Ciekawostki

Maltodekstryna – właściwości, dawkowanie, zastosowanie

Data publikacji: 23 kwietnia 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 5 minut

Maltodekstryna to popularny dodatek do żywności, którego trudno uniknąć, zwłaszcza gdy w naszej diecie obecne jest jedzenie wysoko przetworzone. Maltodekstryna jest również suplementem diety stosowanym przez sportowców. Czy jest bezpieczna dla zdrowia? Sprawdź, jakie ma właściwości i zastosowanie oraz czy maltodekstryna szkodzi.

Maltodekstryna – co to jest?

W składzie wielu produktów spożywczych występuje maltodekstryna. Czy to cukier? Tak, maltodekstryna jest wielocukrem otrzymywanym ze skrobi poprzez częściową hydrolizę. Ze względu na pochodzenie skrobi, wyróżnia się kilka rodzajów maltodekstryny: kukurydzianą, ryżową, jęczmienna, a także owsianą.

Właściwości maltodekstryny

Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku o lekko słodkim smaku. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, pod której wpływem przyjmuje postać lepkiej substancji. Równie dobrze łączy się z tłuszczem. Tworzy stabilne żele i emulsje. Nie ulega fermentacji i jest łatwo przyswajalna przez organizm, podobnie jak glukoza – to wpływa na jej wysoki indeks glikemiczny. Maltodekstryna ma również wysoką kaloryczność – 100 g to aż 382 kcal.

Maltodekstryna – zastosowanie

Ze względu na właściwości hamujące krystalizację sacharozy, maltodekstrynę stosuje się do wyrobów cukierniczych oraz przetworów owocowych. Jednak to nie koniec zastosowań tego popularnego dodatku do żywności. Maltodekstrynę stosuje się m.in. jako składnik: wiążący, wypełniający, zagęszczający, spulchniający, wzmacniający smak i zapach, regulujący wilgotność, emulgujący, przedłużający trwałość. Z tego powodu maltodekstryna jest tak chętnie używana przez producentów żywności. Znajdziemy ją w żywności typu instant i produktach mlecznych, szczególnie tych o obniżonej zawartości tłuszczu tzw. „light”. Jest również substancją dodatkową w niektórych lekach i suplementach diety.

Niezwykle popularnym zastosowaniem jest maltodekstryna w mleku modyfikowanym dla niemowląt. W tego typu produktach stosowana jest jako źródło węglowodanów i energii, łatwiej przyswajalne i lepiej trawione przez przewód pokarmowy małego dziecka niż skrobia.

Ciekawym zastosowaniem maltodekstryny jest użycie jej do produkcji napojów i odżywek dla sportowców, zwłaszcza odżywek węglowodanowych i węglowodanowo-białkowych. Argumentem, który przemawia za takim zastosowaniem maltodekstryny, jest jej łatwa przyswajalność oraz potencjalne działanie poprawiające wyniki treningów oraz przyspieszające odnowę organizmu po zakończeniu aktywności fizycznej.

Ważną informacją, szczególnie dla cukrzyków, jest to, że maltodekstryna jest często dodawana do słodzików na bazie stewii, przez co podnosi ich indeks glikemiczny. Dlatego osoby, które muszą kontrolować poziom glikemii w organizmie, powinny wybierać stewię bez maltodekstryny. Gdzie kupić słodzik pozbawiony tej niekorzystnej substancji? W każdym sklepie ze zdrową żywnością – internetowym bądź stacjonarnym – znajdziemy szeroki wybór produktów na bazie stewii. Przed zakupem należy przeczytać skład produktu, aby upewnić się, że na pewno nie zawiera maltodekstryny.

Przykładowe produkty, w których znajdziemy maltodekstrynę
mleko modyfikowane

dania gotowe

wafle, batony, ciastka, pączki

kisiele i budynie instant

napoje i odżywki węglowodanowe dla sportowców

lody

smakowe jogurty i desery mleczne

Dawkowanie maltodekstryny

Maltodekstryna nie jest kwalifikowana jako środek niebezpieczny dla zdrowia. Niepożądane działanie może wywołać jedynie u osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 lub otyłych, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Maltodekstryna spożywana w racjonalnych ilościach przez osoby zdrowe jest dla nich bezpieczna. Dawkowanie maltodekstryny przez sportowców nie powinno być większe niż 20-70 g na porcję od 1 do 3 razy dziennie, najlepiej okołotreningowo.

Czy maltodekstryna jest szkodliwa?

Chociaż według ekspertów maltodekstryna jest bezpieczna w ilości, w jakiej stosuje się ją w produktach spożywczych, to niektóre jej właściwości mogą wpływać niekorzystnie na zdrowie.

Wady maltodekstryny to:

  • wysoki indeks glikemiczny – z tego powodu powinny jej unikać zwłaszcza osoby chorujące na cukrzycę typu 2 i insulinooporność;
  • maltodekstryna może zawierać gluten – pozyskiwana z pszenicy, jęczmienia lub owsa nie powinna być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej,
  • u niektórych osób może wystąpić uczulenie na maltodekstrynę – jest to powiązane z alergią na zboża, z których dana maltodekstryna została pozyskana,
  • ma potencjalnie negatywny wpływ na florę bakteryjną w organizmie.

Jak wynika z powyższego artykułu, maltodekstryna nie jest niebezpieczna dla zdrowia, ale nie można o niej też powiedzieć, że jest obojętna dla naszego organizmu. Dlatego lepiej unikać maltodekstryny. Zdrowa dieta powinna być oparta o wartościowe, nieprzetworzone produkty żywnościowe, takie jak świeże warzywa i owoce, kasze, ryż, nasiona roślin strączkowych, chude mięso oraz nabiał – bez sztucznych dodatków. Z takich właśnie składników komponowane są diety Maczfit tworzone przez kompetentnych dietetyków i pełnych pasji kucharzy.

Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: