Artykuły

Pomysły na zdrowe posiłki od dietetyków Maczfit

Data publikacji: 27 kwietnia 2024 Data aktualizacji: 27 maja 2024 Czas czytania: 9 minut

autor postu Barbara Szczepańska-Więcławek
Barbara Szczepańska-Więcławek
zdrowe posiłki

Jeśli trafiłeś na tę stronę, to zapewne chciałbyś każdego dnia jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie. Mamy dla Ciebie dwie propozycje: możesz od razu zamówić dietę pudełkową z naszego cateringu lub najpierw zapoznać się z propozycjami zdrowych posiłków od dietetyków Maczfit. Poniżej prezentujemy proste przepisy, których przygotowanie nie jest czasochłonne i które doskonale wpisują się w założenia zdrowej diety pełnej wartości odżywczych.

Zdrowa dieta – najważniejsze zasady

Zanim przedstawimy przepisy na zdrowe posiłki, warto przypomnieć, czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie.

Zdrowa dieta to jadłospis dopasowany do potrzeb jednostki i odpowiednio zbilansowany pod względem kalorycznym i odżywczym. Każdy organizm, aby prawidłowo funkcjonować, potrzebuje energii w postaci kilokalorii. Zapotrzebowanie kaloryczne w diecie obliczysz za pomocą internetowych narzędzi – tzw. kalkulatorów kilokalorii. Taki kalkulator znajdziesz też na stronie Maczfit.

Zdrowe jedzenie to żywność jak najmniej przetworzona, pełna wartościowych składników odżywczych. Warto komponować swój jadłospis w taki sposób, aby każdego dnia dostarczać organizmowi niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach.

Składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

W zdrowej diecie nie może zabraknąć wartościowych źródeł białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych.

W klasycznej diecie osoby dorosłej procentowy rozkład składników pokarmowych wygląda następująco:

  • 15-25% energii z białka,
  • 20-35% energii z tłuszczów,
  • 40-55% energii z węglowodanów,
  • oraz witaminy i składniki mineralne według indywidualnego zapotrzebowania.

Zdrowe posiłki warto jeść regularnie – mniej więcej w równych odstępach czasowych. W typowym dziennym jadłospisie jest miejsce na cztery/pięć posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, ewentualnie podwieczorek i kolację.

Najbardziej kalorycznym daniem w ciągu dnia jest obiad. Przy czterech posiłkach dziennie kaloryczność obiadu to od 35 do 40% energii, a przy pięciu – od 30 do 35%. Dokładna wartość kaloryczna obiadu zależy od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego.

Sześć podstawowych grup artykułów spożywczych

W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych opracowanej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy znajdują się następujące grupy produktów spożywczych:

  1. Warzywa i owoce.
  2. Pełnoziarniste produkty zbożowe.
  3. Nabiał i jaja.
  4. Chude mięso i ryby.
  5. Nasiona roślin strączkowych.
  6. Oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona.

W 2020 roku Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia” zilustrowane w formie talerza pełnego różnorodnych produktów. Dodatkowo wokół talerza znajdują się kategorie zaleceń typu „jedz mniej”, „jedz więcej” oraz „zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów. 

Zgodnie z rekomendacjami NIZP – PZH w codziennej diecie należy stawiać na różnokolorowe warzywa i owoce (więcej warzyw niż owoców), produkty zbożowe z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych, ryby (zwłaszcza tłuste gatunki morskie), produkty mleczne niskotłuszczowe (głównie fermentowane) oraz orzechy i nasiona.

W zdrowym jadłospisie należy ograniczyć sól, mięso czerwone i przetwory mleczne, cukier i słodzone napoje oraz produkty przetworzone charakteryzujące się wysoką zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

Informacje na grafice NIZP – PZH sugerują, w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Warto zatem zamieniać przetworzone produkty zbożowe na pełnoziarniste, mięso czerwone na ryby i drób, a słodkie napoje na wodę. W zdrowym menu tłuszcze roślinne powinny dominować nad zwierzęcymi, a nabiał niskotłuszczowy nad pełnotłustym. Talerz zdrowego żywienia edukuje również w zakresie technik kulinarnych. Najlepiej zrezygnować ze smażenia i grillowania na rzecz duszenia, pieczenia i gotowania na parze. 

Poniżej kilka inspiracji na zdrowe obiady (i nie tylko) z uwzględnieniem poszczególnych grup artykułów spożywczych.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej diety. Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi powinny stanowić one co najmniej połowę wszystkich produktów, jakie spożywasz w ciągu dnia.

Warto pamiętać o proporcji 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce. Warzywa i owoce doskonale nadają się praktycznie do każdego posiłku. Zawierają węglowodany, błonnik pokarmowy oraz witaminy, składniki mineralne i niezwykle cenne antyoksydanty.

Zdrowe obiady i inne posiłki z dodatkiem warzyw i owoców:

  • papryka faszerowana z ryżem,
  • naleśniki ze szpinakiem,
  • zapiekana ryba, a do tego brokuł, marchewka, kalafior i fasolka szparagowa,
  • sałatka warzywna z kurczakiem,
  • sałatka z owoców sezonowych,
  • ryż z truskawkami,
  • placki z cukinii.

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Pełnoziarniste produkty zbożowe zawierają przede wszystkim węglowodany złożone i błonnik – związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Do tego pełne są witamin z grupy B i składników mineralnych.

Produkty, takie jak pieczywo razowe, makarony pełnoziarniste, kasze gryczane, jęczmienne i brązowy ryż mają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powodują nagłego skoku cukru we krwi (zawarte w nich węglowodany uwalniane są stopniowo).

Wykorzystanie zalegającego w kuchni ryżu, kaszy czy makaronu to świetny sposób na szybki i tani obiad. Do tego różne dodatki i zdrowy posiłek gotowy!

Smaczne i zdrowe posiłki na bazie produktów zbożowych:

  • risotto z kurczakiem i warzywami,
  • kasza gryczana z warzywami i fetą,
  • placki z kaszy jęczmiennej,
  • sałatka z kaszą gryczaną i kurczakiem,
  • jabłecznik z kaszy jaglanej,
  • sałatka warzywna z makaronem pełnoziarnistym.

Nabiał i jaja

W klasycznym jadłospisie jest również miejsce na mleko i produkty mleczne. To przede wszystkim doskonałe źródło białka, wapnia i witaminy D.

Szukając pomysłów na zdrowy obiad lub mleczną przekąskę, najlepiej wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na skład jogurtów – bardzo często dodawane są do nich sztuczne składniki (barwniki, wzmacniacze smaku itp.).

Zdrowe przekąski i dania na bazie nabiału i jaj:

  • placki warzywne z twarożkiem doprawionym do smaku solą i pieprzem,
  • makaron z fetą i szpinakiem,
  • jogurt naturalny z jabłkami i cynamonem,
  • muffiny jajeczne z papryką, cukinią, szpinakiem i serem kozim,
  • naleśniki z jogurtem naturalnym,
  • jajka w kokilkach z dodatkiem pieczarek.

Chude mięso i ryby

Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi należy ograniczyć jedzenie mięsa (polecane gatunki to białe mięso – kurczak, indyk) na rzecz ryb i produktów pochodzenia roślinnego.

Wielu osobom wydaje się, że przygotowanie mięsnego lub rybnego posiłku jest sporym wyzwaniem. Nic bardziej mylnego. Dla przykładu – kurczak nie wymaga długiego czasu gotowania, więc możesz przyrządzać z niego szybkie potrawy. Posiłki mięsne i rybne należy urozmaicać dodatkami w postaci produktów pełnoziarnistych i warzyw.

Zdrowy obiad z mięsem lub rybą:

  • ryż z mięsem mielonym w sosie pomidorowym,
  • sałatka warzywna z fetą i dodatkiem usmażonego kurczaka,
  • makaron ze szpinakiem i kurczakiem,
  • kurczak faszerowany szpinakiem i serem z ryżem,
  • sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo,
  • zapiekany łosoś, pieczone ziemniaki, lekka sałatka (2-3 garście rukoli, kilka pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek).

Nasiona roślin strączkowych

Strączki są ważnym elementem diet wegańskich i wegetariańskich. Dostarczają organizmowi białka oraz wielu witamin i antyoksydantów. Możesz z nich przyrządzać różne dania, w tym zdrowy lunch.

Proste, szybkie i zdrowe dania z wykorzystaniem strączków:

  • zupa krem z soczewicy,
  • tajskie curry z ciecierzycy z pieczoną dynią i szpinakiem,
  • wegetariańskie kotlety z bobu,
  • fasolka zapiekana z fetą i cukinią,
  • leczo wegetariańskie z dyni i z tofu,
  • falafele z ulubionymi warzywami,
  • wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy,
  • sałatki z warzywami i tofu.

Oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona

W zdrowej diecie należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zwiększyć podaż tłuszczów roślinnych. W produktach takich jak awokado, oleje roślinne, orzechy czy pestki znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega.

Tłuszcze omega korzystnie wpływają na pracę całego organizmu, głównie dwóch układów: nerwowego i krwionośnego. Oliwa z oliwek nie tylko dodaje daniom smaku, ale również sprawia, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) są szybciej wchłaniane przez organizm.

Orzechy, pestki i nasiona są świetnym pomysłem, jeśli szukasz zdrowej przekąski. Możesz nimi urozmaicić także zdrowe danie, takie jak:

  • sałatka z serem mozzarella, burakami i orzechami nerkowca,
  • pudding chia z mleczkiem kokosowym,
  • pasta z awokado i orzechami włoskimi na kanapkę,
  • sałatka z figami, fetą i orzechami włoskimi.

Inne inspiracje na zdrowe posiłki

Zdrowy obiad w wersji wegetariańskiej:

  • zupa krem z dyni z grzankami,
  • placki z dyni z ziołami,
  • sałatka z brokułami, kukurydzą, jajkiem i ananasem,
  • warzywne curry z cukinią,
  • klasyczne placki z ziemniaków.

Zdrowy obiad w wersji wegańskiej:

  • risotto z dodatkiem ulubionych warzyw,
  • smażony makaron z warzywami i tofu,
  • makaron z zielonym pesto,
  • placki z cukinii,
  • kotlety z kaszy jaglanej,
  • zapiekanka z kaszy z marchewką i cebulą (możesz wybrać na przykład kaszę gryczaną),
  • jabłka z cynamonem i wegańskim masłem orzechowym.

Różne smaczne dania jednogarnkowe:

  • gulasz,
  • curry,
  • risotto.

Dania jednogarnkowe są proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej wykorzystać to, co aktualnie zalega w lodówce. Do risotto i curry można dodać kurczaka, a do gulaszu różne warzywa. Na koniec przyprawić do smaku według upodobań. Szybkie i smaczne danie gotowe!

Pomysły na zdrowe przekąski (na imprezę i nie tylko):

  • chipsy warzywne (cienkie plasterki warzyw zapieczone w piekarniku),
  • koreczki caprese,
  • mini kanapeczki z chudą wędliną i warzywami,
  • słupki warzywne z hummusem,
  • chlebek bananowy,
  • czekoladowe muffinki z kaszy jaglanej.

Mamy nadzieję, że przygotowanie powyższych potraw sprawi Ci tyle przyjemności, co ich jedzenie. A jeśli jednak wolisz oddać swoje menu w ręce profesjonalistów, sprawdź naszą ofertę. Dzięki naszym zestawom z łatwością wyrobisz zdrowe nawyki – regularnego jedzenia i komponowania dań z najlepszych składników. 

 

autor postu Barbara Szczepańska-Więcławek
Barbara Szczepańska-Więcławek

Zobacz kolejny artykuł

czy lody są zdrowe

Czy lody są zdrowe?

obiad na upalne dni

Pomysły na obiad na upalne dni

pal współczynnik aktywności fizycznej

PAL, czyli współczynnik aktywności fizycznej. Czym jest i jak go obliczyć?

koktajle warzywne

Koktajle warzywne – zdrowe i smaczne przepisy

jak jeść by dobrze i długo żyć

Jak jeść, by dobrze i długo żyć? Badanie trendów

Polecane artykuły

czy lody są zdrowe

Artykuły

Odżywianie

Czy lody są zdrowe?

25 czerwca 2024
obiad na upalne dni

Artykuły

Odżywianie

Pomysły na obiad na upalne dni

19 czerwca 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: