Data publikacji: 26 maja 2023 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 10 minut
Spis treści
Zastanawiasz się, jak liczyć kalorie? Nie wiesz, czym różni się podstawowa przemiana materii od przemiany całkowitej? Z przyjemnością rozwiejemy Twoje wątpliwości i odpowiemy na wszystkie pytania. Sprawdź, jak liczyć kalorie, jednocześnie stosując zdrową, odpowiednią dietę każdego dnia!
Zanim dowiesz się, jak liczyć kalorie, warto zacząć od podstaw. W fizyce kalorie (skrót cal) to jednostki energii, ciepła. W dietetyce określenie liczby kalorii produktów spożywczych wyraża ilość energii, którą przyswaja organizm po ich zjedzeniu. Ta energia jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i podtrzymania wszystkich jego funkcji życiowych. Wartość energetyczna produktów spożywczych wyrażana jest w kilokaloriach (skrót kcal), czyli w tysiącach kalorii. Dla wygody przyjęto, że skrót kcal tożsamy jest z pojęciem kalorii. Wartość energetyczną produktów spożywczych podaje się zazwyczaj w przeliczeniu na 100 g.
Każdy organizm jest inny i ma inne potrzeby. Terminem zapotrzebowania kalorycznego (energetycznego) określamy liczbę kalorii, jakiej potrzebuje organizm, aby prawidłowo funkcjonować.
Organizm zużywa energię (czyli kalorie) zarówno na wszystkie podstawowe funkcje życiowe (takie jak oddychanie, trawienie, krążenie), jak i na całą aktywność w ciągu dnia związaną z wykonywaną pracą, uprawianym sportem czy trybem życia.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest zatem kwestią indywidualną i zależy między innymi od: płci, wieku, wzrostu, aktualnej masy ciała, trybu pracy (siedząca lub fizyczna), poziomu aktywności fizycznej i ogólnego stanu fizjologicznego organizmu (ciąża, choroby).
Jak obliczyć swoją dzienną podaż kalorii? Konieczne będzie zapoznanie się z terminami: podstawowa przemiana materii (PPM), całkowita przemiana materii (CPM) i współczynnik aktywności fizycznej (PAL).
Wiesz już, że każdy organizm potrzebuje kalorii, aby utrzymać podstawowe funkcje życiowe. PPM to absolutne minimum kaloryczne, jakie musimy uwzględnić w naszej diecie. Bez niego nie będziemy w stanie normalnie funkcjonować.
Wartość kaloryczną podstawowej przemiany materii można wyliczyć za pomocą matematycznych wzorów. Do najpopularniejszych z nich należą:
Wartość CPM uwzględnia nie tylko kalorie niezbędne do utrzymania funkcji życiowych, ale także całą aktywność organizmu w ciągu dnia. Obliczając całkowitą przemianę materii, należy wziąć pod uwagę swój tryb pracy, styl życia i przede wszystkim poziom aktywności fizycznej.
Jak wyliczyć swoje całkowite zapotrzebowanie energetyczne? Wartość PPM należy pomnożyć przez PAL, czyli współczynnik aktywności fizycznej.
Swój wskaźnik PAL (skrót od angielskiego Physical Activity Level) możesz znaleźć na poniższej skali:
Zatem – jeśli chcesz wiedzieć, ile kalorii potrzebuje Twój organizm, wystarczy obliczyć PPM, a następnie pomnożyć wynik przez PAL.
PPM x PAL = CPM
Czy musisz do tego używać matematycznych wzorów? Na szczęście nie! W Internecie (w tym na stronie internetowej Maczfit) znajdziesz wygodne kalkulatory kalorii, bazujące właśnie na wyżej wymienionych wzorach. Wynik z kalkulatora jest informacją, ile kalorii dziennie powinieneś spożywać. W tej chwili w Twojej głowie może pojawić się pytanie: ale właściwie po co mi ta wiedza?
Każda zdrowa dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne mikro i makroskładniki oraz energię konieczną do działania. Tą energią są właśnie kalorie dostarczane za pomocą odpowiednich produktów spożywczych i komponowanych z nich dań.
Jeśli zastanawiasz się, jak liczyć kalorie, zapewne Twojej diecie przyświeca jakiś cel. Być może zmieniasz nawyki żywieniowe i chcesz jeść zdrowiej? A może zależy Ci na zmianie proporcji sylwetki?
Obliczone przez Ciebie zapotrzebowanie energetyczne to liczba kalorii, jaką powinieneś przyjmować dziennie, aby utrzymać swoją wagę.
Jeśli chcesz zmienić aktualną wagę, bo zależy Ci na zwiększeniu masy ciała i masy mięśniowej, należy zastosować dietę z nadwyżką kaloryczną, czyli zwiększyć dzienną podaż kalorii.
Twoim celem jest redukcja masy ciała? W tym przypadku powinieneś zastosować dietę redukcyjną bazującą na deficycie kalorycznym. Deficyt kalorii to stan, w którym przyjmujemy mniej energii niż wynosi nasze zapotrzebowanie energetyczne.
Zarówno dieta redukcyjna, jak i dieta z nadwyżką kaloryczną powinny być odpowiednio zbilansowane. Każdy zdrowy jadłospis bazuje na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach. Układając menu, należy zwracać uwagę nie tylko na odpowiednią ilość kalorii, ale również poszczególne makro i mikroskładniki. Wartość deficytu i nadwyżki to ponownie kwestia indywidualna. W jej ustaleniu pomogą internetowe kalkulatory oraz konsultacje dietetyczne.
Wiesz już, co wskazuje Twój dzienny licznik kalorii. Ustaliłeś cel diety i chcesz zacząć liczyć kalorie produktów i posiłków. Jak to zrobić? Na początek warto odpowiednio się przygotować.
Po pierwsze: zacznij od kupna wagi kuchennej. Poniżej przekonasz się, jak to urządzenie pomoże Ci obliczyć kalorie posiłku.
Po drugie: pobierz darmową aplikację mobilną, gdzie znajdziesz ogromną bazę produktów wraz z ich wartościami kalorycznymi i odżywczymi. Co ważne, aplikacje umożliwiają liczenie kalorii według miar alternatywnych, takich jak garść, szklanka, plaster czy łyżka. Choć takie obliczanie kalorii nie będzie bardzo dokładne, to jednak da ogólny ogląd ilości spożywanej energii.
Jeśli planujesz utratę wagi lub rozbudowę mięśni, konieczne może okazać się wcześniejsze zaplanowanie jadłospisu. Tygodniowy rozkład posiłków znacznie ułatwi Ci zakupy. Poza tym zadbasz o różnorodność i odpowiedni rozkład poszczególnych składników odżywczych w daniach. Już na etapie planowania jadłospisu możesz zacząć liczyć kalorie. Zapewne będą to obliczenia szacunkowe, jednak z czasem nabierzesz wprawy i liczenie kalorii stanie się bardzo intuicyjne.
Chcąc wiedzieć, jak liczyć kalorie, trzeba też nabrać wprawy w czytaniu etykiet. Na opakowaniach produktów spożywczych znajdziesz informacje na temat masy netto produktu, zawartości wody oraz wartości odżywczej.
Jeśli chcesz liczyć kalorie, ale masz problem z przyswojeniem podstaw, skorzystaj z konsultacji dietetycznej. Już po jednej wizycie u doświadczonego dietetyka poczujesz się pewniej i będzie Ci łatwiej sprawdzać i liczyć kalorie.
W większości przypadków ilość kalorii danego produktu spożywczego podana jest na jego opakowaniu (najczęściej w przeliczeniu na 100g). Zatem jeśli w Twoim daniu jest 200g makaronu, jego kaloryczność z opakowania wystarczy pomnożyć razy dwa. Aby odmierzyć 200g makaronu lub innego produktu spożywczego, należy zaopatrzyć się we wspomnianą wyżej wagę kuchenną.
Czasami zdarza się, że kupujemy dany produkt bez opakowania. Dobrym przykładem są warzywa i owoce. Tutaj z pomocą przychodzą gotowe tabele produktów spożywczych, w których znajdziesz nie tylko zawartość kalorii, ale również proporcje składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych). Do liczenia kalorii pobrałeś aplikację? Tam również możesz sprawdzić wartość energetyczną produktu spożywczego.
Jeśli raz w tygodniu na drugie śniadanie jesz garść orzechów, a kanapki z szynką i pomidorem pojawiają się na Twoim stole co poniedziałek, zapisz wielkość porcji i jej kaloryczność na kartce lub w notatniku w telefonie. Tak powstanie baza produktów, które najczęściej spożywasz. Gdy następnym razem będziesz robić kanapki, już wiadomo będzie, jak dana potrawa wpływa na Twój dzienny bilans kaloryczny.
Na kaloryczność posiłku składa się kaloryczność wszystkich produktów użytych do jego przyrządzenia. Warto pamiętać, że poszczególne składniki odżywcze mają różną kaloryczność w 1g:
Dlatego niewielka porcja posiłku z większą zawartością tłuszczu może mieć wyższą kaloryczność niż obfite danie uwzględniające głównie źródła białka i węglowodanów.
W szczegółowym liczeniu kalorii znaczenie ma także podaż błonnika z ewentualnym podziałem na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Średnio 1 g błonnika dostarcza organizmowi 2 kcal.
W tym miejscu warto wspomnieć jeszcze o obróbce termicznej. Obróbka nie wpływa na kaloryczność produktu, ale na jego masę już tak. Wszystkie kasze, makarony, ryże, warzywa i strączki należy ważyć przed ugotowaniem. Owoce można ważyć po ewentualnym obraniu i pozbyciu się pestki. Mięso i ryby powinno się ważyć w stanie surowym. Nie można zapominać, że podczas obróbki termicznej często stosuje się dodatki (najczęściej tłuszczowe, takie jak masło, olej, oliwa z oliwek). Ta zawartość tłuszczu również powinna zostać uwzględniona w bilansie kalorycznym dania.
Kaloryczność wszystkich posiłków i przekąsek spożytych w ciągu dnia daje nam dzienny bilans kaloryczny. Oczywiście nie wolno zapominać o napojach. One również muszą znaleźć się w dziennym bilansie.
Przykładowy rozkład kaloryczności posiłków przy diecie 1800 kcal może wyglądać następująco:
To co? Liczymy kalorie?
Wiesz już, ile kalorii dziennie powinieneś spożywać i jak je obliczyć. Pamiętaj jednak, aby we wszystkim zachować zdrowy rozsądek. U niektórych osób, które dopiero zaczynają przygodę ze zdrową dietą, liczenie kalorii pochłania sporo czasu, co z kolei bywa stresujące i frustrujące. Jeśli należysz do tego grona, korzystaj z ułatwień – internetowych kalkulatorów kalorii, aplikacji mobilnych i konsultacji dietetycznych. W internecie znajdziesz również aktualne normy żywienia, które mogą być pomocne przy układaniu jadłospisu.
Zdrowy styl życia to nie tylko odpowiednia dieta, ale również właściwe nawodnienie, zdrowy sen i odpowiedni poziom aktywności fizycznej. Pamiętaj o tym, gdy zaczniesz zmieniać jadłospis w celu redukcji tkanki tłuszczowej lub rozbudowy mięśni.
Poznaj naszą ofertę
20 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów