasyconych tłuszczów. Ważną rolę odgrywają także witaminy, składniki mineralne oraz błonnik.

Czy można przygotować fit deser, który będzie dostarczał wszystkich wymienionych wyżej składników? Oczywiście!

Sprawdź poniższą listę zakupów i przygotuj się do wspólnego gotowania w wersji fit.

Zdrowe słodkości – jakie produkty spożywcze warto mieć w kuchni, aby stworzyć smaczne desery?

  • świeże i suszone owoce,
  • orzechy, pestki, nasiona,
  • niskotłuszczowe produkty mleczne,
  • produkty zbożowe – płatki owsiane, kasze, mąki,
  • gorzką czekoladę,
  • dobrej jakości masło orzechowe,
  • naturalne słodziki,
  • napoje roślinne.

Sprawdź nasze inspiracje na zdrowe i szybkie desery.

10 inspiracji i przepisów na fit desery

#1 Szybki deser – żurawinowe kulki mocy

Składniki: suszona żurawina, gorzka czekolada, płatki owsiane, odrobina oleju rzepakowego.

Przygotowanie: Zalej żurawinę wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut, następnie odcedź. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z olejem. W misce połącz płatki owsiane z namoczoną żurawiną. Do tej mieszanki dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy uformuj kulki i umieść w lodówce, aby stwardniały. Zdrowe słodkości będą gotowe do zjedzenia po około 10 minutach.

Żurawinowe kulki mocy można zajadać bez wyrzutów sumienia podczas przerwy w pracy lub w podróży.

#2 Zdrowe słodycze – pudding chia z wybranymi owocami

Składniki: mleko kokosowe, nasiona chia, ekstrakt z wanilii, wybrane świeże lub mrożone owoce.

Przygotowanie: Dzień wcześniej zalej nasiona chia mlekiem kokosowym (możesz je zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym) z dodatkiem ekstraktu z wanilii. Wymieszaj, sprawdź czy wszystkie ziarenka są dokładnie zanurzone w mleku, po czym przykryj miskę i wstaw do lodówki na całą noc. Przez noc nasiona chia napęcznieją, tworząc pyszny i kremowy deser. Na górę dodaj wybrane owoce – pokrojone banany, mango, borówki czy truskawki.

Pudding chia to doskonały wybór, gdy masz ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Desery z nasionami chia cieszą się dużą popularnością ze względu na smak naturalnej słodyczy i wysoką wartość odżywczą (kwasy omega, witaminy, składniki mineralne, błonnik).

#3 Zdrowe ciasto daktylowo-bananowe

Składniki: daktyle, migdały, kakao, banany, jajko, olej rzepakowy, mała filiżanka espresso, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia.

Przygotowanie: Daktyle umieść w małym garnku, zalej wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny, aby zmiękły. Następnie odcedź i zblenduj na gładką masę. Do puree na bazie daktyli dodaj pokrojone banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy oraz olej, a całość jeszcze raz zblenduj na gotową masę. Do masy dodaj kakao połączone wcześniej ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około godzinę.

To świetny przepis na ciasto w wersji fit i to bez dodatku cukru!

#4 Zdrowe słodycze z kaszy jaglanej

Składniki: kasza jaglana, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, syrop z agawy, migdały bez skórki, szczypta soli.

Przygotowanie: Zagotuj wodę. Do wrzątku dodaj mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, syrop z agawy i sól. Mieszankę gotuj do uzyskania konsystencji kremu. Po wystudzeniu uformuj kulki, a do każdej z nich włóż prażony migdał. Na koniec kulki z kaszy jaglanej możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych. Włóż do lodówki na pół godziny.

W ten sposób otrzymasz zdrowy zamiennik popularnego deseru ze sklepu. Kasza jaglana dostarczy węglowodanów, mleko – białka, a migdały – kwasów tłuszczowych. Za słodki smak deseru odpowiada syrop z agawy.

#5 Szybkie desery – kremowy deser z owocami

Składniki: banan, jogurt naturalny, płatki owsiane, borówki, inne owoce.

Przygotowanie: Jogurt zmiksuj z bananem. Następnie układaj warstwowo w pucharku: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków owsianych i kilka borówek. Udekoruj świeżymi owocami – kawałkami pokrojonego banana lub truskawek.

Zdrowy deser gotowy, a w nim wszystko, co dobre. Owoce – źródło witamin i błonnika, jogurt to białko, a płatki owsiane – błonnik i węglowodany.

#6 Pyszne i zdrowe ciasta – tarta z komosy ryżowej

Składniki: komosa ryżowa, migdały, cukier puder, proszek do pieczenia, borówki amerykańskie, maliny, jajka, masło.

Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. 50 g komosy zmiel w młynku do kawy na mąkę. Mąkę z komosy, tarte migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i roztopione masło wymieszaj. Dodaj większą część owoców. Pozostałe 25 g komosy upraż na patelni. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj je na gładką masę. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Resztą borówek i malin udekoruj ciasto z wierzchu. Piecz około 40 minut w 160 stopniach.

#7 Pyszne i szybkie desery – mus czekoladowy z awokado

Składniki: dojrzałe awokado, kakao, syrop z agawy, daktyle, mleko roślinne, szczypta wanilii, szczypta cynamonu, kilka kropel soku z cytryny, posiekane migdały, owoce do dekoracji (na przykład borówki lub truskawki), gorzka czekolada.

Przygotowanie: Wszystkie składniki (z wyjątkiem migdałów) połącz ze sobą i zmiksuj w blenderze. Na dnie szklanek rozsyp migdały, nałóż powstały mus czekoladowy, a wierzch udekoruj owocami. Na górę możesz dodać również kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady.

W ten sposób powstanie zdrowy i smaczny deser, który z pewnością zasmakuje także gościom.

#8 Zdrowe desery – kremowe lody bananowe

Składniki: banany, olej kokosowy, kakao, ksylitol.

Przygotowanie: Banany pokrój w plasterki i włóż do zamrażalnika. Przygotuj polewę czekoladową – w małym rondelku podgrzej kakao, ksylitol i wodę z dodatkiem oleju kokosowego. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zamrożone banany zblenduj na gładką masę. Jeśli trzeba, włóż masę do zamrażarki, aby trochę zgęstniała. Rozłóż lody do pucharków i polewaj ostudzoną polewą czekoladową.

Jeśli do lodów lubisz dodawać bitą śmietanę, zrób ją samodzielnie w domu.

#9 Zdrowe desery – waniliowy krem z tofu i musem śliwkowym

Składniki: tofu, mleko sojowe, sok z cytryny, miód, śliwki, inne owoce.

Przygotowanie: Ze śliwek usuń pestki, posiekaj je w kostkę i wrzuć do rondelka. Duś aż się rozpadną, odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty mus. Tofu zmiksuj dokładnie z sokiem z cytryny, miodem i niewielką ilością mleka. Miksuj blenderem aż uzyskasz idealnie gładki krem bez grudek. Do pucharka przełóż waniliowy krem, dodaj ostudzony mus śliwkowy i ozdób świeżymi owocami.

Dietetyczne desery w pucharkach lub małych słoiczkach robią furorę na imprezach!

#10 Pyszny i zdrowy deser – mini ciasto z galaretką

Składniki: twaróg, ksylitol, mąka ziemniaczana, ekstrakt z wanilii, jajka, maliny, żelatyna, liście mięty do dekoracji.

Przygotowanie: Ksylitol, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i jajka połącz z masą twarogową w blenderze. Przełóż gotową masę do papilotek do 3/4 wysokości. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około pół godziny. Następnie wystudź w uchylonym piekarniku. Żelatynę roztapiaj w gorącej wodzie. Dodaj łyżkę musu z malin (dosłodzonego do smaku ksylitolem) i połącz z żelatyną. Dodaj partiami resztę musu i wymieszaj. Wyłóż malinową masę na wystudzone serniczki, a następnie odstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdabiaj miętą.

Dietetyczne desery w ofercie Maczfit

czym zastąpić słodkości

Mamy nadzieję, że spodobały Ci się nasze pomysły na fit desery.

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem, zachęcamy do zapoznania się z ofertą Maczfit. W naszych zestawach znajdziesz zdrowe i pyszne desery – z nasionami chia, masłem orzechowym i nie tylko.

Nasi dietetycy i kucharze dbają o to, aby ich wartość odżywcza odpowiadała zapotrzebowaniu na poszczególne składniki odżywcze.

Zachęcamy także do zapoznania się z innymi artykułami na naszym blogu na temat deserów:

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobywała w warszawskich poradniach i cateringach dietetycznych. W Maczfit odpowiada min. za komponowanie, bilansowanie diet i doradztwo dietetyczne.

Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: