Data publikacji: 23 kwietnia 2020 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 14 minut
Spis treści
Witamina C (kwas askorbinowy) to z całą pewnością najbardziej popularna spośród wszystkich witamin. Wydawać by się mogło, że wiemy o niej bardzo dużo, jednak nie wszystkie powszechnie krążące informacje na temat witaminy C są prawdziwe. Bez wątpienia witamina C ma bardzo korzystne działanie na organizm, jednak (jak ze wszystkim) należy zachować umiar i nie traktować jej jako leku na całe zło. Jakie faktycznie działanie ma witamina C, a które z przypisywanych jej właściwości to tylko mity? Czy powinniśmy ją suplementować, czy wystarczy zadbać o zdrową dietę? Przeczytaj artykuł i poznaj prawdę na temat tej najpopularniejszej witaminy! Zapraszamy do lektury!
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to tak naprawdę mieszanina dwóch kwasów: L-askorbinowego i L-hydroaskorbinowego. Wchłaniana jest w jelicie cienkim i przy umiarkowanym dawkowaniu jej absorpcja wynosi niemal 100%.
Witamina C jest najpowszechniejszym antyoksydantem (przeciwutleniaczem) w żywności. Neutralizuje reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) oraz ich pochodne, hamuje utlenianie lipidów, białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Bierze udział w regenerowaniu innych przeciwutleniaczy – witaminy E oraz beta-karotenu (prowitamina witaminy A), a także uczestniczy w przemianach kwasu foliowego (witaminy B9). Działanie przeciwutleniające witaminy C ma szczególne znaczenie w metabolizmie tłuszczów i profilaktyce chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie, miażdżyca czy niedokrwienna choroba serca.
Witamina C (kwas askorbinowy) wspomaga wchłanianie wapnia i żelaza (niehemowego). Doprawienie sałatki sokiem z cytryny lub owsianki świeżymi owocami jagodowymi sprawia, że nasz organizm lepiej przyswaja żelazo zawarte w produktach roślinnych. Ważną rolą witaminy C jest udział w biosyntezie kolagenu, hormonów steroidowych, adrenaliny i karnityny. Kwas askorbinowy ma wpływ na prawidłowy stan skóry oraz odbudowę tkanek (przyspiesza gojenie się ran i oparzeń).
Ponadto witamina C ma bardzo korzystne działanie na trawienie związków azotu – hamuje powstawanie rakotwórczych nitrozoamin w soku żołądkowym.
Poniżej znajdziesz zestawienie wszystkich najważniejszych funkcji, jakie pełni w organizmie witamina C.
Witamina C jest bardzo ważnym związkiem chemicznym dla ludzkiego organizmu, jednak aby zachować równowagę w organizmie, należy zadbać o właściwe skomponowanie diety, by miała odpowiednią kaloryczność, była źródłem wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin, zawierała prawidłowe proporcje tłuszczów, białka i węglowodanów.
W jadłospisie nie może zabraknąć źródeł witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz w wodzie (oprócz witaminy C są to także witaminy z grupy B). Witamina A gwarantuje prawidłowy rozwój narządu wzroku. Poza tym wpływa na wytwarzanie komórek rozrodczych, prawidłowy stan skóry i układ odpornościowy organizmu. Witamina D jest niezbędna do budowy kości i zębów, z kolei witamina E zapobiega chorobom układu krążenia. Szczególną rolę w organizmie odgrywa też witamina K – związek o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i antybakteryjnym. Witamina B obejmuje cały kompleks witamin, które mają wpływ na wszystkie narządy i układy organizmu. Dzienne zapotrzebowanie na wszystkie witaminy powinna pokryć odpowiednio zbilansowana dieta, choć w niektórych przypadkach konieczne jest stosowanie suplementów.
Jeśli brakuje Ci wiedzy na temat zdrowego odżywiania, warto skorzystać z pomocy specjalisty. W Maczfit przy wyborze diety oferujemy bezpłatne konsultacje dietetyczne. Warto z nich skorzystać, aby dopasować catering dietetyczny do własnych potrzeb i za sprawą diety zadbać o swoje zdrowie.
Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające, witamina C jest wykorzystywana nie tylko w medycynie i dietetyce, lecz także w kosmetyce. Kwas askorbinowy znalazł zastosowanie w kosmetykach odmładzających, preparatach o właściwościach rozjaśniających, a także produktach chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Witamina C jest również składnikiem peelingów chemicznych stosowanych na trudne przebarwienia. Witamina C jako przeciwutleniacz wykazuje działanie konserwujące i z powodzeniem jest wykorzystywana w przemyśle żywnościowym.
Większość organizmów żywych jest w stanie syntetyzować własną witaminę C, z wyjątkiem świnek morskich, małp, niektórych ptaków, ryb i… człowieka. Organizm ludzki samodzielnie nie wytwarza witaminy C, więc niezbędne jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem.
Witamina C występuje w produktach roślinnych. Najważniejszym źródłem kwasu askorbinowego są surowe warzywa i owoce. Witamina C należy do witamin szczególnie podatnych na działanie podwyższonej temperatury, tlenu, promieniowania ultrafioletowego, enzymów, niektórych jonów metali i środków konserwujących (benzoesanu sodu). Dlatego najwięcej witaminy znajdziemy w nieprzetworzonych, świeżych i najlepiej surowych owocach oraz warzywach. Im wyższa temperatura i dłuższa obróbka termiczna, tym większe straty witaminy C w produkcie. Ochronnie na kwas askorbinowy działa niska temperatura i kwaśne środowisko.
Ziemniaki (mimo że zawierają mniej tej witaminy niż przeciętne owoce i warzywa) z powodu powszechnego spożycia w naszym kraju, są istotnym źródłem kwasu askorbinowego. Ze względu na to, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, do największych strat dochodzi podczas tradycyjnego gotowania, stąd zaleca się gotowanie warzyw na parze. Najbardziej bogate w naturalną witaminę C są warzywa: natka pietruszki, papryka i gatunki kapustne oraz owoce: dzika róża, acerola, rokitnik, czarna porzeczka i cytrusy.
Naturalna witamina C znajduje się także w kiszonkach. Kapusta ma około 30 mg witaminy C na filiżankę, ale po sfermentowaniu zawartość kwasu askorbinowego wzrasta aż do 600 mg. Dzieje się tak dlatego, że kwas askorbinowy jest jednym z produktów fermentacji.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących, osób palących tytoń i nadużywających alkoholu. Badania pokazują, że osoby palące tytoń powinny spożywać około 40% więcej witaminy C niż osoby niepalące.
W stresie i przy nadciśnieniu tętniczym również wzrasta zapotrzebowanie na tę witaminę. Badania pokazują, że mieszkańcy dużych miast są bardziej narażeni na niedobory witaminy C, ponieważ obecny w smogu tlenek węgla i metale ciężkie działają destrukcyjnie na kwas askorbinowy. Wiele leków, zwłaszcza aspiryna, hamują wchłanianie witaminy C i potęgują jej niedobór.
Pokrycie zapotrzebowania na witaminę C przy przestrzeganiu zdrowej, zróżnicowanej diety, nie jest trudne. Dlatego włączanie suplementacji w większości przypadków nie jest konieczne. Jeśli jednak zdecydujemy się na dodatkowe zażywanie witaminy C w formie leku lub suplementu diety, należy ostrożnie wprowadzać duże dawki z uwagi na indywidualną reakcję organizmu. Tylko około 1,5% spożytego kwasu askorbinowego jest przekształcana w szczawiany i wydalana z moczem. Zatem przyjmuje się, że bezpieczna dawka to maksymalnie witamina C 1000 mg.
Obecnie dużo mówi się o słuszności stosowania suplementów witaminy C liposomalnej. Liposomalna witamina C to forma kwasu askorbinowego o najlepszej przyswajalności, jednak dużo droższa, a jej stosowanie ma największy sens przy konieczności uzupełnienia znaczących niedoborów w organizmie.
Dużo lepszym pomysłem niż sięganie po suplementy z witaminą C jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych – spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, sięganie po ich surową formę. Pomocne we wdrażaniu zdrowego stylu życia może okazać się też skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Urozmaicone posiłki składające się z sezonowych warzyw i owoców to gwarancja tego, że naszemu organizmowi nie zabraknie witaminy C.
Witamina C w odpowiednich dawkach jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przy niewystarczającym spożyciu witaminy C mogą wystąpić objawy hipowitaminozy (niedoboru).
Przewlekłe niskie spożycie kwasu askorbinowego sprzyja powstawaniu zmian miażdżycowych, podwyższonemu ciśnieniu krwi oraz rozwojowi nowotworów. U osób z niedoborem tego składnika stwierdza się również osłabienie naczyń krwionośnych i mikrowylewy w różnych narządach. Obserwuje się też nasilenie astmy.
W Polsce sezonowe niedobory witaminy C mogą występować w takich grupach jak: osoby w podeszłym wieku, palacze tytoniu, alkoholicy, osoby stale przyjmujące leki zawierające kwas acetylosalicylowy (aspirynę). Szczególną uwagę na podaż kwasu askorbinowego powinny zwrócić także kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną. Pamiętaj, że wszystkie wątpliwości co do zbilansowanej diety czy suplementacji kwasem askorbinowym warto skonsultować z lekarzem i/lub dietetykiem.
Ostry niedobór witaminy C może doprowadzić do choroby dziąseł – szkorbutu. Jest to jedno z najdłużej znanych schorzeń wywołanych niedoborem witamin. Dawniej szkorbut prześladował m.in. marynarzy, którzy na wiele miesięcy wypływali na wyprawy morskie i nie mieli dostępu do świeżych warzyw i owoców. Jednak w dzisiejszych czasach, w krajach rozwiniętych, ta choroba praktycznie nie występuje.
Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Część kwasu L-askorbinowego jest wydalana z organizmu wraz z moczem, dlatego przy stosowaniu rozsądnych dawek suplementów (bezpieczna dawka witaminy C to około 1000 mg dziennie) w zasadzie nie ma ryzyka przedawkowania witaminy C.
Długotrwałe stosowanie wysokich dawek witaminy C może jednak prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, częstszego oddawania moczu oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych (biegunki). Uważa się, że duże dawki witaminy C mogą zwiększać zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz potęgować toksyczność niektórych leków. Przedawkowanie witaminy C jest szczególnie niebezpieczne dla niektórych osób, np. cierpiących na defekt dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (przypadłość ta dotyczy niewielkiego odsetka mężczyzn pochodzących z Afryki, Azji i basenu Morza Śródziemnego) oraz chorych na anemię sierpowatą.
Nie ulega wątpliwości, że witamina C (w odpowiednich dawkach) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednocześnie wokół kwasu askorbinowego pojawiło się sporo mitów. Sprawdź, czy znasz je wszystkie.
Najbardziej rozpowszechnionym mitem, który funkcjonuje na temat kwasu askorbinowego, to rozróżnienie na lewoskrętną witaminę C i witaminę C prawoskrętną. W rzeczywistości w przyrodzie występuje jedna biologicznie czynna forma witaminy C – kwas L-askorbinowy, który skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawą stronę. Określenie „witamina C lewoskrętna” wynika prawdopodobnie z mylnej interpretacji litery „L” znajdującej się przed nazwą kwas askorbinowy – ten symbol w chemii określa konfigurację względną, a nie aktywność optyczną związku. Kwas D-askorbinowy nie ma właściwości witaminy C i występuje bardzo rzadko w przyrodzie.
Zupełnie niegroźną opinią na temat kwasu L-askorbinowego jest jego działanie łagodzące objawy chorób górnych dróg oddechowych. Ze względu na jego silne działanie przeciwzapalne, jest to wielce prawdopodobne, jednak trwające od lat badania nie dały jednoznacznej odpowiedzi. Nawet jeśli kwas askorbinowy nie przyspiesza leczenia przeziębienia, to na pewno nie zaszkodzi stosowanie bezpiecznych dawek w tym czasie, zwłaszcza naturalnej witaminy C w postaci surowych warzyw i owoców lub koktajli oraz soków na ich bazie. Z kolei profilaktyczne przyjmowanie witaminy C w postaci suplementów w dużych dawkach warto wcześniej skonsultować z lekarzem.
Kolejnym bezpiecznym, lecz nie do końca potwierdzonym poglądem na temat witaminy C, jest jej działanie przeciwnowotworowe. Na podstawie przeprowadzonych badań można wyciągnąć wniosek, że większe znaczenie w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych ma stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa niż suplementacja samej witaminy C. Mimo tego niektórzy naukowcy twierdzą, że witamina C podawana z lekami przeciwnowotworowymi może przyspieszać zabijanie komórek nowotworowych oraz łagodzić skutki uboczne chemioterapii i radioterapii.
W kontekście nowotworów należy wspomnieć o dożylnych wlewach z witaminą C. Funkcjonuje obecnie wiele klinik medycyny naturalnej, które oferują tego typu terapię, obiecując podniesienie odporności lub, co gorsza, wyleczenie raka. W rzeczywistości nie ma żadnych wiarygodnych badań wskazujących na to, że wlewy witaminy C mogą leczyć raka. Dożylne podawanie dużych dawek witaminy C może wręcz zmniejszać skuteczność chemioterapii i przyczyniać się do dalszego rozwoju nowotworu. Kroplówki witaminowe wykonywane przez osoby niewykwalifikowane mogą zagrażać zdrowiu i życiu.
Ryzyko przedawkowania witaminy C dotyczy wyłącznie suplementacji. Nie ma możliwości spożycia nadmiaru witaminy C, gdy pochodzi z żywności. Chcesz zadbać o właściwą podaż kwasu askorbinowego? Martwi Cię niedobór składników mineralnych i innych witamin? Zamiast sięgać po suplementy diety, wybierz jeden z programów Maczfit. Dobrym pomysłem na dostarczenie do organizmu dużej dawki naturalnej witaminy C jest wybór naszej diety sokowej. Soki i koktajle warzywne i owocowe oprócz witaminy C zawierają mnóstwo innych łatwo przyswajalnych witamin, składników mineralnych oraz substancji bioaktywnych mających dobroczynny wpływ na organizm.
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów