Data publikacji: 9 czerwca 2021 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut
Spis treści
Od właściwego poziomu glukozy (cukru) we krwi zależy prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Doskonale wiedzą o tym przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę i zmagające się z insulinoopornością. W tym wpisie poznasz najważniejsze pojęcia związane z dietą diabetyka oraz dowiesz się, co można jeść, a czego lepiej unikać, gdy masz problemy z poziomem cukru we krwi.
Na początek warto poznać podstawowe pojęcia związane z dietą cukrzyków, czyli osób, które mają podwyższony poziom cukru (glukozy).
Glukoza to cukier prosty, który jest podstawowym źródłem energii dla organizmu, wspomagającym prawidłową pracę układów i narządów. Długo utrzymujące się wysokie poziomy cukru we krwi prowadzą do stanów przedcukrzycowych, insulinooporności oraz cukrzycy.
Za wyrównanie poziomu glukozy we krwi odpowiada insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę. Gdy zjesz posiłek, stężenie glukozy w organizmie wzrasta, co jest sygnałem dla trzustki do wydzielania insuliny. Hormon transportuje glukozę do tkanek, powodując jej spadek we krwi. Cukrzyca typu 1 (inaczej cukrzyca insulinozależna) to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Polega na niszczeniu komórek trzustkowych, które zajmują się produkcją insuliny. Ten typ cukrzycy rozwija się najczęściej u dzieci i osób w wieku młodzieńczym. W cukrzycy typu 2 dochodzi do zaburzeń działania insuliny w tkankach. To z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Za rozwój cukrzycy typu 2 odpowiadają głównie czynniki genetyczne i środowiskowe. Na wystąpienie choroby częściej narażone są także osoby z otyłością. Ten typ choroby występuje zazwyczaj u dorosłych.
Poziom glukozy we krwi powinny kontrolować nie tylko osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą. Wyróżnia się cztery przedziały ilości cukru w krwi żylnej badanej na czczo:
Leczenie cukrzycy powinno odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza. W chorobie kluczowa jest także odpowiednia dieta oparta o produkty o niskim indeksie glikemicznym, które pomagają wyrównać poziom cukru we krwi.
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) jest wskaźnikiem, informującym o tym, jak gwałtownie po zjedzeniu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. Po posiłku zawierającym węglowodany następuje stopniowy wzrost poziomu cukru, który maksimum osiąga po 20-30 minutach. W ciągu kolejnych 90-180 minut poziom glukozy wraca do momentu sprzed posiłku. Poziom cukru we krwi zależy zarówno od ilości (kaloryczność dania), jak i rodzaju spożywanych węglowodanów (wysoki, średni lub niski IG). Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy poziom cukru po zjedzeniu produktu. Produkty spożywcze klasyfikuje się w następujący sposób:
Dieta cukrzyka powinna bazować głównie na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym, które są stopniowo wchłanianie i wolno trawione przez organizm. Dzięki temu poziom cukru we krwi podnosi się powoli. Do takich produktów należą między innymi: produkty z pełnego ziarna, warzywa i niektóre owoce.
Podstawa każdej zdrowej diety. W jadłospisie diabetyka powinny znaleźć się głównie surowe warzywa, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i powolnym rozkładem węglowodanów. Warzywa po obróbce termicznej i te z wyższym IG również mogą znaleźć się w jadłospisie, ale w odpowiednich porcjach (z uwzględnieniem ładunku glikemicznego). Niektóre gatunki można jeść bez ograniczeń (mają niskie IG i powodują wolny rozkład węglowodanów), inne warto dodawać do posiłków kilka razy w tygodniu. Warzywa zawierają cenny błonnik, który nie tylko wydłuża proces trawienia cukrów, ale również korzystnie wpływa na metabolizm.
Grupa warzyw o niskim IG: cukinia, cykoria, ogórki (kiszone i świeże), kapusta (każdy rodzaj – zarówno kiszona, pekińska, jak i biała i czerwona), rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szparagi, szpinak, cebula, kabaczek, kalafior, seler naciowy, szczaw, brokuły, papryka zielona, pomidory.
Grupa warzyw o średnim IG: burak, brukselka, dynia, kalarepa, fasolka szparagowa, rzepa, marchewka, seler, papryka czerwona, korzeń pietruszki, por.
Produkty zbożowe powinny być podstawą każdej diety. Zawierają nie tylko błonnik, ale również witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), które mają wpływ na przemiany węglowodanów. Do jadłospisu warto wprowadzić przede wszystkim pieczywo razowe i pełnoziarniste, pieczywo graham, grube kasze (pęczak, gryczana), płatki owsiane, otręby, płatki jęczmienne.
Na prawidłowy poziom cukru we krwi wpływ mają także niektóre przyprawy oraz zioła. Zbyt wysokie stężenie glukozy pozwalają obniżyć: goździki, cynamon, kozieradka pospolita, kurkuma, szałwia oraz żeń-szeń.
Podczas komponowania jadłospisu warto zwrócić uwagę na obecność skrobi opornej. Ten typ skrobi działa podobnie jak błonnik – pozwala skutecznie obniżyć cukier. Skrobię oporną zawiera między innymi czerstwe pieczywo. Znajdziesz ją także w bananach o zielonej skórce, fasoli, soczewicy gotowanej, brązowym ryżu, otrębach pszennych, kukurydzy i ziemniakach (najlepiej ugotowanych i schłodzonych dzień wcześniej).
Dieta osób chorych na cukrzycę powinna obejmować także produkty, takie jak:
Zdrowa dieta to nie tylko warzywa, ale również owoce. Czy chorujący na cukrzycę mogą wprowadzić owoce do swojego jadłospisu? To zależy od rodzaju i wskaźnika IG. Większość owoców zawiera spore ilości cukrów, ale niektóre pomagają wyrównać poziom glukozy we krwi. Poza tym owoce są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają także chrom, który pomaga w przemianach glukozy.
Grupa owoców o niskim IG: grejpfrut, cytryna, truskawki, poziomki, awokado.
Grupa owoców o średnim IG: jagody, agrest, arbuz, ananas, gruszki, brzoskwinie, jabłka, kiwi, czereśnie, maliny, śliwki, wiśnie, mandarynki, nektarynki, morele.
Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Jedząc zdrowo i różnorodnie. Dieta cukrzycowa wyklucza pewne grupy produktów. Poniżej znajdziesz listę artykułów spożywczych, które gwałtownie podwyższają poziom cukru w organizmie, mają niekorzystny wpływ na zdrowie, a ich nadmierne spożywanie prowadzi do zwiększenia masy ciała.
Wiesz już, jak uregulować poziom cukru we krwi za pomocą konkretnych produktów spożywczych. Poniżej znajdziesz kilka zasad diety cukrzycowej, którymi warto kierować się dla zdrowia i lepszego samopoczucia.
Odpowiednio skomponowany jadłospis dla cukrzyków nie tylko pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, ale również przynosi inne korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim:
Zmagasz się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi i szukasz diety pudełkowej dla siebie? W Maczfit przygotowaliśmy program dietetyczny DIABETIC skierowany do osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów. Menu bazuje na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Jadłospis dostępny jest w kilku wariantach kalorycznych (od 1000 do 2500 kcal). Jeśli nie wiesz, jak obniżyć poziom cukru we krwi i potrzebujesz porady odnośnie do układania menu, polecamy również konsultację z naszym dietetykiem.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów