Alergeny
Chcesz upewnić się, czy w dostarczonym przez nas posiłku nie ma składników, których nie toleruje Twój organizm? Na każdej etykiecie znajdziesz numery, które odpowiadają zawartym w posiłku potencjalnym alergenom.
Na terenie zakładu wykorzystywane są różne surowce zawierajace alergeny. Możliwe jest zanieczyszczenie krzyżowe alergenami.
Oto ich oznaczenia:
-
1.
Zboża zawierające gluten
Cereals containing gleuten
Glutenhaltiges Getreide
-
2.
Skorupiaki
Crustaceans
Krustentiere
-
3.
Jaja
Eggs
Eier
-
4.
Ryby
Fish
Fische
-
5.
Orzeszki ziemne
Peanuts
Erdnüsse
-
6.
Soja
Soybeans
Sojabohnen
-
7.
Mleko
Milk
Milch
-
8.
Orzechy
Nuts
Nüsse
-
9.
Seler
Celery
Sellerie
-
10.
Gorczyca
Mustard
Senfsamen
-
11.
Nasiona sezamu
Sesame seeds
Sesamsamen
-
12.
Dwutlenek siarki i siarczyny
Sulphur dioxide and sulphites
Schwefeldioxid und Sulfite
-
13.
Łubin
Lupin
Lupine
-
14.
Mięczaki
Clams
Weichtiere