Data publikacji: 21 września 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 7 minut
Spis treści
Syrop glukozowo-fruktozowy jest uznawany za jedną z przyczyn epidemii otyłości. Wysokie spożycie syropu może zwiększać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Można go znaleźć w ogromnej ilości produktów żywnościowych. Jak działa na nasz organizm? W jaki sposób wyeliminować go z diety?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją przemysłowo otrzymywaną ze skrobi kukurydzianej ‐ zawiera około 42% fruktozy, 55% glukozy oraz około 3% mieszaniny innych cukrów. Stąd syrop glukozowo-fruktozowy jest nazywany wysokofruktozowym syropem kukurydzianym (high fructose corn syrup – HFCS). Niektóre wersje HFCS zawierają przewagę fruktozy i wtedy nazywa się go syropem fruktozowo-glukozowym.
Syrop glukozowo-fruktozowy od lat 60. XX wieku jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, ze względu na zdecydowanie niższe koszty produkcji w porównaniu z sacharozą, czyli tradycyjnym cukrem. Ma formę bezbarwnej cieczy. Płynna postać syropu ułatwia jego dawkowanie jako substancji słodzącej w różnych procesach technologicznych, bez potrzeby uprzedniego rozpuszczania, co jest doceniane przez producentów żywności.
Pod pojęciem cukier rozumiemy cukier rafinowany – sacharozę w postaci białych lub brązowych kryształków. Produkuje się go z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Sacharoza to disacharyd składający się z glukozy i fruktozy połączonych ze sobą wiązaniem chemicznym. Z kolei syrop glukozowo-fruktozowy zawiera glukozę i fruktozę w postaci wolnej.
Zarówno cukier, jak i syrop glukozowo-fruktozowy są wykorzystywane w produkcji żywności jako środki słodzące. Syrop glukozowo-fruktozowy różni się od cukru pod względem właściwości – występuje w płynnej postaci i nie ulega krystalizacji, natomiast syrop uzyskany z sacharozy krystalizuje się. Pod względem żywieniowym obie substancje są podobne – dostarczają tyle samo kalorii, a spożyte w nadmiarze wpływają negatywnie na gospodarkę węglowodanową w organizmie.
Syrop glukozowy – co to właściwie jest i czym różni się od syropu glukozowo-fruktozowego? Główna różnica między tymi dwiema substancjami słodzącymi polega na obecności fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym i jej braku w syropie glukozowym. Syrop glukozowy składa się z glukozy, która stanowi nawet 90%, oraz niskocząsteczkowych wielocukrów, głównie maltozy. W syropie glukozowo-fruktozowym udział wolnej fruktozy jest znaczący.
Glukoza jest łatwo przyswajalna przez cały organizm i wykorzystywana do celów energetycznych albo magazynowana przez wątrobę w postaci glikogenu. Fruktoza natomiast jest wychwytywana przez wątrobę i przekształcana w glukozę, a jeśli jest jej w diecie za dużo – wątroba produkuje z niej triglicerydy, czyli zaczyna zamieniać ją w tłuszcz. Spożywanie zbyt dużych ilości fruktozy może przyczyniać się do gromadzenia tkanki tłuszczowej w dużo większym stopniu niż spożywanie samej glukozy. Szkodliwość syropu glukozowego nie jest więc tak duża, jak samej fruktozy.
Warto przy tym wiedzieć, że fruktoza w owocach nie jest dla nas tak szkodliwa, jak ta zawarta w syropie glukozowo-fruktozowym. Owoce zawierają błonnik pokarmowy, który m.in. ogranicza wchłanianie cukrów prostych w przewodzie pokarmowym, a także duże ilości witamin i składników mineralnych.
Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do:
Popularność syropu glukozowo-fruktozowego przyczyniła się do rosnącego spożycia cukru na świecie. Głównymi winowajcami są napoje słodkie oraz słodycze, które dla wielu osób są stałym elementem diety, spożywanym nawet kilkukrotnie w ciągu dnia. Z najnowszego raportu Ministerstwa Zdrowia ,,Cukier, otyłość – konsekwencje” wynika, że przeciętny Polak w 2017 roku zjadł 44,5 kg cukru, czyli o 6,1 kg więcej niż dekadę wcześniej.
Spożywanie nadmiernych ilości syropu glukozowo-fruktozowego – a więc zbyt dużo energii w postaci cukrów prostych – przyczynia się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, m.in.:
Ponadto, nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego w diecie zmniejsza działanie białych krwinek, przez co obniża się odporność organizmu. Substancja zaburza metabolizm miedzi, chromu i magnezu w organizmie, więc może przyczynić się do niedoborów tych pierwiastków.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia cukry proste nie powinny stanowić więcej niż 10% energetyczności diety. American Heart Association proponuje jeszcze mniejsze spożycie cukrów dodanych (około 5% ogółu energii) w celu zapewnienia skutecznej ochrony przed chorobami serca. Tymczasem jedna szklanka (250-300 ml) napoju słodzonego syropem glukozowo-fruktozowym stanowi już całodobową dopuszczalną ilość cukrów prostych w diecie, łatwo więc o przekroczenie tych limitów.
Pomimo licznych badań oceniających wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na zdrowie i wielu przesłanek dotyczących niekorzystnego działania, jak dotąd nie wprowadzono ograniczeń w jego stosowaniu w żywności. Możemy jednak na własną rękę zadbać o to, aby w naszej diecie było go mniej. Jak wyeliminować syrop glukozowo-fruktozowy z diety?
Oto kilka sposobów na wyeliminowanie nadmiaru cukru z diety, które warto zastosować od dziś:
Programy Maczfit to posiłki przygotowane z nieprzetworzonych składników. W naszych daniach nie znajdziesz syropu glukozowo-fruktozowego ani innych szkodliwych dodatków. Oferujemy zdrowe, zbilansowane diety, wolne od nadmiaru cukru. Być może przypadnie Ci do gustu nasza dieta DIABETIC – przeznaczona nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę, lecz także dla każdego, kto chce ograniczyć spożywanie słodkich posiłków.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów