Data publikacji: 13 września 2022 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 10 minut
Spis treści
Problem podwyższonego cholesterolu LDL dotyczy wielu osób i to niezależnie od wieku czy płci. Na poziom złego cholesterolu we krwi wpływ mają między innymi: źle zbilansowany jadłospis, używki, niski poziom aktywności fizycznej oraz czynniki genetyczne. W leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia bardzo ważna jest odpowiednia dieta, bazująca na produktach, które naturalnie obniżają poziom cholesterolu LDL. Z tego artykułu dowiesz się, czym różni się cholesterol HDL (zwany dobrym) od złego cholesterolu LDL. Poznasz także listę produktów spożywczych wpływających na obniżenie cholesterolu LDL.
Cholesterol to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy tłuszczów (lipidów). Produkowany jest wyłącznie w organizmach zwierzęcych, w tym w organizmie człowieka. Cholesterol pochodzi z syntezy endogennej w wątrobie i końcowej części jelita cienkiego. Pozostała część to cholesterol dostarczany za pomocą codziennej diety. Co ważne – człowiek nie musi spożywać cholesterolu z pokarmem, aby zaspokoić podstawowe potrzeby fizjologiczne.
Cholesterol nie rozpuszcza się we krwi. W organizmie przenoszony jest przez lipoproteiny, czyli cząsteczki zbudowane z tłuszczu i białka.
W języku codziennym słowo „cholesterol” używane jest najczęściej w kontekście niezdrowej żywności i chorób sercowo-naczyniowych. Należy jednak pamiętać, że cholesterol dzielimy na dwie frakcje. Działanie cholesterolu w organizmie zależy od rodzaju lipoprotein, przez które jest transportowany.
Mianem „dobrego cholesterolu” określamy frakcję HDL. Cholesterol HDL (z angielskiego – high-density lipoprotein) charakteryzuje się wysoką gęstością. Głównym zadaniem frakcji HDL jest transport cholesterolu do wątroby. W wątrobie cholesterol ulega metabolizmowi (jest wykorzystywany między innymi do produkcji kwasów żółciowych), a następnie wydaleniu z organizmu. Co więcej, lipoproteiny HDL wiążą nadmiar cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, dzięki czemu chronią organizm przed miażdżycą.
Frakcja LDL określana jest mianem „złego cholesterolu”. Jest to frakcja o niskiej gęstości (z angielskiego LDL oznacza low-density lipoprotein), która transportuje cholesterol z wątroby do komórek ciała. Niewykorzystany nadmiar tłuszczu odkłada się w postaci złogów w naczyniach krwionośnych. To wtedy najczęściej mówimy o wysokim poziomie cholesterolu we krwi.
Na cholesterol całkowity, który należy badać regularnie, składają się następujące związki:
Profil lipidowy (lipidogram) to badanie, które kontroluje, czy Twój poziom cholesterolu nie odbiega od norm. Profil lipidowy obejmuje kontrolę cholesterolu całkowitego, czyli zarówno frakcji HDL i LDL, jak i trójglicerydów.
Poziom stężenia cholesterolu całkowitego u zdrowego człowieka nie może przekraczać 200 mg/dl. Stężenie cholesterolu HDL u kobiet powinno wynosić powyżej 46 mg/dl, a u mężczyzn – więcej niż 40 mg/dl.
Poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) nie może być większy niż 115 mg/dl. Z kolei stężenie trójglicerydów nie powinno przekraczać wartości 150 mg/dl.
Jeśli Twój poziom cholesterolu przekracza normy, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem. Nadmiar cholesterolu zaburza funkcjonowanie całego organizmu i jest najczęstszą przyczyną chorób układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy. Na skutek odkładających się złogów tłuszczowych dochodzi do powstawania blaszki miażdżycowej i w konsekwencji zwężenia światła tętnic.
Jak obniżyć cholesterol? Po pierwsze trzeba wprowadzić zmiany w codziennej diecie. Cholesterol pokarmowy występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niekorzystny wpływ na poziom złego cholesterolu mają przede wszystkim tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans. Izomery trans kwasów tłuszczowych znajdują się głównie w żywności wysoko przetworzonej, do której należą dania typu instant i fast-food. Źródłem izomerów trans są także słodkie i słone przekąski.
Na szczęście wśród produktów spożywczych znajdziemy również takie, które naturalnie obniżają cholesterol.
Poniżej znajdziesz listę dziesięciu produktów spożywczych, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.
Ciecierzyca, soja, soczewica, groch, fasola, bób i inne strączki to bogate źródło antyoksydantów, błonnika, białka i składników mineralnych. Wszystkie powyższe związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, izoflawony sojowe zawarte w soi i produktach na jej bazie obniżają zły cholesterol. Poza tym dieta bogata w strączki ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu całkowitego.
Na prawidłowy poziom cholesterolu wpływ ma także regularne spożywanie produktów zbożowych. Dieta na obniżenie cholesterolu powinna obfitować przede wszystkim w pełnoziarniste pieczywo i płatki owsiane. Owies jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Poza tym pomaga regulować ciśnienie krwi i obniżać poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.
Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź i makrela, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy omega to dobry sposób na zbicie cholesterolu LDL i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę układów: krwionośnego i immunologicznego.
W diecie na obniżenie wysokiego cholesterolu nie może zabraknąć także olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, olej z czarnuszki czy oliwa z oliwek. Olej rzepakowy charakteryzuje się prawidłowym stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Jego codziennie stosowanie obniża cholesterol i umożliwia lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). To dlatego do sałatki warzywnej warto dodawać łyżkę oleju roślinnego. Olej z czarnuszki zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej i działają przeciwzapalnie. Oliwa z oliwek jest jednym z najważniejszych składników diety śródziemnomorskiej. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe i związki fenolowe. Oliwa z oliwek nie tylko obniża stężenie cholesterolu LDL, ale także zwiększa stężenie dobrego cholesterolu HDL.
Co więcej, roślinne oleje są źródłem steroli. Sterole roślinne (fitosterole) należą do tej samej grupy związków co cholesterol (mają podobną budowę), jednak nie są wytwarzane w ludzkim organizmie. Spożywanie roślinnych steroli pozwala obniżyć cholesterol. Znacznie ogranicza także ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia.
Osoby z wysokim cholesterolem LDL powinny włączyć do diety również nasiona. Szczególnie polecane są: nasiona babki płesznik i nasiona lnu. Babka płesznik to naturalny błonnik. Nie tylko daje uczucie sytości, ale również jest bardzo pomocna przy zaparciach. Poza tym obniża cholesterol i reguluje poziom glukozy we krwi. Nasiona lnu, zwane również siemieniem lnianym, zawierają rozpuszczalny błonnik oraz kwas linolenowy. Siemię lniane korzystnie wpływa na przewód pokarmowy – wspomaga pracę żołądka i jelit. Co więcej, regularne spożywanie siemienia lnianego pomaga obniżyć cholesterol LDL i jednocześnie zwiększyć cholesterol HDL.
W diecie na podwyższony cholesterol nie można zapominać o orzechach. Ta niepozorna przekąska pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu oraz usprawnić pracę układu nerwowego. Regularne jedzenie orzechów włoskich i brazylijskich ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć i koncentrację.
Podstawą każdej zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety są warzywa. Aby obniżyć cholesterol, do jadłospisu należy włączyć przede wszystkim: czosnek, cebulę, pomidory i bataty.
W diecie niskocholesterolowej ważną rolę odgrywają także owoce. Awokado jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W obniżaniu cholesterolu pomogą także: jabłka, banany, owoc granatu i truskawki.
Zielona herbata zawiera kwercetynę, która usprawnia działanie naczyń krwionośnych oraz katechiny, korzystnie wpływające na obniżenie ciśnienia krwi.
Imbir redukuje stężenie cholesterolu całkowitego, gdyż obniża frakcję LDL. W sklepach znajdziesz imbir zarówno w formie korzenia, jak i gotowej przyprawy.
Dieta dla pacjentów z podwyższonym cholesterolem nazywana jest „dietą cholesterolową”.
Produkty pochodzenia zwierzęcego oraz żywność wysoko przetworzona zawierają tłuszcz nasycony. Jego nadmiar przyczynia się do zwiększenia frakcji LDL.
Twoje wyniki profilu lipidowego odbiegają od normy? Sprawdź, o czym jeszcze warto pamiętać.
Każdy (nawet zdrowy) człowiek powinien regularnie kontrolować swój lipidogram. Jeśli zmagasz się z chorobami układu krążenia, na wizyty lekarskie należy umawiać się częściej.
Masz za wysoki cholesterol i nie wiesz, jak wprowadzić zmiany w diecie? Twoje wyniki wskazują, że do jadłospisu należy wprowadzić suplement diety? Jeśli nie wiesz, jak ułożyć swój plan żywieniowy, skorzystaj z konsultacji dietetycznej.
W zdrowym ciele – zdrowy duch! Regularna, umiarkowana aktywność fizyczna wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Usprawnia wszystkie procesy zachodzące w ciele, w tym przemiany lipidów.
Nawet najlepiej skomponowana, zdrowa dieta śródziemnomorska i właściwie dobrane suplementy diety nie pomogą, gdy nie zrezygnujesz z nałogowego palenia papierosów. Rzucenie palenia to pierwszy krok do dobrego zdrowia i lepszego samopoczucia.
Poznaj naszą ofertę
20 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 63,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 72,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 80,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 70,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 83,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 78,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 77,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 75,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów