Odżywianie

Jak zrobić domowe lody? Przepisy od Maczfit

Data publikacji: 10 czerwca 2024 Data aktualizacji: 5 sierpnia 2024 Czas czytania: 8 minut

jak zrobić domowe lody

Lody nie tylko doskonale smakują i dodają ochłody w upalne dni, ale również mogą dotarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Najzdrowsze są samodzielnie przygotowane domowe lody o prostym składzie. Z jakich podstawowych składników powstają lody? Czy do zrobienia lodów o kremowej konsystencji potrzebna jest specjalna maszynka? Jak zrobić lody domowej roboty, które zasmakują również dzieciom? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Domowe lody, czyli fit słodycze

Najzdrowsze lody to te, które przygotowywano z naturalnych składników bez konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, zapachu i innych tajemniczych dodatków.

Lody należą do grupy słodyczy, a te wpływają na nasz układ nerwowy i odczuwanie przyjemności. Podczas spożywania słodyczy w mózgu pobudzany jest obszar odpowiedzialny za uwalnianie hormonów szczęścia. Wyższy poziom cukru silnie pobudza cały układ nerwowy i powoduje wyższe ciśnienie krwi. Poprawia się nasza koncentracja i zdolność zapamiętywania. Poza tym słodkości stanowią źródło energii.

Prawdziwe lody z dobrym składem są nie tylko smaczne, ale również mogą być zdrowe. Oczywiście ich wartość odżywcza zależy od tego, z czego dokładnie zostały zrobione. Smaki mleczno-owocowe, śmietankowe czy jogurtowe dostarczają pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy D i łatwo przyswajalnego tłuszczu. Owoce (na przykład lody bananowe, lody truskawkowe, malinowe czy jagodowe) są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, składników mineralnych i naturalnych przeciwutleniaczy.

Klasyczne lody bez dodatków są także niskokaloryczne. Te fit słodycze bardzo szybko się trawią i świetnie zaspokajają ochotę na słodkie smaki. Dla przykładu 100-gramowa porcja lodów śmietankowych ma około 160-200 kilokalorii.

Przepisy na lody domowe

W sklepach i kawiarniach znajdziesz lody w różnych smakach i formach. Mamy lody na patyku, gałkowe, kręcone, klasyczne lody śmietankowe czy owocowe sorbety. Kupując takie lody, nie zawsze wiemy, co jest w ich składzie.

Dlatego zachęcamy do tego, aby w miarę możliwości przygotowywać domowe lody. To naprawdę szybki deser, którego zrobienie nie zajmie więcej niż pół godziny (nie licząc czasu mrożenia).

Największą zaletą domowych lodów jest to, że kontrolujesz ich skład, a więc również kaloryczność. Możesz dodawać do nich ulubione owoce, zmieniać bazę z klasycznej na wegańską oraz zaangażować do pracy w kuchni najmłodszych. Robienie domowych lodów to prawdziwa gratka dla dzieci.

Jak zrobić domowe, puszyste lody? Zanim przedstawimy nasze sprawdzone przepisy, sprawdź, co na pewno Ci się przyda.

1. Baza domowych lodów

Bazą do lodów domowej roboty w większości przepisów jest śmietanka (30 lub 36%), często z dodatkiem mleka i żółtek jajek. Śmietanka to najważniejszy składnik klasycznych lodów, więc warto zadbać o jej jakość. Najlepiej wybierać śmietankę bez dodatkowych ulepszaczy.

Jeśli chcesz zrobić deser wegański, klasyczną śmietankę zastąp kokosową. Inny trik na lody domowe bez śmietanki to wykorzystanie zmrożonej masy z wcześniej zblendowanych bananów. Zamrożone banany sprawią, że domowe lody będą miały kremową konsystencję i słodki smak.

2. Cukier

Do wykonania domowych lodów używa się także cukru. Nie jest to element konieczny. Zamiast cukru możesz użyć słodzonego mleczka skondensowanego, które nadaje lodom słodyczy, łatwo łączy się z masą i sprawia, że domowe lody nie będą zbyt zamarznięte.

3. Ulubione dodatki

Najlepsze lody to te, na które masz największą ochotę!

Jeśli lubisz słodkie lody owocowe, zrób zapasy świeżych owoców. Latem najlepiej korzystać z sezonowych owoców – te gatunki są nie tylko smaczniejsze i bogatsze odżywczo, ale również tańsze.

Wolisz czekoladowe lub bakaliowe smaki? Do masy dodaj roztopioną lub startą czekoladę, kakao, ulubione orzechy, pasty czy masło orzechowe. Szczególną popularnością cieszą się ostatnio domowe lody pistacjowe.

4. Sprzęty kuchenne

Jak zrobić domowe lody? Wcale nie potrzebujesz do tego specjalnej maszynki.

W kuchni warto mieć pod ręką trzepaczkę, dzięki której wymieszasz lody na gładką masę i pozbędziesz się kryształków lodu. Jeszcze lepszym rozwiązaniem (szczególnie w przypadku lodów z mrożonych owoców) jest użycie mocnego blendera kielichowego.

5. Foremki

Gotową masę do lodów należy umieścić w foremkach. Możesz kupić specjalne formy, dzięki czemu uzyskasz gotowe lody jak z fabryki! Inną opcją jest użycie wielorazowych plastikowych pojemników na żywność.

Sprawdź nasze przepisy na domowe lody i przygotuj pyszny deser dla całej rodziny!

Domowe lody śmietankowe

Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Dobra wiadomość jest taka, że to jeden z najprostszych przepisów na deser. Do jego wykonania potrzebne będą tylko trzy składniki!

Składniki na klasyczne lody o smaku śmietanki: śmietanka (najlepiej 36%), mleko, cukier (zwykły lub cukier puder).

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną połowę śmietanki (około 200 ml) wlej do garnka, wsyp do niej cukier (65 g) i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając (aż cukier się rozpuści).
  2. Zdejmij garnek z ognia i przełóż jego zawartość do dużego pojemnika (ale takiego, który potem zmieści się w zamrażarce).
  3. Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki (pozostałe 200 ml), schłodzone mleko (200 ml) i dokładnie wymieszaj – możesz zrobić to przy użyciu blendera lub trzepaczki.
  4. Włóż pojemnik do lodówki, aby masa się schłodziła.
  5. Następnie przełóż pojemnik do zamrażalnika i co około 30 minut wyciągaj go i miksuj zawartość, aby uzyskać puszystą konsystencję i rozbić powstające kryształki lodu.
  6. Po około 3-4 godzinach pyszne domowe lody są gotowe. Z pewnością pokochasz ich śmietankowy smak!

domowe lody śmietankowe

Domowe lody truskawkowe

Lody truskawkowe są lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Najmłodsi doceniają ich słodycz i owocowy smak, a starsi – cenne wartości odżywcze. Truskawki są świetnym źródłem antyoksydantów.

Jak zrobić lody truskawkowe? Oto prosty i sprawdzony przepis.

Składniki: garść truskawek, serek mascarpone, śmietanka (30 lub 36%), cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj pod zimną wodą i usuń szypułki. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie przełóż owoce do rondelka i zasyp 2 łyżkami cukru.
  2. Smaż truskawki do momentu, w którym owoce zaczną puszczać sok. Potem odstaw naczynie do lodówki.
  3. Śmietankę, serek mascarpone i 3 łyżki cukru połącz ze sobą i odstaw do schłodzenia.
  4. Po upływie kilkunastu minut wyjmij naczynie z kremową masą z lodówki i miksuj ją przez 2 minuty.
  5. Połącz z truskawkami, całość dokładnie wymieszaj na gładką masę i wstaw na 6 godzin do zamrażalnika.
  6. Co 30 minut przygotowaną masę warto wyjąć i jeszcze raz przemieszać. Kolejny przepis na domowe lody wypróbowany!

Domowe lody czekoladowe

Czy są tu jacyś miłośnicy czekolady? Z pewnością! Domowe lody czekoladowe są mniej kaloryczne niż te sklepowe, a do tego obłędnie smakują. Jak je zrobić? Oto najprostszy przepis na lody o smaku czekolady.

Składniki: czekolada, mleko, śmietanka, serek mascarpone, cukier wanilinowy, jaja, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. 100 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się gorącą wodą).
  2. Mleko ze śmietanką, mascarpone i cukrem wanilinowym umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.
  3. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem na kogel-mogel. Kiedy mleko ze śmietanką i mascarpone zacznie się gotować, zdejmij je z ognia. Do utartych z cukrem żółtek dodaj część gorącego płynu, jednocześnie miksując całość przez chwilę.
  4. Następnie zawartość miski przelej z powrotem do garnka, dodaj czekoladę, ustaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, delikatnie mieszając.
  5. Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia, ale uważaj, aby jej nie zagotować (wówczas się zważy). Masa jest dobra, gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia.
  6. Masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, aby co 30 minut ją przemieszać. Pyszny przepis na lody czekoladowe zrealizowany!

domowe lody czekoladowe

Domowy owocowy sorbet, czyli lody bez mleka i śmietanki

Bez mleka, śmietanki, za to z mnóstwem owoców. Robimy domowy sorbet z malin.

Składniki: świeże maliny, sok z limonki, woda, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku połącz wodę z cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając. Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia.
  2. Maliny zblenduj na jednolitą konsystencję. Przecedź przez sito, aby usunąć nasiona.
  3. Do masy malinowej dodaj ostudzony syrop cukrowy i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej przygotowaną mieszankę do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny, aż zacznie tężeć.
  5. Co 30 minut mieszaj sorbet, aby uniknąć tworzenia się dużych kryształków lodu i zapewnić gładką konsystencję.
  6. Po całkowitym zamarznięciu sorbet jest gotowy do podania.

Gdy lody będą już gotowe, możesz do nich dodawać pozostałe składniki deserów: polewać syropem klonowym, karmelem, posypać kawałkami gorzkiej czekolady lub dodać bitą śmietanę. Pamiętaj jednak, że każdy taki dodatek znacznie podbija kaloryczność i słodycz deseru.

Szukasz alternatywy na przekąskę dla domowych lodów?

Szukasz alternatywy na przekąskę dla domowych lodów?

Wybieraj spośród wielu opcji w ramach Wyboru Menu!

Sprawdź!

Polecane artykuły

czym zastąpić słodycze

Ciekawostki

Odżywianie

Czym zastąpić słodycze?

4 czerwca 2024
zdrowe słodycze

Odżywianie

Przepisy

Inspiracje na zdrowe słodycze, które można jeść na diecie

5 marca 2024
zdrowy deser

Odżywianie

Przepisy

Inspiracje i przepisy na zdrowy deser

20 maja 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: