Data publikacji: 25 września 2018 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 4 minut
Według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, osoby dorosłe codziennie powinny spożywać dwie duże szklanki mleka, które zastąpić można jogurtem, kefirem bądź też częściowo serem. Produkty mleczne są świetnym źródłem m.in. białka, wapnia a także witamin z grupy B. Jaki jest ich podział i czym się charakteryzują?
Mleko jest płynem znanym i spożywanym przez ludzi od tysięcy lat. Zawiera 250 różnych składników i w większości składa się z wody. Najważniejszym białkiem mleka jest kazeina, charakteryzująca się wysoką wartością biologiczną. W tłuszczu mlecznym występuje ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych i nienasyconych. Najważniejszym węglowodanem mleka jest laktoza, zwana również cukrem mlecznym.
Jeśli chodzi o mleko, wyróżnić możemy:
Mleczne napoje fermentowane uzyskiwane są z mleka poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy. W Polsce spotkać znaleźć możemy m.in.: jogurt, kefir, maślankę, mleko acidofilne.
Jogurt
W jogurcie występują symbiotyczne kultury Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus. Wyrażenie ,,jogurt’’ jest zastrzeżone dla produktu, który zawiera nie mniej niż 10 mln komórek/1 ml żywych kultur bakterii jogurtowych. Proces fermentacji trwa 4-5 godzin w temperaturze 40-50 °C i w trakcie niego zachodzą zmiany we właściwościach mleka, m.in. następuje częściowy rozkład laktozy do glukozy i galaktozy, wzrasta strawność białek a także przyswajalność wapnia, żelaza oraz fosforu. Jogurt zawiera również ok. 20% więcej witaminy B niż mleko, w tym pięciokrotnie więcej kwasu foliowego.
Kefir
Kefir powstaje w efekcie fermentacji mlekowo-alkoholowej, przeprowadzanej przez mikroorganizmy występujące pod postacią ,,grzybków’’ kefirowych. Zakwaszenie jest procesem trwającym 24-36 godzin w temperaturze 18-20 st. C. W wyniku fermentacji powstają produkty nadające kefirowi charakterystyczny smak, m.in. kwas mlekowy, alkohol etylowy, dwutlenek węgla czy aldehydy.
Maślanka
Maślanka jest produktem ubocznym przy produkcji masła o śmietankowo-orzechowym smaku. W jej skład wchodzą m.in. kwas mlekowy i lecytyna – ten sam związek jest też elementem mózgu i tkanki nerwowej. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu (zwykle 1,5% tłuszczu).
Mleko acidofilne
Mleko acidofilne charakteryzuje się łagodnie kwaśnym smakiem. Jego fermentacja spowodowana jest kulturami bakterii Lactobacillus acidophilus. Bakteria ta posiada zdolność do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Poza L. acidophilus do tego mleka dodawane są również bifidobakterie, które są jednymi z głównych bakterii zasiedlających układ pokarmowy człowieka.
Pamiętajmy więc aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło nie tylko mleka, ale również fermentowanych produktów mlecznych, których właściwości są niewątpliwie korzystne dla naszego organizmu. Przeglądając je na sklepowych półkach zwracajmy również uwagę na ich skład – wybierajmy raczej te naturalne zamiast smakowych, ponieważ często zawierają one dodatkowe cukry. Zdecydowanie lepiej jest zrobić owocowy jogurt czy kefir w domu – blendując go z ulubionymi dodatkami.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów