Data publikacji: 16 sierpnia 2024 Data aktualizacji: 4 września 2024 Czas czytania: 11 minut
Spis treści
Kwas masłowy, zwany maślanem sodu, jest naturalną substancją wytwarzaną przez organizm ludzki. Jej właściwa podaż zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit. Jak dokładnie działa maślan sodu? Jakie ma właściwości? Maślan sodu – w suplementach czy z dietą? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego zaliczanego do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Substancja wytwarzana jest naturalnie w jelitach w wyniku przebiegającego w jelicie grubym procesu fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów (takich jak nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego).
Maślan sodu stanowi ważny składnik energetyczny dla kolonocytów, czyli komórek nabłonkowych jelit. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas masłowy, wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy oraz prawidłowe działanie całego układu pokarmowego.
Pewnie nie raz słyszałeś określenie, że „zdrowie zaczyna się w jelitach”. Bez wątpienia dobre zdrowie jelit warunkuje lepsze samopoczucie i dobrą kondycję całego organizmu.
Jelita są kluczowym elementem w układzie pokarmowym. W jelicie cienkim znajdują się liczne enzymy trawienne, które odpowiadają za rozkład spożywanego pokarmu. Enzymy rozkładają makroskładniki na mniejsze części, które następnie zostają wchłonięte do krwi i za jej pomocą przetransportowane do każdej komórki w organizmie. W ten sposób dostarczamy organizmowi wszystkie składniki odżywcze, w tym również niezbędne składniki mineralne i witaminy A, E, C, D, K i z grupy B (kwas foliowy, witaminę B1, B6 czy B12).
W obrębie jelita grubego zachodzą procesy, takie jak wchłanianie wody oraz soli mineralnych z resztek pokarmowych. Poza tym jelito grube umożliwia usuwanie niestrawionej treści na zewnątrz.
W jelicie cienkim i grubym znajduje się także całe mnóstwo dobroczynnych bakterii, które żyją w symbiozie z organizmem ludzkim. Tworzą one tak zwany mikrobiom jelitowy.
Mikrobiom jelitowy (inaczej mikrobiota lub mikroflora jelitowa) to pożyteczne bakterie, które zasiedlają jelita. Od kondycji mikroflory jelitowej zależy zdrowie całego organizmu. Bakterie jelitowe mają korzystny wpływ nie tylko na zdrowie jelit, ale również układ odpornościowy czy masę ciała. Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą przyczyniać się do występowania schorzeń ze strony układu pokarmowego.
W składzie mikrobioty jelitowej znajduje się więcej niż miliard bakterii. Masa mikrobioty to aż 1,5–2 kg, a liczba komórek organizmów, które wchodzą w jej skład, wynosi 10 razy więcej niż komórek budujących ciało człowieka. Dokładny skład mikrobioty jelitowej zależy między innymi od wieku, przyjmowanych leków, stylu życia oraz diety.
Skoro znasz już znaczenie mikrobioty jelitowej, wróćmy do maślanu sodu. Jak wspomniano wyżej maślan sodu stanowi „pożywienie” dla nabłonka jelitowego. Dzięki temu procesy zachodzące w obrębie układu pokarmowego mogą odbywać się prawidłowo.
Uzupełnienie niedoborów maślanu sodu jest wskazane przede wszystkim w następujących przypadkach:
Poniżej omawiamy szerzej znaczenie maślanu sodu w wybranych jednostkach chorobowych. Odpowiadamy także na pytanie: czy maślan działa korzystnie na proces redukcji masy ciała?
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Polega ona na nawracających zaburzeniach pracy jelit i ich nadreaktywności. Występowanie zespołu jelita drażliwego nie ma związku z wadami budowy anatomicznej, nieprawidłowościami biochemicznymi czy obecnością guzów lub innych zmian w przewodzie pokarmowym.
Dokładne przyczyny choroby nie są do końca znane, jednak można wyróżnić kilka czynników, które znacznie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia IBS. Należą do nich: niewłaściwa dieta, czynniki genetyczne, psychologiczne oraz przebycie infekcji żołądkowo-jelitowych wywołanych przez bakterie, pierwotniaki, pasożyty i wirusy.
Maślan sodu łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita nadwrażliwego. Korzystnie wpływa na motorykę przewodu pokarmowego i reguluje rytm wypróżnień. Poza tym właściwa podaż kwasu masłowego działa ochronnie, regenerująco i odżywiająco na nabłonek jelita.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest kolejną powszechną chorobą związaną z przewodem pokarmowym. To choroba zapalna błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy prowadząca w cięższych przypadkach do powstania owrzodzeń. WZJG należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit o niewyjaśnionej przyczynie.
W chorobach zapalnych jelit maślan sodu działa immunoregulacyjnie. Łagodzi stany zapalne i objawy kliniczne występujące u chorych. Co więcej, kwasy tłuszczowe, z których składa się maślan sodu, pomagają ustabilizować metabolizm lipidów i hamują namnażanie komórek nowotworowych w okrężnicy.
Maślan sodu pomaga także w łagodzeniu nawracających objawów refluksu.
Refluks żołądkowo-przełykowy, zwany w skrócie chorobą refluksową przełyku lub refluksem żołądka, to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku. Między przełykiem a żołądkiem znajduje się mięsień – dolny zwieracz przełyku. Gdy praca dolnego zwieracza przełyku zostaje zaburzona, pokarm wraz z kwasem solnym i enzymami trawiennymi cofa się do przełyku, powodując nieprzyjemne objawy: zgagę, odbijanie, ból gardła, chrypkę i nudności.
Właściwy poziom kwasu masłowego warunkuje prawidłowe działanie całego układu trawiennego, a więc również żołądka. Jego skuteczność zależy jednak od indywidualnych preferencji, dlatego stosowanie preparatów z maślanem sodu i leków przeciwrefluksowych należy skonsultować z lekarzem.
Maślan sodu ma wiele właściwości, które wskazują na jego związek ze skuteczną redukcją masy ciała.
Po pierwsze: właściwa podaż kwasu masłowego zapewnia sprawne funkcjonowanie jelit. Dobry metabolizm ogranicza szybki wzrost masy ciała.
Po drugie: maślan sodu korzystnie wpływa na przemiany glukozy w organizmie. Tym samym zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności.
Warto jednak pamiętać, że utrzymanie prawidłowej masy ciała nie jest zasługą żadnych substancji, a dobrych nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia ogółem.
Wiesz już, że maślan sodu jest naturalną substancją wytwarzaną w organizmie. Dynamika produkcji kwasu masłowego jest zależna od odcinka przewodu pokarmowego – najszybciej jest on wytwarzany i absorbowany we wstępnicy, wolniej w esicy i odbytnicy, niezależnie od tego, iż właśnie dla kolonocytów w tej lokalizacji jest głównym źródłem energii, czynnikiem stymulującym wzrost i różnicowanie komórek nabłonkowych.
Chcąc zwiększyć naturalną produkcję maślanu sodu, należy włączyć do diety produkty bogate w złożone węglowodany. Można także przyjmować preparaty zawierające kwas masłowy. Poza tym maślan sodu znajdziemy w niektórych produktach spożywczych.
Zalecenia dietetyczne mówią jasno: zdrowa dieta to jadłospis odpowiednio zbilansowany zarówno pod kątem energetycznym, jak i odżywczym. Wśród niezbędnych składników pokarmowych, warunkujących prawidłowe działanie organizmu, znajdują się węglowodany i błonnik.
W organizmie zdrowego człowieka błonnik reguluje rytm wypróżnień, ogranicza wchłanianie toksyn, korzystnie wpływa na przemianę materii i rozwój pożądanej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym. Prawidłowo zbilansowany zdrowy jadłospis, który dostarcza organizmowi błonnika w odpowiedniej ilości, ogranicza ryzyko zachorowania na hemoroidy oraz choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość.
Maślan sodu powstaje w wyniku fermentacji niestrawionych węglowodanów, do których zaliczamy błonnik pokarmowy i oporną skrobię, a także fruktooligosacharydy oraz probiotyki o potwierdzonych właściwościach ochronnych.
Jak dostarczyć te związki do organizmu wraz z dietą? Jedząc produkty pełnoziarniste, warzywa (najlepiej w formie surowej), nasiona, strączki i owoce (głównie gatunki suszone oraz świeże zielone banany).
Maślan sodu znajdziemy również w wielu obecnych na rynku suplementach.
Preparaty z kwasem masłowym mają za zadanie: odżywiać organizm w przebiegu chorób gastroenterologicznych, przyspieszać regenerację komórek nabłonka jelitowego i wspomagać proces wchłaniania wody w jelicie.
Jak dotąd nie wykazano żadnych skutków ubocznych stosowania maślanu sodu. Warto jednak pamiętać, że stosowanie suplementów diety powinno zostać poprzedzone konsultacją lekarską. Na taką konsultację muszą udać się kobiety w okresie ciąży i karmiące piersią, które myślą o suplementacji maślanem.
Poza tym żaden preparat nie zastąpi zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety.
Właściwości maślanu sodu są wielowymiarowe. Pochodna kwasu masłowego powstaje w jelitach w wyniku fermentacji bakteryjnej, za to sam kwas masłowy występuje w zjełczałym maśle, mleku i serach. To on decyduje o charakterystycznym smaku i zapachu wielu serów. Im bardziej wyczuwalna nieprzyjemna woń, tym stężenie kwasu masłowego w produkcie jest większe.
Podaż kwasu masłowego w pożywieniu jest śladowa i niewystarczająca do uzyskania korzystnego efektu w obrębie układu pokarmowego. Poza tym podany w formie pożywienia egzogenny kwas masłowy jest natychmiast wychwytywany i wykorzystywany przez nabłonek górnego odcinka przewodu pokarmowego i nie trafia do jelit. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zatem stosowanie diety bogatej w dobre źródła węglowodanów złożonych.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów