Data publikacji: 1 lipca 2022 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 13 minut
Spis treści
Zdrowie zaczyna się w jelitach. Choroby układu pokarmowego mają negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Powodują nie tylko zaburzenia trawienia, ale również mogą być przyczyną rozwoju wielu innych chorób. Z tego względu tak ważne są szybka diagnostyka i odpowiednie leczenie pod kontrolą specjalistów. W tym artykule przyjrzymy się jednej z najpowszechniejszych chorób układu pokarmowego, czyli SIBO. Sprawdzimy, jakie objawy najczęściej jej towarzyszą i jaką dietę stosować, aby powstrzymać rozrost bakteryjny.
W naszych jelitach bytują różne bakterie, tworząc tak zwaną mikrobiotę jelitową.
Mikrobiota jelitowa (zwana również mikroflorą) to drobnoustroje (głównie bakterie, ale również wirusy), które w przewodzie pokarmowym współpracują ze sobą w celu spełniania różnych funkcji. Do tych funkcji należą między innymi trawienie, wchłanianie składników odżywczych i regulowanie procesów metabolicznych. Zadaniem mikroflory jelitowej jest także rozkładanie niestrawionych pokarmów w procesie fermentacji.
Od kondycji mikrobioty jelitowej zależy zdrowie całego organizmu, głównie jego odporność, rozwój chorób przewlekłych (takich jak choroby układu krążenia czy cukrzyca), zdrowie przewodu pokarmowego, masa ciała, a także kondycja i samopoczucie.
Na skład i wielkość mikroflory jelitowej wpływ mają różne czynniki, między innymi ogólny stan zdrowia, dieta, używki i przyjmowane leki.
Jak wiedza o mikroflorze jelitowej ma się do choroby układu pokarmowego SIBO?
SIBO to skrót od angielskiego Small Intestinal Bacterial Overgrowth, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „przerost bakterii w jelicie cienkim”. Inna nazwa na SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita.
W SIBO dochodzi do rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, w efekcie czego zmienia się skład ilościowy i/lub jakościowy flory bakteryjnej. Ilościowa zmiana w mikrobiocie polega na tym, że bakterie naturalnie występujące w jelicie cienkim patologicznie zwiększają swoją ilość. W przypadku zmiany jakościowej mamy do czynienia z sytuacją, gdy w mikrobiocie znajdują się bakterie nietypowe dla tego miejsca (np. pochodzące z jelita grubego).
Konsekwencją rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego są zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego. Osoby chorujące na SIBO zmagają się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, które utrudniają im prawidłowe funkcjonowanie.
SIBO, obok IBS, jest jednym z najczęściej występujących schorzeń układu pokarmowego. Czym różnią się te choroby?
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to przewlekła choroba przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Polega ona na nawracających zaburzeniach pracy jelit i ich nadreaktywności. Zespół jelita drażliwego nie wynika z nieprawidłowości anatomicznych, biochemicznych czy obecności guzów lub innych zmian chorobowych jelita. Dokładne przyczyny choroby nie są do końca znane, ale można wymienić kilka czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia IBS. Należą do nich między innymi: czynniki genetyczne, zła dieta oraz zespół rozrostu bakteryjnego SIBO.
W zespole jelita drażliwego mamy do czynienia z podobnymi objawami jak w SIBO. Diagnostyka to pierwszy krok w kierunku leczenia, które pomaga złagodzić występowanie uciążliwych dolegliwości.
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego może być spowodowany kilkoma czynnikami. Należą do nich:
Do głównych objawów SIBO zaliczamy uciążliwe i nawracające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, uczucie pełności i przewlekłe biegunki. W zaawansowanej postaci choroby występuje nasilenie objawów.
Oprócz zaburzeń trawienia i objawów neurologicznych SIBO powoduje zaburzenia wchłaniania niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów) oraz niedobory witamin (głównie A, D, E i K oraz B12). Objawy niedoboru witaminy B12 to między innymi zmiany skórne oraz zaburzenia neurologiczne.
Przerost flory bakteryjnej można zdiagnozować na kilka sposobów. Przy podejrzeniu SIBO wykonuje się następujące badania diagnostyczne:
Podstawowym badaniem, które pozwala na wykrycie nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, jest morfologia krwi. Przy podejrzeniu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego SIBO bada się przede wszystkim stężenie witaminy B12, albuminy (białka) i kwasu foliowego (witaminy B9).
Kolejnym ważnym elementem diagnostyki zespołu rozrostu bakteryjnego jest wodorowy test oddechowy, który pozwala ocenić aktywność bakterii zasiedlających jelito cienkie.
Bakterie w jelicie cienkim w procesie fermentacji węglowodanów wytwarzają wodór. Za pomocą testów oddechowych można zmierzyć ilość wodoru w wydychanym powietrzu. Stężenie wodoru mierzy się dwa razy – przed podaniem cukru oraz po spożyciu glukozy lub laktulozy.
Do badania należy odpowiednio się przygotować. Pacjent musi być na czczo, przed badaniem powinien unikać palenia tytoniu i ograniczyć wysiłek fizyczny. Przez miesiąc poprzedzający badanie chory nie powinien przyjmować antybiotyków, a przez tydzień – leków przeczyszczających i prokinetycznych (nie trzeba odstawiać leków z grupy IPP – inhibitory pompy protonowej). Dzień przed testem należy wykluczyć z jadłospisu wszystkie pokarmy, które ulegają fermentacji, w tym źródła węglowodanów złożonych.
Podczas endoskopii przewodu pokarmowego pobiera się treść jelitową z jelita czczego, którą następnie poddaje się badaniom laboratoryjnym. Wynik badania pozwala stwierdzić, czy w obrębie jelita cienkiego występuje rozrost bakteryjny.
Innym sposobem diagnozy zespołu rozrostu bakteryjnego jest RTG przewodu pokarmowego z podaniem kontrastu. Kontrast pozwala uwidocznić nieprawidłowości w budowie jelit, np. ich niedrożność.
Jak leczyć zespół SIBO? Pierwszym krokiem jest diagnoza, drugim – wdrożenie odpowiedniego leczenia. Jeśli występują u Ciebie nieprzyjemne i nawracające objawy SIBO, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, przewlekłe biegunki, niezwłocznie udaj się do lekarza. W leczeniu SIBO stosuje się najczęściej:
Celem leczenia jest zmniejszenie ilości bakterii zasiedlających jelito cienkie, co powoduje ustąpienie objawów.
Zespół rozrostu bakteryjnego można leczyć farmakologicznie. Podstawą leczenia jest stosowanie antybiotyków indywidualnie dobranych do potrzeb i stanu zdrowia pacjenta. Zmniejszenie bakterii w jelicie cienkim, a co za tym idzie ustąpienie objawów, powodują leki aktywne wobec tlenowych i beztlenowych bakterii Gram-ujemnych obecnych w obrębie jelit. Jednym z takich leków jest rifaksymina.
W łagodzeniu objawów SIBO (takich jak ból brzucha, biegunki i inne) pomaga między innymi cholestyramina i preparaty poprawiające ruchy jelita cienkiego i jelita grubego.
Terapia powinna odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza (internisty lub gastrologa). Nie zaleca się przeszczepiania mikrobioty jelitowej i stosowania probiotyków. Po spożyciu probiotyków, również tych zawartych w pożywieniu, osoby chorujące na zespół SIBO zauważają u siebie nasilenie objawów.
Podstawą leczenia SIBO, oprócz farmakologii, jest odpowiednia dieta. Zespół SIBO to choroba układu pokarmowego, dlatego zmiany w codziennym jadłospisie są konieczne.
Jak leczyć SIBO dietą? Lekarze i dietetycy rekomendują jadłospis low fodmap, który wyklucza z diety źródła węglowodanów łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym.
Jakie dokładnie produkty spożywcze uwzględnia, a jakie wyklucza dieta na zdrowe jelita?
Dieta low fodmap (inna nazwa to po prostu dieta fodmap) jest sposobem żywienia rekomendowanym przy następujących chorobach układu pokarmowego:
Dieta fodmap polega na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu łatwo fermentujących węglowodanów. Nazwa „fodmap” pochodzi od pierwszych liter angielskich słów:
Źródłem łatwo fermentujących węglowodanów są związki powszechnie obecne w żywności. Należą do nich:
Dlaczego łatwo fermentujące węglowodany są niewskazane przy dolegliwościach takich jak SIBO?
Związki te ze względu na słabą przyswajalność trafiają do jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim powodują zwiększone wchłanianie wody, co skutkuje bólami brzucha i uczuciem przelewania w jamie brzusznej. Z kolei w jelicie grubym związki te silnie fermentują. Podczas fermentacji powstają gazy, takie jak wodór, metan i dwutlenek węgla. Gazy te są główną przyczyną wzdęć.
Każda dieta powinna być odpowiednio zbilansowana zarówno pod względem kaloryczności, jak i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jednym z objawów SIBO jest znaczna utrata masy ciała. W tym przypadku konieczne może być zastosowanie zdrowego jadłospisu fodmap opartego na nadwyżce kalorycznej.
W jednostkach chorobowych, takich jak IBS i SIBO, zalecane jest komponowanie diety pod kontrolą dietetyka. Doświadczony specjalista pomoże zbilansować dietę w taki sposób, aby codzienny jadłospis był nie tylko zdrowy i pożywny, ale również smaczny.
W przypadku stwierdzenia niedoborów składników odżywczych warto rozpocząć ich suplementację. Osoby zmagające się z zespołem SIBO najczęściej mają niedobory witamin A, D, E i K oraz B12. Dobór suplementacji warto skonsultować z lekarzem prowadzącym i/lub dietetykiem.
Stosując dietę low fodmap, należy ograniczyć spożycie słodkich napojów gazowanych (w tym energetyków) i sklepowych soków owocowo-warzywnych. Zaleca się regularne picie wody – najlepiej dwa litry dziennie wody średniozmineralizowanej. Odpowiednie nawadnianie jest szczególnie istotne podczas jedzenia produktów spożywczych z błonnikiem. Błonnik w diecie low fodmap powinien być ograniczony.
Warto ograniczyć również kawę i herbatę, ponieważ występujące tam związki (kofeina i teina) zwiększają kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego. Należy zrezygnować z alkoholu i innych używek.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, stworzyliśmy dietę pudełkową fodmap, dostępną w wariancie „gotowe diety”.
Dieta fodmap od Maczfit ogranicza łatwo fermentujące węglowodany i minimalizuje produkty powodujące uciążliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Nasza propozycja oparta jest na zaleceniach australijskich naukowców z Uniwersytetu Monash, dotyczących trzeciego – ostatniego etapu diety low fodmap. Etap ten polega na stopniowym rozszerzaniu diety o niektóre wykluczone wcześniej produkty. Ilości w jakich się one pojawiają są ściśle określone przez twórców tej diety (w gramach na porcję).
Dieta fodmap Maczfit sprawdzi się u osób chorujących na SIBO i IBS.
Poniżej znajdziesz przykładowy jednodniowy jadłospis naszej diety low fodmap. W Maczfit każdego dnia udowadniamy, że każda dieta (również ta eliminacyjna) może być nie tylko zdrowa, ale również pożywna i smaczna.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami oferty.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów