Data publikacji: 14 grudnia 2021 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 11 minut
Spis treści
Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stanowi materiał budulcowy wszystkich komórek i tkanek oraz pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Białko to ważny element diet sportowców, a także składnik wielu popularnych diet odchudzających. W tym wpisie znajdziesz zdrowe produkty bogate w białko. Dowiesz się także, czym grozi nadmiar i niedobór tego składnika. Zapraszamy do lektury kolejnego artykułu na blogu Maczfit.
Białka (inaczej proteiny) są podstawowym budulcem wszystkich organizmów żywych. Składają się z pojedynczych aminokwasów połączonym wiązaniami peptydowymi. Z kolei aminokwasy zbudowane są z pierwiastków, takich jak węgiel, wodór, tlen, a także azot, fosfor i siarka.
-takie, których organizm nie potrafi zsyntetyzować w ilości całkowicie pokrywającej zapotrzebowanie, niezależnie od czynników z zewnątrz (zmieniony stan fizjologiczny); aminokwasy endogenne to na przykład: asparagina, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, seryna;
-aminokwasy, które są niezbędne w określonych warunkach fizjologicznych/patologicznych, podczas których ich endogenna produkcja nie pokrywa zapotrzebowania organizmu – należą do nich: arginina, cysteina, glutamina, glicyna, prolina i tyrozyna.
Białko wzorcowe z punktu widzenia potrzeb organizmu ma proporcje aminokwasów zbliżone do białek ustrojowych człowieka.
Białko z pożywienia dzieli się na pełnowartościowe i niepełnowartościowe ze względu na jego przyswajalność, możliwość wykorzystania przez organizm do syntezy białek ustrojowych i to, gdzie występują białka.
Białka, które dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów we właściwej ilości, nazywamy białkami pełnowartościowymi. Z kolei białka niepełnowartościowe to te, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów lub zawierają je w małej ilości.
Białko pełni w organizmie wiele różnych funkcji.
Białko dzielimy na zwierzęce (produkty pochodzenia zwierzęcego) i roślinne (produkty pochodzenia roślinnego).
Białko pochodzenia zwierzęcego (białko pełnowartościowe) zawiera aminokwasy, które budową są najbardziej zbliżone do białek ustrojowych. To dlatego białka zwierzęce łatwiej się trawią i są tak ważnym elementem diety na masę mięśniową. Za białko wzorcowe (o idealnym składzie) uznaje się białko jaja kurzego.
Z kolei białko roślinne jest białkiem niepełnowartościowym. Poza tym roślinne produkty zawierające białko często mają w składzie również błonnik i inhibitory enzymów trawiennych, które zmniejszają przyswajalność dostarczanego białka. Nie oznacza to jednak, że produkty roślinne należy wykluczyć z codziennej diety. Wręcz przeciwnie.
Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze zostało określone normami, choć trzeba pamiętać, że każdy organizm jest inny i ma różne potrzeby.
Zapotrzebowanie na białko podawane jest w gramach na kilogram masy ciała. Masa ciała ma tutaj bardzo duże znaczenie.
Między innymi dlatego osoby aktywne fizycznie, które mają dużą masę mięśniową, powinny stosować dietę z dużą ilością białka.
Przykłady: Jeśli Twoje siedmioletnie dziecko waży 27 kilogramów, należy mu dostarczać około 30 gramów białka na dobę (27 x 1,10 = 29,7 g).
Jeśli jesteś mężczyzną, ważysz 75 kg i masz głównie siedzący tryb życia (umiarkowana aktywność fizyczna), ilość białka w diecie wynosi około 68 gramów na dobę (75 x 0,90 = 67,5 g).
Zarówno niedobór, jak i nadmiar poszczególnych składników odżywczych (białka, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych) może szkodzić.
Schorzenie, które wiąże się z niedoborem białka w organizmie, nazywamy hipoproteinemią.
Czy białko można przedawkować? Wszystkie produkty spożywcze (również produkty bogate w białko) dostarczane w nadmiarze mogą szkodzić.
Dieta wysokobiałkowa nie jest wskazana szczególnie u osób, które cierpią na choroby układu moczowego.
Jak nie doprowadzić do sytuacji nadmiaru lub niedoboru białka? Należy stosować zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę.
Podaż poszczególnych składników odżywczych w dziennym jadłospisie wygląda następująco:
Jeśli nie wiesz, jak skomponować dietę pełną zdrowych produktów bogatych w białko, polecamy konsultację z naszym dietetykiem.
Zachęcamy również do zapoznania się z gotowymi dietami od Maczfit.
Jeśli chcesz samodzielnie ułożyć swój jadłospis, przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów spożywczych, na której znajdziesz najlepsze źródła białka.
Dla ułatwienia źródła białka podzieliliśmy na roślinne (białka niepełnowartościowe) i zwierzęce (białka pełnowartościowe).
Nasiona roślin strączkowych są doskonałym źródłem białka szczególnie w dietach wegańskich i wegetariańskich. Poza tym charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i dają uczucie sytości.
Najwięcej białka mają produkty roślinne, takie jak: ciecierzyca, żółta soczewica, zielona soczewica, soja, suche nasiona fasoli białej, suche nasiona fasoli czerwonej, groch i bób.
Do produktów bogatych w białko zaliczamy też produkty sojowe (najlepiej wybierać te jak najmniej przetworzone). Tempeh ma 19 g białka w 100 g produktu, a tofu około 12 g.
Niewiele osób wie, że produkty bogate w białko to także zboża. W Twojej codziennej diecie nie może zabraknąć przede wszystkim takich produktów zbożowych jak kasze.
Wysoką zawartość białka mają: kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, pęczak, a także komosa ryżowa i amarantus. Produkty bogate w białko to także zboża: pszenica, owies, żyto, jęczmień, kukurydza i ryż.
Dobrym źródłem białka na dietach roślinnych są także warzywa. W codziennej diecie nie może zabraknąć ziemniaków, szparagów, brukselki, szpinaku, brokułów, kiełków i pieczarek.
Masło orzechowe ma 22 g białka w 100 g produktu, pestki dni 25 g, a migdały – 20 g. Do dobrych źródeł białka zaliczamy też orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe i orzechy włoskie.
Wprowadzając orzechy do codziennej diety, należy pamiętać, że mają one dużą ilość tłuszczu, przez co w małej objętości mogą dostarczać sporo kalorii.
Odżywki białkowe to dobre uzupełnienie diet wegańskich, wegetariańskich oraz jadłospisu osób aktywnych fizycznie. Podstawą takich odżywek są zazwyczaj rośliny strączkowe. Przykładowo odżywka białkowa będąca mieszanką grochu i fasoli zawiera około 73 g białka w 100 g produktu.
Wśród białek zwierzęcych najwięcej protein zawiera mięso, a w szczególności: pierś kurczaka, chude mięso z indyka, wątróbka wieprzowa i polędwica wieprzowa. Do produktów białkowych zaliczamy też pierś z kaczki i rostbef wołowy.
Produkty bogate w białko to także owoce morza, ryby. Ilość białka zależy od gatunku ryb. Najwięcej białka mają tłuste ryby morskie, takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, halibut, szprot i śledź.
Z kolei owoce morza, które zawierają białko pełnowartościowe, to: małże i krewetki (koktajlowe i całe).
Kolejne produkty bogate w białko to mleko i nabiał. Mleko krowie 2% zawiera 3,4 białka w 100 g, ale już ser twarogowy 22 gramy białka (twaróg tłusty).
Wśród innych produktów bogatych w białko znajdziesz: jogurt wysokobiałkowy (skyr) i sery. Najwięcej białka zawierają: ser mozzarella, ser gouda i ser brie. Doskonałe źródło białka stanowią również maślanka i kefir.
Białko jaja to jedno z najlepszych źródeł białka. Jego skład aminokwasowy zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w optymalnych dla organizmu proporcjach. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała jajko za pełnowartościowe białko wzorcowe.
Ilość białka w diecie zależy od wielu indywidualnych czynników. Przed zastosowaniem diety wysokobiałkowej warto skonsultować się z lekarzem i/lub dietetykiem.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów