Data publikacji: 2 grudnia 2021 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 8 minut
Spis treści
Probiotyki pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Wykazują właściwości przeciwbakteryjne, wzmacniające i stymulujące. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto zadbać o odpowiednią podaż naturalnych probiotyków w swojej diecie. Poznasz także najlepsze źródła ich występowania. Zapraszamy do lektury!
Mikrobiota to drobnoustroje (oraz ich geny), które zasiedlają organizm człowieka. W praktyce najwięcej znajdziemy ich w przewodzie pokarmowym. Chociaż głównym składnikiem mikroflory jelitowej są bakterie, znajdziemy w niej także na przykład wirusy. Bakterie będące w składzie mikrobioty jelitowej współpracują ze sobą w celu wykonywania różnych funkcji. Chodzi głównie o trawienie, wchłanianie składników odżywczych i regulowanie procesów metabolicznych. Ich funkcje to także fermentowanie i rozkładanie niestrawionych pokarmów. Od kondycji mikrobiomu jelitowego zależy zdrowie całego organizmu, głównie jego odporność, rozwój chorób przewlekłych (cukrzyca, choroby układu krążenia), zdrowie przewodu pokarmowego, masa ciała, a nawet nasza kondycja i samopoczucie.
Większość drobnoustrojów jelitowych żyje w okrężnicy, a ich ilość i różnorodność zmienia się przez całe życie. Na mikroflorę jelitową wpływ ma wiele czynników, między innymi stan zdrowia, nieprawidłowe żywienie, stosowanie używek i przyjmowanie antybiotyków.
O florę bakteryjną jelit należy dbać za pomocą prebiotyków i probiotyków. Równowaga tych dwóch składników w mikrobiomie jest niezbędna do utrzymania zdrowia w jelitach. Probiotyki (bakterie probiotyczne, bakterie kwasu mlekowego) to mikroorganizmy, które żyją w niektórych produktach spożywczych. Ich źródłem są także specjalne preparaty farmaceutyczne. Probiotyki wykazują masę korzystnych właściwości nie tylko w kontekście zdrowych jelit, ale również prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Naturalne probiotyki wciąż są przedmiotem badań naukowców. Już dziś wiemy jednak, że korzystnie wpływają między innymi na układ pokarmowy, odpornościowy oraz moczowo-płciowy. Probiotyki naturalne wykazują właściwości przeciwbakteryjne, wzmacniające i stymulujące.
Dobre naturalne probiotyki fermentując, biorą udział w procesach trawienia. Rozkładają węglowodany, białka i tłuszcze na substancje bioaktywne, które możemy przyswoić. Tym samym ułatwiają przyswajanie mikroelementów z żywności. Szczepy bakterii probiotycznych polecane są również osobom, które zmagają się z nietolerancją laktozy. Łagodzenie nietolerancji laktozy jest możliwe dzięki temu, że naturalne probiotyki uwalniają laktazę – enzym niezbędny do rozkładu laktozy.
Do najważniejszych funkcji bakterii kwasu mlekowego w kontekście ochrony układu pokarmowego oraz moczowo-płciowego należą:
Probiotyki nie tylko poprawiają trawienie, ale również mają bardzo korzystny wpływ na odporność organizmu. Wspomaganie układu odpornościowego jest jedną z najważniejszych funkcji probiotyków. Nie od dziś wiadomo, że odporność zaczyna się właśnie w jelitach. Mikroflora jelitowa zapewnia sprawne działanie komórek układu odpornościowego i sama wykazuje właściwości ochronne, nie dopuszczając do rozwoju patogenów, które atakują ludzki organizm. To dlatego jeśli chcesz się cieszyć dobrym zdrowiem i odpornością, powinieneś sięgać po naturalne źródła probiotyków.
Prebiotyki nie są żywymi drobnoustrojami – nie zawierają żadnych mikroorganizmów, a jedynie nietrawione substancje stymulujące. Do głównych zadań prebiotyków należy pobudzanie wzrostu bakterii w jelicie grubym – prebiotyki są więc swego rodzaju pożywką dla probiotyków. Aby produkt został zakwalifikowany jako prebiotyk musi spełniać określone kryteria, między innymi obniżać pH treści pokarmowej, wybiórczo wpływać dodatnio na wzrost i aktywność korzystnych bakterii. Prebiotyki nie mogą ulegać wchłanianiu przez układ pokarmowy. Naturalne źródła prebiotyków to: czosnek, korzeń cykorii, cebula, karczoch, banany, owies.
Jak pokazują powyższe przykłady, naturalne probiotyki przynoszą korzystne skutki zdrowotne. Do ich głównych zadań należy wspomaganie procesów trawienia oraz wzmacnianie odporności. Jak włączyć naturalny probiotyk do diety? Po jakie składniki żywności sięgać?
Działanie probiotyczne wykazują między innymi: fermentowane produkty mleczne oraz kiszonki.
Do fermentowanych produktów mlecznych zaliczamy: jogurt naturalny, kefir, kwaśne mleko, maślankę, mleko acidofilne i inne przetwory z mleka fermentowanego. Jogurt to doskonałe źródło białka, wapnia, żelaza, fosforu oraz witamin z grupy B. Za charakterystyczny smak kefiru i maślanki odpowiada między innymi kwas mlekowy – produkt powstający w wyniku fermentacji. Mleko acidofilne to napój mleczny z mleka ukwaszonego zakwasem czystych kultur bakterii. Probiotyki znajdujące w fermentowanych produktach mlecznych mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit, wspomagają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych z żywności. Najlepiej, by produkty te nie były mocno przetworzone.
Kiszona kapusta to skarbnica witamin z grupy B (przede wszystkim B12, B6 i B3). Jest też bogatym źródłem witaminy C. Ten produkt probiotyczny ma bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, zapobiega rozwojowi chorób, hamuje infekcje bakteryjne i chorobotwórcze drobnoustroje.
Kiszone owoce i warzywa to bez wątpienia jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Ogórki kiszone zawierają sporo witamin z grupy B. Ich regularne spożywanie wspiera działanie układu nerwowego, poprawia koncentrację i trawienie.
Zakwas buraczany to klarowny, fioletowy płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Wszystko dzięki fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. Zakwas z buraków to doskonałe źródło witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także spore ilości żelaza, wapnia, magnezu i potasu.
Kwas chlebowy to napój wytwarzany przez fermentację chleba. Odbudowuje naturalną florę bakteryjną w jelitach, poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie. Jest bogaty w witaminy z grupy B.
Probiotyki są składnikiem wielu suplementów diety. W aptekach znajdziesz między innymi probiotyki ginekologiczne, preparaty, które wzmacniają odporność czy zapobiegają biegunkom. Pamiętaj, aby suplementy diety stosować rozważnie i najlepiej pod kontrolą lekarza. Bakterie probiotyczne najczęściej są wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu następującym dolegliwościom:
Głównym założeniem diety probiotycznej jest to, aby w każdym posiłku pojawiały się produkty zawierające probiotyki. Jednocześnie z codziennego jadłospisu należy wyeliminować żywność wysoko przetworzoną, sól, produkty z białej mąki, czerwone mięso, alkohol, słodycze oraz inne produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Dieta probiotyczna to dieta na odporność, która najwięcej pozytywnych efektów przyniesie osobom zmagającym się z różnego rodzaju infekcjami. Korzyści z jej stosowania mogą odczuć także osoby z nadwagą i problemami jelitowo-żołądkowymi.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów