Data publikacji: 30 maja 2024 Data aktualizacji: 26 sierpnia 2024 Czas czytania: 7 minut
Spis treści
Liofilizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Dawniej po produkty liofilizowane sięgali zawodowcy – astronauci, himalaiści czy żołnierze. Dziś jedzenie liofilizowane cieszy się dużą popularnością również wśród podróżników-amatorów. Jak smakuje żywność liofilizowana? Czy ma jakieś wartości odżywcze? Czym różnią się posiłki liofilizowane od gotowych dań typu instant? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Liofilizacja to proces suszenia w bardzo niskiej temperaturze i z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Proces liofilizacji składa się z trzech etapów: mrożenia, sublimacji i desorpcji.
Aby powstało liofilizowane danie lub przekąska, najpierw trzeba je zamrozić. Niskie temperatury (od -40 do nawet -80 stopni Celsjusza) sprawiają, że giną wszystkie bakterie i mikroorganizmy odpowiedzialne za powstawanie pleśni czy fermentowanie.
Drugim etapem procesu liofilizacji jest sublimacja, czyli suszenie pierwotne. W procesie sublimacji żywność trafia do tzw. próżni średniej, w której dochodzi do parowania wody. Ciśnienie w liofilizatorze zostaje obniżone do wartości niższej niż ciśnienie pary lodu. W tym czasie lód, który powstał podczas mrożenia, zamienia się w parę wodną.
Ostatnim etapem w procesie liofilizacji jest desorpcja, czyli poddanie produktu suszeniu wtórnemu. Mimo że lód zmienił już swoją postać, wewnątrz produktu pozostały jeszcze pewne ilości wilgoci. W celu pozbycia się jej podnosi się nieco temperaturę powietrza (do około 0 stopni Celsjusza) i maksymalnie obniża ciśnienie w liofilizatorze. Tym samym cała woda „znika” z potrawy.
Procesowi liofilizacji można poddać wszystkie te produkty, które mają w swoim składzie wodę oraz przynajmniej jedną z trzech substancji: białko, węglowodany lub tłuszcz.
W praktyce oznacza to, że żywnością liofilizowaną są zarówno potrawy (na przykład kasza kuskus z kurczakiem), jak i desery (mus czekoladowy z malinami) oraz inne przekąski (owoce i warzywa liofilizowane).
Rynek żywności liofilizowanej stale się rozwija. Producenci liofilizatów coraz częściej uwzględniają potrzeby wegan, wegetarian oraz osób na innych dietach eliminacyjnych. W sklepach znajdziesz już żywność liofilizowaną bezglutenową i bezlaktozową.
Czy żywność liofilizowana jest zdrowa? Tak. Liofilizacja jest długotrwałym i kosztownym procesem, ale dzięki temu powstają naprawdę smaczne i pełnowartościowe posiłki. Jakie inne właściwości ma żywność liofilizowana?
Liofilizaty po zalaniu ich gorącą wodą smakują praktycznie tak samo jak przed procesem suszenia. Zachowują także wszystkie cenne składniki odżywcze.
Produkty, takie jak owoce liofilizowane, nadają się do spożycia bez ponownego nawadniania przy jednoczesnym zachowaniu tej samej wartości odżywczej.
Żywność liofilizowana ma bardzo długi termin przydatności do spożycia mimo tego, że nie zawiera konserwantów. W środowisku bez wody nie rozwijają się żadne bakterie – wszystkie procesy rozkładu i psucia są całkowicie zahamowane.
Żywność liofilizowana ma wiele zalet. Oto najważniejsze z nich:
Czy jedzenie poddane procesowi liofilizacji ma jakieś wady? Sporym utrudnieniem może być cena. Proces liofilizacji jest skomplikowany, czasochłonny i kosztowny. W związku z tym produkt czy posiłek liofilizowany kosztuje średnio od 10 do 60 złotych za opakowanie.
Najtańsze są dietetyczne przekąski, takie jak liofilizowane owoce czy warzywa. Najwięcej trzeba zapłacić za drugie dania z mięsem, na przykład kurczaka tikka masala z ryżem.
Niektórzy za wadę żywności liofilizowanej podają fakt, że do przygotowania posiłków potrzebujemy gorącej wody. Gdyby nie proces suszenia, liofilizaty nie miałyby tych właściwości, za które są najbardziej cenione. Mowa o: braku konserwantów, długim terminie przydatności do spożycia, zachowanych wartościach odżywczych i niezmienionych walorach smakowych.
Smak i właściwości produktów i posiłków liofilizowanych cenią sobie obecnie nie tylko zawodowcy, ale również amatorzy.
Dawniej liofilizaty zabierali ze sobą: żołnierze, astronauci, żeglarze, himalaiści i alpiniści.
Dziś żywność liofilizowaną cenią sobie miłośnicy wycieczek górskich, fani jazdy na rowerze i uczestnicy spływów kajakowych. Produkty liofilizowane zabierane są na jachty, w podróż samolotem oraz samochodem. Szczelnie zamknięte pudełko zniesie zarówno mróz, jak i upał.
Jeśli nie mamy dostępu do świeżych posiłków, jak najbardziej warto sięgać po produkty liofilizowane. Nie chodzi tylko o smak i łatwość przygotowania, ale przede wszystkim cenne składniki odżywcze.
Organizm poddany wysiłkowi fizycznemu musi być bardzo dobrze odżywiony. Podobnie jest w przypadku rekreacyjnej podróży samochodem czy rowerem.
Żywność liofilizowana jest świetną alternatywą dla produktów wysoko przetworzonych, które co rusz można spotkać na stacjach benzynowych czy w popularnych sieciach fast-food.
Żywność wysoko przetworzona spożywana w nadmiarze zaburza prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Z reguły jest bogata w cukry proste, a więc powoduje wyrzut energii tylko przez moment. Po chwili znów jesteśmy głodni.
W produktach wysoko przetworzonych (takich jak zupki chińskie i inne dania typu instant) znajdują się także duże ilości soli i konserwantów. Fast-food ocieka tłuszczem, a ten – spożywany w nadmiarze – nie tylko odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, ale również zaburza pracę układu krwionośnego (może powodować miażdżycę i zwiększać ryzyko zawałów).
Wybierając się w długą podróż lub na ekscytującą ekspedycję, spróbuj żywności liofilizowanej. Jej przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż kilka minut:
Poznaj naszą ofertę
15 DAŃ DO WYBORU
Everyday
Uwielbiasz klasykę, choć czasami kuszą Cię nowe doznania? Tu znajdziesz znane smaki ze szczyptą fantazji.
Cena od 62,00 zł / dzień
ZamówZESTAW 3 POSIŁKÓW
Trio
Chcesz jeść zdrowo, ale masz dość rygorystycznych diet? Wypróbuj zestaw trzech posiłków z opcjonalnymi dodatkami.
Cena od 41,00 zł / dzień
Zamów25 DAŃ DO WYBORU
Top Sellers
Spróbuj dań, które kochają nasi klienci. Wybierz niepodważalnie smaczne bestsellery Maczfit.
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówAKTYWNIE I SMACZNIE
Fit & Slim
Dbanie o sylwetkę i zdrowie jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Wybierz dietę, z którą bez wyrzeczeń zrealizujesz swoje cele.
Cena od 71,00 zł / dzień
ZamówOBNIŻONY IG / MNIEJ CUKRU
Diabetic & Low Sugar
Potrawy, które znasz, ale w wersji z niskim i średnim indeksem glikemicznym – dla Twojego zdrowia. Bez rezygnowania z ulubionych smaków!
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówKETO POST PRZERYWANY
Keto IF
Ogranicz spożycie węglowodanów i w krótkim czasie zredukuj zbędną tkankę tłuszczową.
Cena od 79,00 zł / dzień
ZamówDIETA WEGETARIAŃSKA
Vege
Maksimum smaku i różnorodności – za to bez mięsa i ryb! Dla tych, którzy chcą jeść wegetariańsko albo po prostu szukają odmiany od tradycyjnej diety.
Cena od 69,00 zł / dzień
Zamów40 DAŃ DO WYBORU
Just Restaurant
Nieograniczony wybór i różnorodne smaki to Twój „must have”? Zdecyduj się na najszerszą ofertę dań na rynku.
Cena od 82,00 zł / dzień
ZamówDLA WRAŻLIWYCH JELIT
FODMAP
Poczuj ulgę z dietą łagodną dla układu pokarmowego. Zapomnij o dolegliwościach – zdrowy wybór nigdy nie był pyszniejszy!
Cena od 76,00 zł / dzień
ZamówNATURALNE WSPARCIE
Hypo Hashimoto
Wspieraj swoją tarczycę i organizm bez rezygnowania z ulubionych smaków! Bez soi, glutenu i laktozy, za to z całym bogactwem różnorodnych inspiracji z całego świata.
Cena od 77,00 zł / dzień
ZamówNIETOLERANCJE POKARMOWE
No Lactose & Low Gluten
Bez laktozy i o obniżonej zawartości glutenu? Bez problemu! W tej diecie mamy tyle pysznych alternatyw, że nie zauważysz ich braku.
Cena od 76,00 zł / dzień
Zamów100% ROŚLINNIE
Wegan
Stuprocentowo roślinnie, stuprocentowo… smacznie! Zbilansowana dieta bez produktów odzwierzęcych. Nawet nie poczujesz, że je wykluczyliśmy!
Cena od 74,00 zł / dzień
ZamówTRADYCYJNE SMAKI
Comfort
Tradycyjne smaki ze szczyptą nowoczesności, dostarczane codziennie prosto pod Twoje drzwi.
Cena od 60,00 zł / dzień
Zamów